Χειριστής/Χειρίστρια Ροής (Continuity Operators)

Δείτε τις κενές θέσεις εργασίας πατώντας τον σύνδεσμο πιο πάνω.

Οι αλυσίδες κρουσμάτων και οι δραματικές εκκλήσεις των ειδικών για τήρηση των μέτρων

Αισθητά μειωμένος ο αριθμός κρουσμάτων που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Πέμπτης σε σχέση με τις τελευταίες μέρες.

Μονοψήφιος και αισθητά μειωμένος, σε σχέση με τα 36 κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης, ο αριθμός των νέων περιστατικών που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας χθες.
 
Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν εννέα νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα τέσσερα αφορούν την Επαρχία της Λάρνακας. 
Τα πέντε κρούσματα εντοπίστηκαν από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών.


Το προφίλ των νέων κρουσμάτων

Ένα εξ αυτών αφορά στη νοσηλεύτρια στο ενδοσκοπικό τμήμα του νοσοκομείου της Λάρνακας, η οποία ήρθε σε επαφή με συνάδελφό της η οποία εντοπίστηκε θετική χθες, ενώ άλλα τρία αφορούν επίσης σε επαφές από το οικογενειακό περιβάλλον της νοσηλεύτριας. Η συγκεκριμένη αλυσίδα μετάδοσης, η οποία άρχισε εκτός νοσοκομείου απαριθμεί 8 κρούσματα.

Άλλα δύο κρούσματα αφορούν σε άτομα που έκαναν την εξέταση ιδιωτικά, με το ένα εκ των δύο να είναι ασυμπτωματικό ενώ το 8ο κρούσμα εντοπίστηκε στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών. 

Το ένατο κρούσμα αφορά σε αλλοδαπό ο οποίος επισκέφθηκε το ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου αφού παρουσίασε συμπτώματα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1663 την ώρα που στο νοσοκομείο αναφοράς νοσηλεύονται 12 άτομα. 

Στο μεταξύ οι γιατροί και οι νοσηλευτές του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου απευθύνουν έκκληση προς το Υπουργείο Υγείας, τον ΟΚΥπΥ και τους τοπικούς παράγοντες για εξεύρεση εναλλακτικής λύσης, ώστε το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου να πάψει να είναι Νοσοκομείο Αναφοράς.

Στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται η Λάρνακα

Σε εφαρμογή από χθες το πρωί τα έκτακτα μέτρα στη Λάρνακα με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς του ιού και την διάλυση των αλυσίδων μετάδοσης. 

Στους παιχνιδότοπους στο παραλιακό μέτωπο, τις εγκαταστάσεις του πράσινου σημείου, τη Πλατεία Ευρώπης, όπως και τα όργανα γυμναστικής στη Μαρίνα Λάρνακας έχουν ήδη πραγματοποιηθεί απολυμάνσεις και ψεκασμοί.
Την ίδια ώρα ωστόσο τα κρούσματα στην πόλη του Ζήνωνα αυξάνονται δραματικά. 

Στις δύο ανέρχονται πλέον οι νοσηλεύτριες που εντοπίστηκαν θετικές στον ιό. Η δεύτερη περίπτωση αφορά νοσηλεύτρια στο ενδοσκοπικό τμήμα του Νοσοκομείου της πόλης, η οποία επιμολύνθηκε από την συνάδελφό της, με την συγκεκριμένη αλυσίδα μετάδοσης να αποτελείται πλέον από πέντε άτομα. 

Ανησυχία για την επιστροφή του ιού στα νοσηλευτήρια εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας. 
Μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης για τη παράδοση του συστήματος SPEC-CT στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο κος Ιωάννου στάθηκε στην ανάγκη οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, να εφαρμόζουν τα μέτρα όχι μόνο στο επαγγελματικό, αλλά και στο κοινωνικό τους περιβάλλον. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας  « ώσπου τηρούνται τα μέτρα αυτοπροστασίας τόσο στα κοινωνικά, στα επαγγελματικά, σε οικογενειακές συγκεντρώσεις τότε εκμηδενίζουμε και τον κίνδυνο διασποράς του ίου αυτή είναι η έκκληση μου προς τον κόσμο να τηρούν τα μέτρα».

