Υπ. Παιδείας: Στόχος είναι να μπορεί να μεταφερθεί ολόκληρό το σχολείο σε ψηφιακή λειτουργία αν χρειαστεί

«Είναι υποχρέωση μας τα παιδιά που θα παραμείνουν στο σπίτι να μην μείνουν χωρίς εκπαίδευση», ανέφερε ο κ. Προδρόμου.

Για το ζήτημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης υπό το πρίσμα των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας μίλησε ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, στο Κρατικό Ραδιόφωνο αναφέροντας ότι είναι υποχρέωση του κράτους να εξακολουθεί να παρέχει μόρφωση στα παιδιά εκείνα που ενδεχομένως να χρειαστεί να περιοριστούν στο σπίτι. 

«Είναι υποχρέωση μας τα παιδιά που θα παραμείνουν στο σπίτι να μην μείνουν χωρίς εκπαίδευση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Προδρόμου.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι δεν αποτελεί μυστήριο το όλο θέμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αφού ουσιαστικά οι καθηγητές καλούνται να κάνουν ότι έπραξαν και την προηγούμενη εκπαιδευτική χρονιά. 

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του τα περισσότερα ερωτήματα σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα έχουν απαντηθεί ενώ η Κυβέρνηση επενδύει πολλά σε ότι έχει να κάνει με την αναβάθμιση των συνδέσεων αλλά και του τεχνολογικού εξοπλισμού με σκοπό να μπορεί να μεταφερθεί ολόκληρο το σχολείο σε ψηφιακή λειτουργία εάν και εφόσον αυτό καταστεί απαραίτητο. 

«Εγώ είχα πει από την προηγουμένη σχολική χρονιά ότι οι εκπαιδευτικοί άξιζαν συγχαρητήρια γιατί στη πράξη, πέραν από τις συζητήσεις, το δημόσιο σχολείο συνολικά στήριξε και υποστήριξε τα παιδιά και όταν έμειναν στο σπίτι», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Έπειτα ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχει κατοχυρωθεί και θεσμικά εξηγώντας παράλληλα ότι θα ήταν άδικο για τα παιδιά που βρέθηκαν τυχαία στον ίδιο χώρο με άλλα παιδιά που ενδεχομένως να φέρουν τον ιό να στερηθούν τη μόρφωση και τη γνώση που οφείλει να τους παρέχει το σχολείο. Μάλιστα ανέφερε ότι στο παρόν στάδιο γίνεται πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ενώ την ίδια ώρα καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες για βελτίωση των συστημάτων.

Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι οι δυσκολίες και οι ιδιομορφίες των περιστάσεων είναι δεδομένες ενώ επανέλαβε εκ νέου τη σημαντικότητα χρήσης της μάσκας αλλά και τήρησης όλων των μέτρων που ληφθήκαν για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού εντός των σχολικών χώρων. Εξάλλου, όπως σημείωσε ο κ. Προδρόμου οι αρχικές συστάσεις των επιδημιολόγων σε ότι έχει να κάνει με την προστατευτική μάσκα, αφορούσαν την καθολική χρήση της από όλους, μαθητές και εκπαιδευτικούς ακόμα και των δημοτικών σχολειών.

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή διαμαρτυρία μαθητών στο Δημοτικό Σχολείο του Αγρού, κατά τη διάρκεια της οποίας μαθητές και γονείς ζήτησαν τον διορισμό ενός ακόμη δασκάλου, ο κ. Προδρόμου ξεκαθάρισε ότι δεν είναι θέμα δυνατότητας αφού πολλά είναι τα σχολεία που εκφράζουν το ίδιο αίτημα. 

«Πολλά σχολεία ζητούν επιπλέον εκπαιδευτικούς εκεί όπου είναι οριακά τα τμήματα. Υπάρχουν κανονισμοί, τόσα παιδιά, τόσοι εκπαιδευτικοί», είπε ο κ. Προδρόμου. 

Παρόλα αυτά, ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα έχει οριστεί σύσκεψη με την Εκπαιδευτική Υπηρεσία με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων καθώς επίσης και με τους κοινοτάρχες όλων των ορεινών σχολείων, εξ αυτών και του Αγρού. 

Τόνισε καταληκτικά, ότι το Υπουργείο έχει τη θέληση να υπάρξει μια ξεχωριστή πολιτική για τα απομακρυσμένα, ορεινά σχολεία, γιατί όπως ο ίδιος του ανέφερε «υπάρχουν όντως κάποιες ιδιομορφίες».

Θέκλα Γεωργίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.