Παγκόμια Μέρα Τουρισμού: Η Κύπρος εν μέσω των συνεπειών της πανδημίας [ΒΙΝΤΕΟ]

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού σήμερα, εν μέσω πανδημίας, που έχει πυροδοτήσει τη μεγαλύτερη στα παγκόσμια χρονικά, κρίση στην τουριστική βιομηχανία.

Η πανδημία του Covid 19, πρέπει να αποτελέσει για την Κύπρο, την ευκαιρία για τη δημιουργία ενός τουριστικού προϊόντος, βιώσιμου, ανθεκτικού, με ιδιαίτερη βαρύτητα και στην ανάπτυξη πέραν των παραδοσιακών τουριστικών περιοχών και στην ύπαιθρο, καθώς επίσης και ένα σημαντικό πυλώνα για τη συντήρηση και την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Αυτό επισημαίνουν με ανακοινώσεις, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην τουριστική βιομηχανία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, η οποία καθορίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1980 και τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοιζίδης, είπε ότι «στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, θα εντείνουμε την προσπάθεια σε συνεργασία με την Πολιτεία και άλλους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να μην χαθεί εντελώς η χρονιά και για να επανέλθουμε σε ικανοποιητικούς ρυθμούς από το 2021».

Σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, επισήμανε πως «να αναθεωρήσουμε τον τουριστικό τομέα και τη συμβολή του στις τοπικές κοινότητες, σε μια ευκαιρία να οικοδομήσουμε ένα άρτιο, ποιοτικότερο και βιωσιμότερο τουριστικό προϊόν, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις επιταγές και τις ανάγκες του σύγχρονου τουρίστα».

Η καταστροφή της πανδημίας

Η πανδημία του Covid-19, έχει πυροδοτήσει τη μεγαλύτερη στα παγκόσμια χρονικά, κρίση στην τουριστική βιομηχανία. Η οποία απασχολεί έναν στους 10 ανθρώπους στη Γη και προσφέρει τα προς το ζην σε εκατοντάδες εκατομμύρια άλλους.

Στους πρώτους πέντε μήνες του 2020, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις μειώθηκαν περισσότερο από το μισό, περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν, πέραν των 120 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στον τουρισμό κινδυνεύουν, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που υπέστησαν πολλές χώρες, των οποίων το εθνικό εισόδημα, εξαρτάται από τον τουρισμό.

Μήνυμα ΓΓ ΟΗΕ

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, έχει θέμα «Τουρισμός και αγροτική ανάπτυξη», λόγος για τον οποίο, όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Οργανισμός έστρεψε το ενδιαφέρον του, αφού «για τις αγροτικές κοινότητες, τους αυτόχθονες πληθυσμούς και τους ιστορικά περιθωριοποιημένους πληθυσμούς, ο τουρισμός ήταν ένα μέσο ολοκλήρωσης, ενδυνάμωσης και δημιουργίας εσόδων».

Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού επισημαίνει για τις αγροτικές κοινότητες, τους αυτόχθονες και πολλούς άλλους ιστορικά περιθωριοποιημένους πληθυσμούς, ο τουρισμός έχει αποτελέσει ένα όχημα για την ενσωμάτωση, τη χειραφέτηση και τη δημιουργία εισοδήματος.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.