Περιφερειακός κόμβος ασφάλειας: Εκπαιδευτικό Κέντρο CYCLOPS με χρηματοδότηση των ΗΠΑ [ΒΙΝΤΕΟ]

Θα παρέχει εμπειρογνωμοσύνη για θέματα ασφάλειας συνόρων καθώς και για θέματα άμυνας.

Νίκος Χριστοδουλίδης και Μαικ Πομπέο, υπογράφουν το Μνημόνιο Συναντίληψης, που καθιστά την Κυπριακή Δημοκρατία, τον βασικότερο εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών για την παροχή εκπαίδευσης προς χώρες της περιοχής, στους τομείς της ασφάλειας συνόρων, λιμένων και θαλάσσιων μεταφορών, της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, καθώς και σε θέματα άμυνας.

Το μνημόνιο προβλέπει την ανέγερση εκπαιδευτικού κέντρου, με χρηματοδότηση των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα παρέχει εμπειρογνωμοσύνη για θέματα ασφάλειας.

Η αγγλική ονομασία του Κέντρου για την ασφάλεια εδάφους, ανοιχτής θαλάσσης και λιμένων, CYCLOPS, και η κωδική του συντομογραφία παραπέμπει στην ελληνική μυθολογία, και τους γίγαντες με το ένα μάτι, τους ΚΥΚΛΩΠΕΣ.

Γεγονός, που επισήμανε με χαρακτηριστικό τρόπο, στρεφόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών.

Θα είναι γνωστό, ως Κέντρο για την ασφάλεια εδάφους, ανοιχτής θαλάσσης και λιμένων, ή ΚΥΚΛΩΠΑΣ... πολύ καλά... πολύ έξυπνο.», ανέφερε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Με βάση το μνημόνιο, η Κυπριακή Δημοκρατία θα προσφέρει τον χώρο και τις υποδομές και οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν αργότερα φέτος, ενώ έχει ήδη εξασφαλιστεί δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης για αρχική χρηματοδότηση της ανέγερσης και λειτουργίας του Κέντρου.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε με τη σειρά του πως «η υπογραφή αυτού του Μνημονίου είναι μια σημαντική εξέλιξη και ως προς τον γενικότερο στόχο της Λευκωσίας για περιφερειακή συνεργασία, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη και δύναται να λειτουργήσει ως ένα περιφερειακό κέντρο για συνεργασίες, πάντα στη βάση μιας θετικής προσέγγισης.»

Ο χώρος που έχει επιλεχθεί, σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, είναι κοντά στο αεροδρόμιο Λάρνακας στη περιοχή Μακένζη.

Λεπτομέρειες για τη συμφωνία έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν μια σειρά διαφορετικών πλατφορμών πρακτικής εκπαίδευσης, όπως μια παράνομη διέλευση χερσαίων συνόρων, περιοχή ελέγχου επιβατών και ένα κινητό εργαστήριο εκπαίδευσης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Το οποίο θα επιτρέψει στους περιφερειακούς εταίρους να μάθουν τις βέλτιστες πρακτικές για την εξασφάλιση κρίσιμων υποδομών και να εμπλακούν σε διασυνοριακές έρευνες αντιμετώπισης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής και στον κυβερνοχώρο», αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέχουν τεχνογνωσία και τεχνικό υλικό, ενώ θα εμπλακούν και σε προγράμματα εκπαίδευσης Κυπρίων εκπαιδευτών, με απώτερο στόχο την απόκτηση από αυτούς τεχνογνωσίας και ικανοτήτων, για να εκπαιδεύουν οι ίδιοι αντίστοιχους λειτουργούς άλλων κρατών της περιοχής.

«Η κατασκευή και η συνεχής υποστήριξη για το CYCLOPS είναι μια πραγματική εταιρική σχέση. Οι ΗΠΑ θα παρέχουν εξοπλισμό, εκπαιδευτές και άλλη υποστήριξη για την ανάπτυξη ικανοτήτων, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεισφέρει γη, θα διευκολύνει τα ταξίδια και θα παρέχει εκπαιδευτές», σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι τομείς εκπαίδευσης που θα προσφέρει το Κέντρο αφορούν, μεταξύ άλλων, συνοριακό έλεγχο και ασφάλεια, ασφάλεια λιμένων, τελωνειακούς ελέγχους στην ξηρά και στη θάλασσα, καθώς και διαχείριση σε Χημικά, Βιολογικά, Ραδιολογικά και Πυρηνικά οπλα, σε ειδικό εργαστήριο.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.