Αδυναμίες εντόπισε η Ελεγκτική Υπηρεσία στο πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων [ΒΙΝΤΕΟ]

Στη δημοσιότητα έδωσε το πρωί η Ελεγκτική Υπηρεσία την έκθεση της για την παραχώρηση διαβατηρίων μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Σημαντικές αδυναμίες στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία στην έκθεση της έκτασης 42 σελίδων, που αφορά πέντε φακέλους πολιτογραφήσεων.

Στα Γενικά Συμπεράσματα η Υπηρεσία πέραν των θεμάτων λογοδοσίας και ενδεχόμενης ανάκλησης πολιτογραφήσεων που θα πρέπει να εξετάσει η Ανεξάρτητη Επιτροπή Εξέτασης Αποστέρησης Υπηκοότητας, προτείνει την λήψη μέτρων από την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, αλλά και το Τμήμα Φορολογίας, την ΜΟΚΑΣ ή και την Κεντρική Τράπεζας.

Ο Εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, σημείωσε ότι «έχουμε εντοπίσει ότι για πέντε άτομα που έχουν γίνει πολιτογραφήσεις, έχουν πολιτογραφηθεί άλλα 5 άτομα χωρίς να προβλέπεται από την οικεία νομοθεσία».

Επίσης η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρεται σε παρεμβάσεις για επίσπευση της διαδικασίας, σε παραχώρηση υπηκοότητας σε άτομα που δεν είχαν λευκό ποινικό μητρώο, σε άτομα που δεν είχαν μόνιμη κατοικία στην Κύπρο καθώς και σε περιπτώσεις που δεν διασφαλίστηκε η προέλευση των χρημάτων από το εξωτερικό.

Στην έκθεση διευκρινίζεται ότι αυτή αποτελεί έλεγχο συμμόρφωσης και όχι διαχειριστικό έλεγχο, συνεπώς δεν εξετάζεται αν τα οφέλη υπερτερούν ή υπολείπονται της όποιας ζημιάς προκαλεί.

Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αποκαλύπτει το σκηνικό αδιαφάνειας, υποστηρίζει σε ανακοίνωση το ΑΚΕΛ.

Συγκεκριμένα, το ΑΚΕΛ επισημαίνει πως «αν ελέγχοντας πέντε μόνο περιπτώσεις πολιτογραφήσεων από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, η Ελεγκτική Υπηρεσία αποκάλυψε σωρεία παρανομιών και παρατυπιών, διερωτάται κανείς τι έχει συμβεί στις χιλιάδες άλλες πολιτογραφήσεις;».

Ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, έκανε λόγο για μείζον πολιτικό ζήτημα.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «οι παρανομίες, οι παρατυπίες και οι πολιτικές παρεμβάσεις που διαπιστώνονται μόνο σε 5 από τις χιλιάδες περιπτώσεις, αποδεικνύουν ότι έχουμε δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου».

Σε μια άλλη εξέλιξη το ζήτημα της υποστελέχωσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας συζητήθηκε ενώπιον της σημερινής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου. Αίτημα της Υπηρεσίας είναι η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού μέχρι το Υπουργείο Οικονομικών ανάψει το πράσινο φως για πλήρωση των πέντε μονίμων κενών θέσεων.Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.