ΠτΔ προς Σ. Μισέλ: Όχι σε δύο μέτρα και δύο σταθμά - Άμεσα εφαρμογή συλλογικών αποφάσεων για Τουρκία

Σταθερή στις θέσεις της παραμένει η Λευκωσία, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υιοθετεί αυστηρό τόνο στις υποδείξεις προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιτάξει δυναμική πολιτική αντίδραση απέναντι στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Νίκος Αναστασιάδης υποδέχθηκε τον Σαρλ Μισέλ στο προεδρικό μέγαρο ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής, την ερχόμενη εβδομάδα.

Την ανάγκη εφαρμογής των συλλογικών πολιτικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αναχαίτιση της προκλητικότητας της Τουρκίας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. 

Μάλιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις δηλώσεις που ακολούθησαν, υπέδειξε τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό της Τουρκίας, η οποία, κωφεύοντας σε εκκλήσεις για εκτόνωση της κατάστασης, έσπευσε χθες να ανανεώσει μέχρι τις 12 Οκτωβρίου τη Navtex για την παράνομη γεώτρηση που το Yavuz διενεργεί εδώ και μήνες στο τεμάχιο έξι στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, το διήμερο 24 και 25 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τόνισε τη σημασία να παρουσιαστούν οι 27 ενωμένοι ως προς τα μηνύματα που θα στείλουν και τις αποφάσεις που θα λάβουν. 

«Επανέλαβα στον Πρόεδρο Μισέλ ότι, ως Κύπρος, υπογραμμίζουμε την ανάγκη να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στην αξιοποίηση όλων των μέσων που έχουμε στη διάθεση μας, αποφεύγοντας τυχόν προσεγγίσεις δύο μέτρων και δύο σταθμών. Ενόσω υπάρχουν έκνομες ενέργειες σε βάρος κρατών μελών θα πρέπει άμεση να είναι και η αντίδραση της ΕΕ». 

Από πλευράς του, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ενημέρωσε για την πρωτοβουλία που προανήγγειλε για τη σύγκλιση πολυμερούς διάσκεψης, η οποία ωστόσο βρίσκεται στο αρχικό στάδιο, χωρίς να οριστικοποιηθεί η ατζέντα και οι συμμετέχοντες. 

Χαρακτήρισε ανησυχητικές τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και αναγνώρισε την ανάγκη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, να μετουσιωθεί σε πράξεις, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει την μορφή των μέτρων. 

«Θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα της Ευρώπης που να είναι σαφές, συγκεκριμένο που θα μας επιτρέψει να επιδείξουμε αυτή μας την αλληλεγγύη όχι μόνο μέσα από τα λόγια, αλλά μέσα από τις θέσεις που θα έχουν μια επίπτωση θετική προκειμένου να προχωρήσουμε στη σωστή κατεύθυνση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε αναλυτικά τον Σαρλ Μισέλ και για τις νέες απειλές της ʼγκυρας για εποικισμό των Βαρωσίων, ζητώντας παράλληλα την ευρωπαϊκή συνδρομή για ανατροπή των συγκεκριμένων σχεδιασμών. 

Το μεταναστευτικό ήταν επίσης στο επίκεντρο της συνάντησης, με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να σημειώνει την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος. 

Δεν δίστασε, μάλιστα, να κατονομάσει δημοσίως την Τουρκία ως υπεύθυνη για τις πλείστες μεταναστευτικές ροές προς την Κύπρο. 

«Μια προσπάθεια αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα, όπως επισυνέβη και στα κατεχόμενα, μια προσπάθεια μεθοδευμένη της Τουρκίας για να υπάρξει ανάλογη δημογραφική αλλοίωση και στις περιοχές που ελέγχει το κράτος». 

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση, και παρέπεμψε στην σχετική πρόταση που θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

«Θα πρέπει να υπάρχει ένας πολιτικός διάλογος μεταξύ των κρατών μελών, προκειμένου να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και να στηρίξουμε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των χωρών μελών της ΕΕ στην πρώτη γραμμή». 

Πριν από την αναχώρησή του από την Κύπρο, ο Σαρλ Μισέλ επισκέφθηκε την Πράσινη Γραμμή. Μάλιστα ανήρτησε και σχετικές φωτογραφίες στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter επισημαίνοντας την ανάγκη περαιτέρω ανάμιξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ειρηνευτική διαδικασία, χωρίς ωστόσο να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε πρόβλημα κατοχή. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε το μεσημέρι μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, για συντονισμό των κινήσεων Αθηνών και Λευκωσίας ενόψει της κρίσιμης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε διεξοδικά τον κ. Μητσοτάκη για τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και για το γεγονός ότι αύριο θα έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Καγκελάριο της Γερμανίας ʼγκελα Μέρκελ και τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε. 

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας προς την Κυπριακή Δημοκρατία, σε σχέση με τις απειλές που δέχεται από την Τουρκία.

Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.