Χειριστής/Χειρίστρια Ροής (Continuity Operators)

Δείτε τις κενές θέσεις εργασίας πατώντας τον σύνδεσμο πιο πάνω.

Παρασκήνιο και μεθοδεύσεις για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας [ΒΙΝΤΕΟ]

Παρασκήνιο για γερά νεύρα εκτυλίσσεται ενόψει της Συνόδου Κορυφής, όπου μεταφέρεται το σκηνικό για τη Τουρκία.

Έγκριση των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας σε πρώτο χρόνο και παραπομπή των συζητήσεων για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας σε δεύτερο χρόνο εκτυλίσσεται στις Βρυξέλλες κόντρα στις θέσεις της Λευκωσίας. 

Πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι δύο τουλάχιστον κράτη μέλη, η Λετονία και η Φινλανδία έθεσαν ζήτημα άμεσης έγκρισης των κυρώσεων κατά της Κυβέρνησης Λουκασένκο στη Λευκορωσία ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η προεδρεύουσα της ΕΕ, η Γερμανία. 

Ο Φιλανδός Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε μάλιστα έτοιμος να αποφασιστούν κυρώσεις με ειδική πλειοψηφία στην περίπτωση της Λευκορωσίας παρακάμπτοντας δηλαδή το κυπριακό βέτο. 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, εξήγησε στους εταίρους του ότι η Κύπρος είναι υπέρ των κυρώσεων στην περίπτωση της Λευκορωσίας σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να κινηθούν παράλληλα και ταυτόχρονα με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζητώντας ίδια μέτρα και σταθμά για τα δύο ζητήματα κάτι που έγειρε με την άφιξη του στο συμβούλιο. 

«Η αντίδραση της ΕΕ στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αντίδρασή μας στις παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών της ΕΕ , η αντίδρασή μας σε κάθε είδους παραβίαση των βασικών αξιών και αρχών μας, δεν μπορεί να είναι  à la carte, πρέπει να είναι συνεπής. Πιστεύω πραγματικά ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη διπλωματία. Είμαι εδώ. Είμαι έτοιμος να εφαρμόσουμε την πολιτική απόφαση που λάβαμε στο Gymnich», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Φαίνεται ότι έχουμε ακόμη πολλά επεισόδια εφόσον σημειώνεται ότι στήριξη στις θέσεις Χριστοδουλίδη διατύπωσε αρκετά μεγάλη ομάδα χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, τη Σλοβακία και τη Μάλτα με βάση ακριβώς αυτά γίνεται κατανοητό ότι εξακολουθούμε να έχουμε δύο στρατόπεδα μεταξύ των κρατών μελών κάποια εκ των οποίων οχυρώνονται πίσω από το γεγονός ότι η Τουρκία αποκλιμακώνει την ένταση σε σχέση με την Ελλάδα ενώ παραβλέπουν την κλιμάκωση της έντασης στη περίπτωση της Κύπρου. 

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοσέπ Μπορέλ, ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ότι η Τουρκία εξέδωσε δύο νέες NAVTEX στην Κύπρο, γεγονός που αρκέστηκε να χαρακτηρίσει ως λυπηρό.

Επιχείρησε ωστόσο να αποσυνδέσει χρονικά την επιβολή κυρώσεων στην περίπτωση της Τουρκίας από την περίπτωση της Λευκορωσίας, είπε ότι δεν κατέστη δυνατό να αποφασιστούν κυρώσεις για τη Λευκορωσία καθώς ένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν ομοφώνησε φωτογραφίζοντας την Κύπρο. 

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση ενός γάλλου δημοσιογράφου που υπέδειξε ότι δεν μπορεί να κατηγορείται η Κύπρος, μία χώρα η οποία προσπαθεί να διασφαλίσει τα εθνικά της συμφέροντα προκειμένου οι κυρώσεις Τουρκίας και Λευκορωσίας να κινηθούν παράλληλα όπως άλλωστε καθορίστηκε από την ΕΕ στην πρόσφατη Σύνοδο.

Ο κ. Μπορέλ δεσμεύτηκε σήμερα ότι στην επόμενη συνεδρία των ΥΠΕΞ θα αποφασιστούν οι κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας δεν ανέλαβε όμως ανάλογη δέσμευση και για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας με ότι αυτό συνεπάγεται και βεβαίως τα συμπεράσματα που μπορούν πλέον να εξαχθούν είναι μόνο προς μία κατεύθυνση.  

Παύλος Ξανθούλης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.