Η Κύπρος στην πρώτη θέση των μεταναστευτικών ροών κατ’ αναλογία πληθυσμού [ΒΙΝΤΕΟ]

Από τις αρχές του χρόνου κατέφτασαν 19 σκάφη με συνολικά 375 μετανάστες.

Με τις αντοχές των Αρχών της Δημοκρατίας παίζουν οι παράνομοι διακινητές μεταναστών, αφού μέσα σε εννέα μήνες κατάφεραν να μεταφέρουν σχεδόν τετρακόσια άτομα στην Κύπρο. Κοστολογούν κάθε ταξίδι από δύο μέχρι τέσσερις χιλιάδες ευρώ, φορτώνουν σε σαπιοκάραβα άνδρες και γυναικόπαιδα και τους μεταφέρουν στο άγνωστο, χωρίς να τους απασχολεί ο κίνδυνος. 

Ενδεικτικό της κατάστασης το ημερολόγιο των αφίξεων από τις αρχές του χρόνου.  Το πρώτο πεντάμηνο του 2020 έφτασαν στην Κύπρο 289 μετανάστες με τρία πλοιάρια, και όλα κατέπλευσαν στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο. 
Η συντριπτική πλειοψηφία είναι άνδρες, ενώ τον Απρίλιο πλοιάριο με 100 μετανάστες ανακόπηκε και επαναπροωθήθηκε χωρίς να αποβιβάσει τους επιβάτες. 


Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου « αυτή την χρονική περίοδο η λιμενική αστυνομία βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για υποβοήθηση της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία 13 από τα 19 πλοιάρια με μετανάστες ως τον Σεπτέμβρη, κατέπλευσαν μέσα σε τρεις βδομάδες. 

Από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, η Λιμενική ανέκοψε δέκα πλοιάρια, ενώ τέσσερα πλοιάρια κατάφεραν να περάσουν στις κυπριακές θάλασσες με 86 μετανάστες. 

Τους πρώτους εννέα μήνες του έτους εισήλθαν παράνομα στη Δημοκρατία δια θαλάσσης 366 άτομα 238 άνδρες, 39 γυναίκες και 89 παιδιά, ενώ επαναπροωθήθηκαν στο Λίβανο 227 άτομα. 

Στο χώρο φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή Πουρνάρα της Κοκκινοτριμιθιάς, οι χώροι καραντίνας είχαν σχεδιαστεί για 250 άτομα, επεκτάθηκαν στα 400 και τώρα φιλοξενούν περισσότερους, ενώ ακόμα και στους χώρους υποδοχής κοιμούνται μετανάστες. 

Λόγω της κατάστασης, συστάθηκε εδώ και μερικές ημέρες η Ομάδα Πρόληψης Παράτυπης Μετανάστευσης. 

Απαρτίζεται από πέντε μέλη της Αστυνομίας, ενώ δεν αποκλείεται το προσεχές διάστημα ο αριθμός να μεγαλώσει, αναλόγως των αναγκών και των απαιτήσεων. 

Η Ομάδα επικεντρώνεται στη συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση πληροφοριών σε θέματα παράτυπης μετανάστευσης, και ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν στους διακινητές, ενώ αξιολογούν πληροφορίες που πιθανόν να συνδέουν παράτυπους μετανάστες με κυκλώματα παράνομης μετανάστευσης, εμπορίας προσώπων ή και τρομοκρατίας.

Θησέας Ιωάννου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.