Η Βουλή δεν θα παραδώσει τα έγγραφα που ζήτησε η Αστυνομία για τις πολιτογραφήσεις [ΒΙΝΤΕΟ]

Ο Πρόεδρος της Βουλής έριξε το μπαλάκι στον Γενικό Ελεγκτή καθώς και την Αστυνομία σε σχέση με τα έγγραφα για τις πολιτογραφήσεις.

Δεν θα παραδοθούν τα έγγραφα από τη Βουλή στην Αστυνομία, με τον τρόπο που τουλάχιστον ζητήθηκαν από τις αρχές, για τις έρευνες που διεξάγουν οι αρχές για τις διαρροές που έγιναν προς το Al Jazeera, σύμφωνα με την γνωμάτευση που έδωσαν στο φως της δημοσιότητας οι τρεις νομικοί που ανέλαβαν αυτά το ρόλο για λογαριασμό της Βουλής.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης, ούτε οικιοθελώς δεν μπορούν να παραδοθούν τα εν λόγω έγγραφα, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει πλαίσιο σχετικά για τον τρόπο που μπορεί να διενεργεί έρευνες η Αστυνομία εντός της Βουλής.

Μάλιστα, έγινε λόγος για την ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου πλαισίου με αφορμή και το συγκεκριμένο περιστατικό ούτως ώστε η Βουλή να μπορεί να παραχωρεί έγγραφα στην Αστυνομία και να μπορεί να υπάρχει συνεργασία σε διάφορες έρευνες όταν και εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ανέφερε από πλευράς του ότι η Αστυνομία παρέλαβε την έκθεση από τη Βουλή προ ημερών και αναμένει κατευθυντήριες γραμμές καθώς και οδηγίες από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής, Σωκράτης Σωκράτους, ο οποίος με τη σειρά του ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε επισταμένη έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσο υπήρχε οποιαδήποτε διαρροή εγγράφων που αποστέλλονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το Υπουργείο Εσωτερικών και αφορούν τις προτάσεις για πολιτογραφήσεις αλλοδαπών που υποβάλλονται στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Τόνισε δε, ότι σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, στις περιπτώσεις τιμητικών πολιτογραφήσεων αλλοδαπών ή πολιτογραφήσεων που αφορούν επενδυτές και επιχειρηματίες καθώς και μέλη της οικογένειας τους, απαιτείται η εκ των πρότερων ενημέρωση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις 7 μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου αφορούσε αποκλειστικά υπηρεσιακούς παράγοντες ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να εξαχθούν οποιαδήποτε ασφαλή συμπεράσματα για διαρροή εγγράφων εκ μέρους βουλευτών.

Το μοναδικό εύρημα που φαίνεται να εντοπίστηκε είναι ότι δύο κοινοβουλευτικοί συνεργάτες συγκεκριμένου Βουλευτή εκ των 18, που ούτος ή αλλιώς έχουν στην κατοχή τους τα εν λόγω διαβαθμισμένα έγγραφα, ζήτησαν επανειλημμένα πληροφορίες σε σχέση με τα όνομα που είναι στη Βουλή από την Γενική Διευθύντρια Αρχείου του Σώματος.

Έπειτα, εξήγησε ότι ο συνολικός αριθμός υπηρεσιακών παραγόντων που είχαν πρόσβαση στο περιεχόμενο των εμπιστευτικών αυτών εγγράφων για τις πολιτογραφήσεις ήταν έξι πρόσωπα.  Ο Γενικός Διευθυντής, η ιδιαιτέρα γραμματέας του Γενικού Διευθυντή, η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, η γραμματέας της Επιτροπής Εσωτερικών, η επικεφαλής του αρχείου της Βουλής και ένα μέλος του προσωπικού του αρχείου.


Το υπόλοιπο προσωπικό, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Σωκράτους, δεν είχε πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα, τα οποία φυλάσσονται σε εμπιστευτικό φάκελο.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.