Κρούσμα και σε σχολείο

Θετική στον ιό εντοπίστηκε χθες και μαθήτρια σε λύκειο της επαρχίας Λάρνακας, η οποία εντάσσεται όμως στην αλυσίδα μετάδοσης του Εθνικού Άχνας. Οι επαφές της μαθήτριας τέθηκαν σε αυτοπεριορισμό ενώ στο σχολείο εφαρμόστηκαν όλα τα σχετικά πρωτόκολλα. 

Όπως δήλωσε ο κ. Ιωάννου « ήταν θέμα χρόνου να εντοπιστούν κρούσματα και στις σχολικές μονάδες και για αυτό είναι σημαντικό να τηρούνται τα πρωτόκολλα και να γίνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας». 

Σε αυτοπεριορισμό στο μεταξύ τέθηκαν και άλλοι μαθητές στην επαρχία Λάρνακας μετά τον εντοπισμό κρούσματος που αφορά σε προπονητή της Ομόνοιας Αραδίππου. 

Ο αλυσίδες μετάδοσης

Μέχρι και σήμερα στην κοινότητα της Λάρνακας εντοπίζονται τουλάχιστον 6 αλυσίδες μετάδοσης, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος της Νέας Σαλαμίνας και του Εθνικού Άχνας οι οποίες απαριθμούν τουλάχιστον 23 και 22 κρούσματα αντίστοιχα. 

Χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού ότι  «παρατηρούμε ότι μεγαλώνουν οι αλυσίδες, επιπλέον στις αλυσίδες φαίνεται ένας μεγάλος αριθμός ασθενών και ακόμη χειρότερα μέσω της ινχηλάτισης προκύπτουν πάρα πολλές επαφές. Αυτά τα τρία είναι ένδειξη σαφέστατη ότι δυστυχώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας δεν τηρούνται».

Πρέπει να διευκρινιστεί ωστόσο ότι από κάποιες αλυσίδες μετάδοσης, όπως αυτή που δημιουργήθηκε στην Μητρόπολη Λάρνακας δεν εντοπίζονται τα τελευταία 24ωρα νέα κρούσματα, άρα ενδεχομένως να μην είναι πλέον ενεργές. 

Τεστ κορωνοϊού και ψεκασμοί

Το απόγευμα της Πέμπτης άρχισε και ο δειγματοληπτικός έλεγχος των 3000 ατόμων εκ των οποίων μερίδα εργαστηριακών ελέγχων δόθηκε και στην κοινότητα της Άχνας. 

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι γίνονται μέχρι τις πέντε το απόγευμα στον χώρο στάθμευσης του Νέου ΓΣΖ και στο Δημοτικό Χώρο Στάθμευσης επί της Λεωφόρου Τάσου Μητσόπουλου. 

Οι δειγματοληψίες θα συνεχιστούν αύριο μέχρι και τις 29 Σεπτεμβρίου. 

Δειγματοληπτικό έλεγχο για κορωνοϊό θα διεξάγει το Κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας τη Δευτέρα 28 και την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου σε μια προσπάθεια τερματισμού της εξάπλωσης του ιού μετά τον εντοπισμό 21 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο σωματείο του Εθνικού Άχνας. 

Μάλιστα, το κοινό υποχρεούται και στις δύο περιπτώσεις να χρησιμοποιεί μάσκα προσώπου, να τηρεί τα δύο μέτρα απόστασης μεταξύ τους, ενώ παράλληλα το προσωπικό του Δήμου Λάρνακας πρέπει να φροντίζει ώστε να τηρούνται τα πιο πάνω μέτρα.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.