Με μειωμένη πρακτική η νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές των Τεχνικών Σχολών [ΒΙΝΤΕΟ]

«Υπάρχουν εκκρεμότητες, οι οποίες όμως είναι διαχειρίσιμες», δήλωσε στο ant1.com.cy o πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ.

Μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές θα είναι φέτος η πρακτική εξάσκηση για τους μαθητές των Τεχνικών Σχολών Μέσης Εκπαίδευσης λόγω των μέτρων που θα λαμβάνονται στα σχολεία για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως είναι γνωστό, με βάση το πρωτόκολλο του Υπουργείο Παιδείας, τα εργαλεία και τα μηχανήματα που θα χρησιμοποιούν οι μαθητές των Τεχνικών Σχολών στα πλαίσια της πρακτικής τους εξάσκησης θα πρέπει να απολυμαίνονται όπως και οι πάγκοι και τα μηχανήματα που θα χρησιμοποιούνται, ούτως ώστε να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια από τους μαθητές που θα μπουν στο εργαστήριο σε επόμενη διδακτική περίοδο.  

Για τις ιδιαιτερότητες της νέας σχολικής χρονιάς μίλησε στο ant1.com.cy, ο πρόεδρος της εκπαιδευτικής οργάνωσης ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου.

Όπως εξηγεί στο ant1.com.cy ο κος Λυσάνδρου, οι μαθητές δεν μπορούν να ανταλλάζουν εργαλεία πριν αυτά απολυμανθούν ενώ θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις, αφού πολλές φορές οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να περιοριστούν στην επίδειξη.

«Οι μαθητές θα κάνουν λιγότερη εξάσκηση και θα γίνεται επίδειξη είτε  από τον καθηγητή είτε από κάποιους μαθητές», συμπλήρωσε ο κος Λυσάνδρου.

«Βέβαια», συνέχισε, «θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό, αλλά θα έχουμε διαφοροποιήσεις και θα είναι αυξημένος ο βαθμός δυσκολίας με τα εργαστήρια. Σίγουρα, θα είναι πιο δύσκολο από τα θεωρητικά μαθήματα.»

Ερωτηθείς ποιος θα έχει την ευθύνη για την απολύμανση του εργαστηρίου και των εργαλείων που θα χρησιμοποιούνται, ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ απάντησε πως αυτός που είναι υπεύθυνος να καθαρίζει του χώρους είναι οι καθαρίστριες αλλά για τα εργαλεία κτλ είναι αδύνατο να γίνεται από αυτές.

Εξήγησε δε, πως υπεύθυνος για την καθαριότητα τους «σίγουρα πρέπει να είναι ο εκπαιδευτικός σε συνεργασία με τους μαθητές. Δηλαδή, ο εκπαιδευτικός και οι μαθητές είναι υπεύθυνοι, σ’ ένα βαθμό, για την καθαριότητα και την απολύμανση του εργαστηρίου.»

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο τα σχολεία είναι έτοιμα για να υποδεχθούν τους μαθητές, ο κος Λυσάνδρου είπε πως «θεωρούμε ότι τα σχολεία μας βρίσκονται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας για να υποδεχθούν αύριο τους μαθητές μας τόσο όσον αφορά τα θέμα υγιεινής αλλά σε ό,τι αφορά τα θέματα στελέχωσης. Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως φέτος η στελέχωση βρίσκεται σε ένα πολύ υψηλό βαθμό όσο ποτέ άλλοτε τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχουν βέβαια εκκρεμότητες, οι οποίες όμως είναι διαχειρίσιμες, γι’ αυτό είμαστε αισιόδοξοι ότι αύριο θα ξεκινήσουμε ομαλά αν και οι εκπαιδευτικοί θα έχουμε πολύ δύσκολο έργο κυρίως λόγω της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από όλους.»

«Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι φέτος η χρονιά είναι πολύ σημαντική και πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο έτσι ώστε να την φέρουμε εις πέρας, διότι αυτό επιβάλλεται για το καλό της εκπαίδευσης και των μαθητών μας», σημείωσε.


Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.