Πνέουν «μένεα» σε Γέρι και Δάλι για την πυρκαγιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο ανακύκλωσης μετάλλων [ΒΙΝΤΕΟ]

Κραυγή αγωνίας από τους Δήμους Γερίου και Ιδαλίου, μετά τη χθεσινή πυρκαγιά στη βιομηχανική ζώνη των δύο δήμων, σε εργοστάσιο ανακύκλωσης μετάλλων, που έπνιξε όλη την περιοχή σε επικίνδυνους μαύρους καπνούς.

Πνέουν μένεα κατά των αρμόδιων υπηρεσιών οι Δήμαρχοι Γερίου και Ιδαλίου μετά τη χθεσινή πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης μετάλλων, που βρίσκεται στη βιομηχανική ζώνη της περιφέρειάς τους.

Με κοινή επιστολή τους προς την Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, σημειώνουν ότι η κατάσταση σε κάποιες από τις βιομηχανίες είναι ανεξέλεγκτη.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «φαίνεται πως δεν υπάρχει κανένας έλεγχος ούτε στην εισαγωγή, τοποθέτηση και φύλαξη των προϊόντων/εμπορευμάτων. Κάποιες βιομηχανίες που εδρεύουν στους Δήμους μας διατηρούν εύφλεκτες ουσίες που θα έπρεπε να βρίσκονταν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους για αποφυγή διαρροής. Ζητάμε όπως το Τμήμα Επιθεώρησης και Εργασίας προχωρήσουν σε αυστηρότερους ελέγχους στις Βιομηχανικές μας Ζώνες καθώς και στα αρμόδια δημόσια τμήματα στα οποία κοινοποιείται η επιστολή όπως αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την εύρυθμη και σωστή λειτουργία των βιομηχανικών υποστατικών».

Την ίδια ώρα, ο Δήμαρχος Γερίου, Νεόφυτος Παπαλάζαρος είπε ότι «γιατί όπως βλέπεται γειτνιάζει και με κατοικημένες περιοχές και του Γερίου και του Ιδαλίου. Ο μη γένοιτο υπήρξε μια μεγαλύτερη ανάφλεξη, τότε θα υπήρχαν και περισσότεροι κίνδυνοι».

Ταυτόχρονα, ο Δήμαρχος Ιδαλίου, Λεόντιος Καλλένος επισήμανε πως «υπάρχουν πρωτόκολλα αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών όπου κάποιος φορέας αρμόδιος αναλαμβάνει να συντονίσει σε περίπτωση που πρέπει να μετακινηθεί πληθυσμός, είτε να πάρουν προληπτικά μέτρα, να δώσει οδηγίες. Ποιος θα έδινε οδηγιές; Θα έδινα εγώ για το Γέρι, την Ποταμιά, ξερώ γω για τα Λατσιά;».

Στην επιστολή τους οι δύο Δήμαρχοι αναφέρονται και στην αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι αναθυμιάσεις που προκλήθηκαν από τις ρυπογόνες ουσίες που κάηκαν από την πυρκαγιά.

Ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ποιότητας και Αέρα σημείωσε πως «από τέτοιες πυρκαγιές η αλλοίωση του αέρα, της χημικής σύστασης του αέρα επιφέρει αυτόματα ατμοσφαιρική ρύπανση η οποία οπωσδήποτε το κοινό πρέπει να είναι προσεχτικό σε τέτοια φαινόμενα».

Οι πληροφορίες του ΑΝΤ1 σημειώνουν, πάντως, ότι και στους δύο Δήμους επικρατεί ανησυχία καθώς είναι υποστελεχωμένοι, και δεν είναι σε θέση να προβαίνουν στους απαραίτητους περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς ελέγχους και επιθεωρήσεις.


Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...