Περί παιδείας: Όλα καλά με τη στελέχωση των σχολείων εν καιρώ πανδημίας [ΒΙΝΤΕΟ]

Βαρύ ήταν το πρόγραμμα του Υπουργού Παιδείας, Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος είχε ειδική σύσκεψη με την Ένωση Κοινοτήτων ενώ διαδοχικές συναντήσεις πραγματοποίησε και με πολιτικά κόμματα.

Πλήρως ικανοποιημένοι όσον αφορά την στελέχωση των σχολικών μονάδων παρουσιάστηκαν οι διευθυντές Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και ο διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης. Στόχος όπως δήλωσαν η στελέχωση τα επόμενα χρόνια να γίνεται με τον ίδιο γρήγορο τρόπο. 

Στον λυκειακό κύκλο απασχολούνται 2617 εκπαιδευτικοί για 17200 μαθητές. 

«Κατά το σχολικό έτος 20-21 απασχολούνται 3067 εκπαιδευτικοί μέσης γενικής εκπαίδευσης για 23050 μαθητές/τριες γυμνασίου», ανέφερε ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείο Παιδείας, Κυπριανός Λούης.
Στην τεχνική εκπαίδευση η πλήρη στελέχωση έγινε με τη βοήθεια αγοράς υπηρεσιών. 

Ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Ηλίας Μαρκάτζης, «Σύνολο 586 εκπαιδευτικοί συν 13ς με αγορά υπηρεσιών έχουμε 599 και ο αριθμός των μαθητών μας για την μέση τεχνική εκπαίδευση είναι 4658 μαθητές». 

Αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι στην προ-δημοτική εκπαίδευση απασχολούνται 824 εκπαιδευτικοί για 12864 παιδιά. 

Με τον Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης, Μάριο Στυλιανίδη, να δηλώνει ότι «τη φετινή σχολική χρονιά απασχολούνται 4553 εκπαιδευτικοί δημοτικής εκπαίδευσης, δάσκαλοι και δασκάλες δηλαδή, για 51505 μαθητές. Στην ειδική εκπαίδευση απασχολούνται 968 εκπαιδευτικοί για 7186 παιδιά».

Παράλληλα, οι ειδικοί βοηθοί-συνοδοί είναι 804 σχολικοί και παρέχουν βοήθεια σε 1806 παιδιά. 

Για το ποια παιδιά χρειάζονται βοήθεια η τελική απόφαση εναπόκειται στην κεντρική επιτροπή ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. 

«Όταν ένας γονιός ενίσταται στην απόφαση της επαρχιακής επιτροπής μπορεί να καταθέσει την ένσταση του στην κεντρική επιτροπή ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης η οποία θα λάβει την τελική απόφαση», σημείωσε με τη σειρά του εκ μέρους του γραφείο του Υπουργού Παιδείας, Λουκάς Κυριάκου.

Ειδική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, με θέμα συζήτησης τα προβλήματα που εντοπίζονται στα σχολεία των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών λόγω των συνθηκών. 

Στο τραπέζι βρέθηκαν θέματα που αφορούν τα ωράρια στα συγκεκριμένα σχολεία αλλά και την στελέχωση των σχολείων. Μάλιστα, συζητήθηκε το θέμα για συνεργασία σε επίπεδο περιφερειακών σχολείων ώστε να γίνει καλύτερη στελέχωση για εξυπηρέτηση των παιδιών. 

«Ανοίγουμε σήμερα μια διαδικασία συνεργασίας, θα έχουμε ξανά επαφές και ελπίζω να μπορέσουμε να βοηθήσουμε περισσότερο τα σχολεία στις ορεινές περιοχές που χρειάζονται την βοήθεια μας», ανέφερε ο κ. Προδρόμου.

Υπό συζήτηση βρίσκεται ακόμη και το θέμα της μέσης εκπαίδευσης σε ότι αφορά την αξιοποίηση της τεχνολογίας αλλά και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε συνδυασμό. 

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, Ανδρέας Κιτρομηλίδης, ανέφερε μάλιστα ότι «θα είμαστε σε συνεργασία και θα έχουμε συναντήσεις για να δούμε αρκετά πράγματα που αφορούν τις κοινότητες αυτές, ευελπιστούμε ότι θα βρούμε τρόπους για να στηρίξουμε αυτές τις κοινότητες» 

Στο μεταξύ ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Πρόδρομος Προδρόμου, συνέχισε την σειρά επαφών του με τους προέδρους των κομμάτων για την ενημέρωση τους για την δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού αφού σήμερα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου αλλά και με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους .

Ντέπυ Νικολάου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.