Χειριστής/Χειρίστρια Ροής (Continuity Operators)

Δείτε τις κενές θέσεις εργασίας πατώντας τον σύνδεσμο πιο πάνω.

Ομογνωμία για διατήρηση με βελτιώσεις του προγράμματος πολιτογραφήσεων [ΒΙΝΤΕΟ]

Στο μικροσκόπιο της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής οι μεταδόσεις του Al Jazeera, με τον Υπουργό Εσωτερικών να απαντά σε ένα προς ένα στα θέματα που ήγειρε ο Γενικός Ελεγκτής.

Ενήμεροι, μέσα από εμπιστευτική επιστολή που τους απηύθυνε ο Υπουργός Εσωτερικών, είναι ο Πρόεδρος της Βουλής και οι Αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, για όλα όσα αφορούν τις 117 πολιτογραφήσεις, με τις οποίες καταπιάστηκαν τα δημοσιεύματα του Al Jazeera. 

Στην επιστολή αναφέρθηκε, ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ο ίδιος ο Υπουργός Νίκος Νουρής, ο οποίος απάντησε εκτενώς σε όσα ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής στην Επιτροπή αλλά και στα συμπεράσματα που περιέλαβε στην έκθεσή του της περασμένης Παρασκευής, επί της έρευνας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για πέντε συγκεκριμένες πολιτογραφήσεις. 

Ειδικότερα, για τη διαφωνία με τις πολιτογραφήσεις μελών των οικογενειών των αιτούντων, που θίγει στην έκθεσή του ο Γενικός Ελεγκτής, ο Υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε ότι σε δύο αξιολογήσεις του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2015 και το 2017, δεν έγινε κανένα σχετικό σχόλιο, ενώ διερωτήθηκε γιατί ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δεν έθιξε το θέμα στην προηγούμενη σχετική έκθεσή του. 

Ο Νίκος Νουρής ενημέρωσε, παράλληλα, την Επιτροπή Εσωτερικών ότι αύριο θα καταθέσει εισηγήσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο στη βάση του πορίσματος της Επιτροπής υπό την Δήμητρα Καλογήρου, που προκρίνει την ανάκληση επτά διαβατηρίων που δόθηκαν μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. 

Ενώ προβαίνοντας, όπως είπε, σε μία ομολογία από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραδέχτηκε ότι υπήρχε νομικό κενό σε σχέση με την ανάκληση διαβατηρίων, το οποίο και καλύφθηκε με την τροποποίηση του νόμου, όπως αυτή ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής στις 31 περασμένου Ιουλίου. 

Γι' αυτό είναι οξύμωρο, είπε ο Νίκος Νουρής, η Βουλή να αναδεικνύει ως ζήτημα τη δεδομένη στιγμή την μη ανάκληση διαβατηρίων. 

Πάντως τα κόμματα ομογνωμούν για την ανάγκη διατήρησης του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, ή κάποιου ανάλογου προγράμματος, ενώ διατηρούν τις διαφωνίες τους για το πλαίσιο που θα πρέπει να διέπει ένα τέτοιο πρόγραμμα. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή « εκείνο το οποίο κρατούμε από τη συγκεκριμένη συζήτηση είναι ότι υπάρχει, και αυτό θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα διατηρηθεί από όλους, η βούληση στήριξης του προγράμματος, τήρησης των όσων η καινούρια νομοθεσία και κανονισμοί διαλαμβάνουν». 

Από την πλευρά του ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης τόνισε ότι « θα επαναλάβουμε τον έλεγχο περί τα τέλη του 2021. Θα θέλουμε να δούμε και τον τρόπο εφαρμογής των νέων κανονισμών». 

Οι επικρίσεις για τη διαχείριση του επενδυτικού προγράμματος δεν έλειψαν, πάντως, από την ημερήσια διάταξη, με την Επιτροπή να ζητά από την αστυνομία ενημέρωση γραπτώς για τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν αρμόδια τμήματά της κατά τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων πολιγράφησης. 

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Μαύρου δήλωσε πως « στη δική μας την αντίληψη, η πλήρης διαφάνεια, ο συνεχής έλεγχος, είναι το καλύτερο εχέγγυο για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση αυτού του προγράμματος ή άλλων παρόμοιων σχεδίων στο μέλλον». 

Από την 1η Φεβρουαρίου, οπότε και τέθηκαν σε εφαρμογή οι νέοι αυστηρότεροι κανονισμοί για τις πολιτογραφήσεις, μέχρι και σήμερα, υποβλήθηκαν συνολικά 117 αιτήσεις.

Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.