Υπ. Εσωτερικών στον ΑΝΤ1: Η νέα ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και τα «αγκάθια» εφαρμογής της [ΒΙΝΤΕΟ]

Συγκρατημένη ικανοποίηση από το Νίκο Νουρή λόγω του ότι έχουν ενσωματωθεί συγκεκριμένες θέσεις της Κύπρου στη νέα ευρωπαϊκή πολιτική.

Με το βλέμμα στραμμένο στο νέα πολιτική ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την κοινή γραμμή πλεύσης με τα πέντε κράτη-μέλη πρώτης γραμμής βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς το εν λόγω φαινόμενο λαμβάνει τρομακτικές και ανεξέλεγκτες διαστάσεις ειδικότερα το τελευταίο διάστημα.

Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 εστίασε στους 4700 παράτυπους μετανάστες που εισήλθαν στα ελεγχόμενα από τη Δημοκρατία εδάφη από τα κατεχόμενα, αριθμός που είναι μεν μειωμένος με τον αντίστοιχο περσινό (7900), αλλά σε καμία περίπτωση δεν προκαλεί εφησυχασμό για δυο βασικούς λόγους.

Αφενός οι ιδιαιτερότητες που επέβαλε η πανδημία του νέου κορωνοϊού, και αφετέρου το γεγονός πως οι αφρικανικές χώρες έχουν σταματήσει τις παράνομες πτήσεις προς τα κατεχόμενα, γεγονός που αναντίλεκτα μειώνει και τον αριθμό μεταναστευτικών ροών προς τις ελεύθερες περιοχές.

Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι η προσοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο στρέφεται πλέον στη νέα ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου που παρουσιάστηκε πριν από λίγες, και εντός της οποίας σύμφωνα με τον υπουργό έχουν ενσωματωθεί συγκεκριμένες θέσεις της Κύπρου, γεγονός που «γεννά» ελπίδες για το αύριο.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ. Νουρή, το ένα κεφάλαιο αφορά τις επαναπροωθήσεις, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαπραγματεύεται πλέον κεντρικά με τις τρίτες χώρες τα θέματα επιστροφών. Ως προς αυτό μάλιστα πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών την περασμένη Πέμπτη συνάντηση με την περιφερειακή ομάδα της Frontex, όπου και συμφωνήθηκε ο τρόπος που θα πραγματοποιούνται αυτές οι επαναπροωθήσεις.

Πέραν αυτού, ικανοποίηση εξέφρασε ο κ. Νουρής για το γεγονός πως εντός της νέας πολιτικής της Ένωσης, γίνεται σαφής αναφορά στην Τουρκία για την ανάγκη τήρησης του συμφώνου για τη συγκράτηση των Σύριων στην Τουρκία, μιας και η Κύπρος με τα σημερινά δεδομένα αριθμεί πέραν των 24000 Σύριων στο έδαφος της.

Το τρίτο θέμα στο οποίο εστίασε ο υπουργός είναι αυτό της μετεγκατάστασης για το οποίο ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο ευοίωνα καθώς υπάρχουν χώρες που δεν αποδέχονται την μετεγκατάσταση (χώρες του Βίσεγκραντ) και ως αποτέλεσμα ήδη άρχισε να εκπονείται ένα Σχέδιο Β΄ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Σχέδιο αυτό προνοεί σε πρώτη φάση την επιβολή οικονομικής φύσεως κυρώσεων στις χώρες αυτές, δηλαδή να βοηθήσουν τη χώρα- μέλος που αντιμετωπίζει το πρόβλημα, και εάν σε οκτώ μήνες δεν καταστεί αυτό δυνατό, υπάρχει μια πρόνοια υπό εξέταση η εφαρμογή της, για το να γίνονται αποδεκτοί αυτοί οι άνθρωποι στη συγκεκριμένη χώρα.

Πέραν αυτών των νέων προνοιών, σε ένα δεύτερο μέτωπο, την προσεχή Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών των πέντε χωρών πρώτης γραμμής για το μεταναστευτικό ( Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα, Κύπρος), όπου σύμφωνα με τον κ. Νουρή «να ενώσουμε δυνάμεις όσον αφορά την κοινή θέση για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε αυτές τις πολιτικές».

«Νομίζω ότι είμαστε επιτέλους σε καλό δρόμο» συνέχισε ο υπουργός, τονίζοντας με νόημα πως η Κύπρος από μόνη της δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτούς τους αριθμούς.

Επιμέλεια: Μιχάλης Παναγιώτου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.