Χειριστής/Χειρίστρια Ροής (Continuity Operators) - Δακτυλογράφος Ειδήσεων

Δείτε τις κενές θέσεις εργασίας πατώντας τον σύνδεσμο πιο πάνω.

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Η Κύπρος υφίσταται μια νέα τουρκική εισβολή στα χωρικά της ύδατα

Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην μαγνητοσκοπημένη ομιλία του για να τιμηθεί η 75η επέτειος από την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί πραγματική λογοδοσία και να εξαλειφθούν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά είναι να τηρηθούν οι θεμελιώδεις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, πλησιάζοντας σε μια διακρατική συμπεριφορά που βασίζεται σε κανόνες και όχι στην ισχύ.

Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην μαγνητοσκοπημένη ομιλία του που μεταδόθηκε στην ειδική σύνοδο υψηλού επιπέδου, την οποία συγκάλεσε σήμερα διαδικτυακά ο ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες, για να τιμηθεί η 75η επέτειος από την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών.
 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι στην 75η επέτειό τους, τα Ηνωμένα Έθνη εξακολουθούν να είναι απαραίτητα, παραμένοντας ο ακρογωνιαίος λίθος της διεθνούς συνεργασίας για τη συλλογική ασφάλεια, την ειρηνική επίλυση των διαφορών και την προστασία των παγκόσμιων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
«Ο σκοπός των Ηνωμένων Εθνών είναι τόσο συναφής όσο ποτέ: Διασώζοντας την ανθρωπότητα από τη μάστιγα του πολέμου. Αλλά αυτό μπορεί να υλοποιηθεί μόνο εάν τηρούμε τόσο την απαγόρευση της απειλής ή τη χρήση βίας όσο και το σύστημα συλλογικής ασφάλειας που δημιουργήθηκε για την καταστολή επιθετικών πράξεων, με πλήρη σεβασμό της αρχής της κυριαρχικής ισότητας όλων των κρατών. Αυτή είναι η πιο θεμελιώδης αρχή της ύπαρξης του ΟΗΕ, καθώς και το μέτρο της συνάφειας και της αποτελεσματικότητάς του».
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε στην ομιλία του ότι τα μικρά κράτη εξακολουθούν να βρίσκονται στο έλεος των ισχυρών, που δεν αντιμετωπίζουν συνέπειες για έκνομες και παράνομες πράξεις, παρά τους κανόνες που εκπόνησε η διεθνής κοινότητα.
 
«Η χώρα μου, η Κύπρος, που εξακολουθεί να υποφέρει από τις συνέπειες της παράνομης τουρκικής εισβολής του 1974, υφίσταται τώρα μια νέα τουρκική εισβολή στα χωρικά της ύδατα, ενώ αντιμετωπίζει απειλές για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Σ.Α.», είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, οποίος υπογράμμισε ότι «υπολογίζουμε και βασιζόμαστε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία της ανεξαρτησίας μας, της κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη και των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».
 
Η δεύτερη μεγάλη διεθνής πρόκληση, στην οποία αναφέρθηκε ο Κύπριος πρόεδρος,  είναι η υπαρξιακή απειλή της κλιματικής αλλαγής.

«Ορισμένες από τις χώρες μας μπορεί να γίνουν ακατοίκητες στο εγγύς μέλλον, παρά την περιορισμένη συμβολή τους στο φαινόμενο. Δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση από τη συλλογική, αποφασιστική και άμεση δράση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Και τόνισε ότι το μήνυμά μας προς τον κόσμο σήμερα, αλλά και η υπόσχεσή μας του ενός προς τον άλλο, πρέπει να είναι ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αποδειχθεί ζωτικής σημασίας και αναντικατάστατα, αλλά δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, καθώς νέες απειλές συνεχίζουν να αναδύονται πριν αντιμετωπίσουμε τις παλιές.
 
«Ένας ισχυρός, ανθεκτικός και μεταρρυθμισμένος ΟΗΕ είναι η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε για εμάς και για τις μελλοντικές γενιές», κατέληξε.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.