Θύελλα αντιδράσεων από ασθενείς και φαρμακοποιούς για τις νέες ρυθμίσεις στον τομέα φαρμάκων [ΒΙΝΤΕΟ]

Ξεσηκώνουν αντιδράσεις οι νέες ρυθμίσεις στον τομέα των φαρμάκων.

Έξω φρενών με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας Φαρμακοποιοί και Οργανωμένοι Ασθενείς. Διαμαρτύρονται για τις νέες ρυθμίσεις στη βάση των οποίων οι φαρμακοποιοί δεν θα έχουν το δικαίωμα να ανταλλάζουν γενόσιμα φάρμακα ισότιμης αξίας.

Όσον αφορά στα πρωτότυπα φάρμακα παράλληλης εισαγωγής από το εξωτερικό, ο ιατρός θα πρέπει να αναγράφει στη συνταγή και το όνομα του εισαγωγέα, ενώ ο φαρμακοποιός δεν θα μπορεί να το ανταλλάξει με πανομοιότυπο φάρμακο, παρά μόνο με το φθηνότερο της ίδια κατηγορίας.

Για πισωγύρισμα που θα ταλαιπωρήσει τον ασθενή κάνει λόγο η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου την ώρα που από το στούντιο του ΑΝΤ1 ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών αναφερόταν σε σκάνδαλο χωρίς προηγούμενο.

Η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα Ισσεγιέκ, είπε ότι «το θεωρούμε αδιανόητο και προκαλεί προβλήματα τόσο προς τους ασθενείς όσο και προς την εύρυθμη λειτουργία των φαρμακείων. Αν είναι δυνατόν να έχουμε το φάρμακο στα ράφια μας να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε και να ταλαιπωρούμε τον ασθενή να γυρίζει στα φαρμακεία για να βρει τη συγκεκριμένη εταιρεία που συνταγογραφεί ο γιατρός.

Ο Πρόεδρος του ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας ανέφερε ότι «είναι σκάνδαλο. Είναι φοβερή σύγκρουση συμφερόντων. Είναι σαν να βάζεις κάποιον να συνταγογραφεί για να παίρνει αντάλλαγμα. Είναι ενάντια στη φιλοσοφία του ΓεΣΥ αλλά και ενάντια σε οποιαδήποτε χρηστή διοίκηση. Δεν μπορεί να γράφεις των εισαγωγέα».

Οι νέες ρυθμίσεις έγιναν προς όφελος του ασθενή απαντά ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας.

Την ίδια ώρα, ο Ανώτερος Λειτουργός του ΟΑΥ, Παναγιώτης Πέτρου τόνισε ότι «ο καθένας το βλέπει από την πλευρά του. Εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι ο ασθενής θα λάβει τη θεραπεία που πρέπει, θα επιβαρυνθεί με το λιγότερο κόστος».

Οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή τις επόμενες βδομάδες με τον ΟΑΥ να

διευκρινίζει ότι όσον αφορά στα σκευάσματα παράλληλης εισαγωγής γίνονται προσπάθειες ώστε να βρεθεί ένας τρόπος ώστε ο φαρμακοποιός να αλλάζει τα προϊόντα μέσω του λογισμικού του ΓεΣΥ.


Μαίρη Αυξεντίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.