«Τέρμα η ανέχεια»: Πώς απαντά ο Υπουργός στο τελεσίγραφο της Συντεχνίας του Γραμματειακού Προσωπικού των Σχολείων [ΒΙΝΤΕΟ]

«Το Βοηθητικό Γραμματειακό Προσωπικό των Δημοτικών Σχολείων εδώ και 14 χρονιά εργοδοτείται με 10μηνα συμβόλαια και μισθούς πείνας», τονίζει στο ant1.com.cy η πρόεδρος της Κλαδικής Λεμεσού, Μαρίκκα Αθάνατου.

Τελεσίγραφο προς το Υπουργείο Παιδείας με τέσσερα αιτήματα δίνει το Βοηθητικό Γραμματειακό Προσωπικό («ΒΓΠ») των Δημοσίων Σχολείων, μέσω της Κλαδικής ΒΓΠ Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ.


Όπως επισημαίνει στο ant1.com.cy η πρόεδρος της Κλαδικής στη Λεμεσό, Μαρίκκα Αθάνατου, «το Βοηθητικό Γραμματειακό Προσωπικό των Δημοτικών Σχολείων εδώ και 14 χρονιά εργοδοτείται με 10μηνα συμβόλαια και μισθούς πείνας.»

Συγκεκριμένα, με τέσσερα αιτήματα η Συντεχνία επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι ο κλάδος τους προσομοιάζει με το Γραμματειακό Προσωπικό της Δημόσιας Υπηρεσίας, εντούτοις δεν απολαμβάνει της ίδιας προστασίας και εργασιακών συνθηκών και δικαιωμάτων.

Σημειώνει δε, πως «το ΥΠΠΑΝ και οι Σχολικές Εφορείες, ως εργοδοτικές αρχές, οφείλουν να διορθώσουν τις αδικίες που υφίσταται το ΒΓΠ» και τονίζει πως «την Τετάρτη μετά από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής,  εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας θα κατέλθουμε σε ΕΠ΄ ΑΟΡΙΣΤΟ  ΑΠΕΡΓΙΑ.»

«Τέρμα η ανέχεια 14 χρόνια τώρα», συμπληρώνει.

Αναλυτικά τα αιτήματα τους:

✓ Να τερματιστεί πάραυτα η πρακτική της σύναψης διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου (δεκάμηνων συμβολαίων), εφόσον πρόκειται για πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καθώς παραβιάζει τη ρήτρα 5 της Συμφωνίας – Πλαίσιο που αποτελεί παράρτημα της Οδηγίας 1999/70/ΕΚ και μέρος αυτής, καθώς και σειρά άλλων νομοθετικών διατάξεων που κατοχυρώνουν το δικαίωμα στην εργασία.

✓ Να υπάρξει διόρθωση της μισθοδοσίας, ώστε αυτή να είναι αξιοπρεπής. Μισθοί της τάξεως των €600-€700 δεν επαρκούν για κάλυψη των αναγκών διαβίωσης αξιοπρεπώς. Επίσης, η κλίμακα Ε αρμόζει σε χειρωνακτικής φύσεως εργασία και όχι γραμματειακής/γραφειακής. Όπως ισχύει στην υπόλοιπη Δημόσια Υπηρεσία το ΒΓΠ πρέπει να ενταχθεί σε κλίμακα Α. Να καταβάλλονται ετήσιες προσαυξήσεις.

✓ Να αναθεωρηθούν οι όροι απασχόλησης κατά τρόπο ώστε να είναι σαφείς και συγκεκριμένοι και να λαμβάνουν υπόψη ότι τα μέλη του ΒΓΠ είναι άνθρωποι και όχι αυτόματα/μηχανές. Δεν είναι λογικό/δίκαιο να περιλαμβάνονται όροι απασχόλησης που να επιτρέπουν την ανάθεση οποιωνδήποτε άλλων καθηκόντων χωρίς περιορισμό.

✓ Να εφαρμοστούν διαδικασίες, σύμφωνα με τις οδηγίες που έδωσε η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα από τις αρχές Ιουλίου 2020, έτσι ώστε το ΒΓΠ να εργάζεται κατά τρόπο που να συνάδει με την νομοθεσία για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.