Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Αρχηγών με είδηση άφιξης του Γάλλου ΥΠΕΞ στην Κύπρο [ΒΙΝΤΕΟ]

Για μια παραγωγική συζήτηση επί όλων των θεμάτων «σε ένα πραγματικά άριστο κλίμα» αναφέρθηκε με το πέρας της συνεδρίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών που ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:30 το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο, με την είδηση να αποτελεί ότι την Κύπρο θα επισκεφθεί το προσεχές διάστημα και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις  πρόσφατες επαφές του με ξένους αξιωματούχους, τις τουρκικές προκλήσεις αλλά και την κατάσταση της οικονομίας. Για μια παραγωγική συζήτηση επί όλων των θεμάτων  «σε ένα πραγματικά άριστο κλίμα» αναφέρθηκε με το πέρας της συνεδρίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.

Ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ αναφέρθηκε στο διπλωματικό μαραθώνιο που επιδίδεται το τελευταίο διάστημα η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ερωτηθείς πώς αξιολογεί η Κυβέρνηση την ανανέωση της παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο κ. Κούσιος είπε ότι «είναι μια εξέλιξη που ακριβώς αποδεικνύει την πολιτική της Τουρκίας, την πολιτική της αποσταθεροποίησης και της αμφισβήτησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι κάτι που αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισιέλ, ο οποίος ήδη έχει αφιχθεί στην Κύπρο.

Είναι, επίσης, κάτι το οποίο θα αποτελέσει με βεβαιότητα αντικείμενο συζητήσεων στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Κληθείς να πει κατά πόσο η Λευκωσία θα επιμείνει στη διασύνδεση κυρώσεων Λευκορωσίας και Τουρκίας, ο κ. Κούσιος είπε «να το ξεκαθαρίσω διότι έχουν προκληθεί κάποια πολιτικά σχόλια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας καθόσον αφορά τη Λευκορωσία ήταν πάντοτε σταθερή. Επανειλημμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών είχαν δηλώσει ότι τασσόμαστε υπέρ των κυρώσεων, αλλά ταυτόχρονα είχαμε πει ότι δεν θα πρέπει η ΕΕ να αντιμετωπίζει το θέμα με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Δεν θα μπορούσε δηλαδή στην περίπτωση της Λευκορωσίας να λαμβάνονται αποφάσεις για κυρώσεις, ενώ ταυτόχρονα στην περίπτωση της Τουρκίας να χρησιμοποιούνται άλλες αρχές στην εφαρμογή κυρώσεων. Η θέση μας είναι ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίζει τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου και τις έκνομες ενέργειες στην ΑΟΖ μας θα πρέπει να προχωρήσουμε σύμφωνα με τις αποφάσεις του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Βερολίνο και σε συνέχεια των όσων έχουν συζητηθεί στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η θέση μας, λοιπόν, είναι ότι θα πρέπει η ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συζητήσει περαιτέρω κυρώσεις για την Τουρκία».

Ερωτηθείς για την κλιμακούμενη στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και τις ενέργειες που φαίνεται να δείχνουν αποκλιμάκωση σε σχέση με την Ελλάδα, ο κ. Κούσιος είπε ότι «δεν θα πρέπει να συνδέουμε τις απειλές της Τουρκίας στην Ελλάδα με το τι συμβαίνει στην Κύπρο. Η Κύπρος είχε πετύχει απόφαση και λήφθηκαν ήδη κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, μη ικανοποιητικές προφανώς, αλλά το θεσμικό πλαίσιο για τις κυρώσεις υπήρξε θετικό για εμάς, υπήρξε η απόφαση, και η θέση μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις που να προκαλούν κόστος για την Τουρκία, να είναι αποτρεπτικές για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας».

Ενημέρωσε παράλληλα για τις αξιολογήσεις που γίνονται αναφορικά με τις εξελίξεις το τελευταίο διάστημα, για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου των MED 7 στην Κορσική ενόψει του επερχομένου Συμβουλίου στις 24/25 στις Βρυξέλλες.

Οι πολιτικοί αρχηγοί έτυχαν παράλληλα ενημέρωσης για την οικονομική κατάσταση και τα σχέδια ανάκαμψης, με τους αρμόδιους υπουργούς να προβαίνουν σε λεπτομερή ενημέρωση στους αρχηγούς των κομμάτων, αλλά απάντησαν και στις ερωτήσεις τους για τα θέματα των αρμοδιοτήτων τους.

Ο κ. Κούσιος ανέφερε παράλληλα πως σύμφωνα με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει διμερείς επαφές με όλα τα πολιτικά κόμματα για να ακουστούν οι απόψεις τους ενόψει της προετοιμασίας για τον Προϋπολογισμό του κράτους για το 2020-21.

Στο Συμβούλιο παρευρέθηκαν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.«Είχαμε μια πλήρη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τις επαφές που είχε όλο αυτό το διάστημα σε σχέση με το κυπριακό ανέφερε με το πέρας της Συνεδρίας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Όπως όλοι έχουμε παρακολουθήσει, το κυπριακό έχει μπει στις προτεραιότητες του διεθνούς παράγοντα. Εδώ και δεκαετίες δεν θυμάμαι τέτοια κινητικότητα του ευρωπαϊκού αλλά και του διεθνούς παράγοντα για το κυπριακό. Ρωσία, Αμερική, Γερμανία, Γαλλία, μεσογειακές χώρες, ολόκληρη η Ευρώπη. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, της Αυστρίας. Γι’ αυτό και χρειάζεται ενότητα στο εσωτερικό αλλά και προετοιμασία. Θα έρθουν κατά την άποψή μας εξελίξεις στο κυπριακό μετά και τις εκλογές στην Τ/κ κοινότητα» πρόσθεσε ακολούθως. 

 Σε ερώτηση για τα θέματα της οικονομίας αναφορικά με την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι «μέσα και από μια παγκόσμια πανδημία, έδειξε η κυπριακή οικονομία ότι είχε γερά θεμέλια. Μπορέσαμε να στηρίξουμε το σύνολο των εργαζομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να συνεχίζει η κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική του κράτους ως αποτέλεσμα επαναλαμβάνω της σωστής οικονομικής διαχείρισης των τελευταίων χρόνων. Βεβαίως και θα έχουμε φέτος μια αύξηση του δημοσίου χρέους και ένα δημοσιονομικό έλλειμα, διαχειρίσιμα, και σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες η Κύπρος καταγράφει και εν μέσω αυτής της πανδημίας καλές επιδόσεις έστω κι αν είναι αρνητικά τα πρόσημα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Και ας μην ξεχνάμε ότι είχαμε μια άριστη διαχείριση διασφαλίζοντας τη δημόσια υγεία, αλλά και την ατομική υγεία του κάθε Κύπριου πολίτη».

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.