Ψήφισμα επέδωσαν οι πρόσφυγες της κατεχόμενης Μόρφου σε ξένες πρεσβείες και στην κυβέρνηση [ΒΙΝΤΕΟ]

Τη θέλησή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για επιστροφή στην αγαπημένη Μόρφου, διατράνωσαν οι πρόσφυγες από την κατεχόμενη κωμόπολη.

Τα αυτονόητα ζητούν ο Δήμος Μόρφου και οργανωμένα σύνολα της κατεχόμενης κωμόπολης, με ψήφισμά τους, με αφορμή τη συμπλήρωση 46 χρόνων από την κατάληψη του διαμερίσματος από τους Τούρκους εισβολείς.

Στο ψήφισμα των Μορφιτών σημειώνεται ότι «λύση λειτουργική και βιώσιμη στο εθνικό μας θέμα, που θα διασφαλίζει την ειρήνη και την ευημερία σε όλους τους κατοίκους της Κύπρου, την επιστροφή των προσφύγων στις περιουσίες τους, χωρίς διακρίσεις και περιοριστικά κριτήρια, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα από ξένες χώρες, χωρίς την παραμονή ξένων στρατευμάτων και χωρίς έποικους. Μια λύση εντός του πλαισίου των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των Συμφωνιών Κορυφής.

Αντιπροσωπεία Μορφιτών υπό τον Δήμαρχο Μόρφου, Βίκτωρα Χατζηαβραάμ, επισκέφθηκε το πρωί διαδοχικά τις πρεσβείες των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και επέδωσε το ψήφισμα.

Ακολούθως η αντιπροσωπεία βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Δήμαρχος της Μόρφου, Βίκτωρας Χατζηαβράαμ είπε ότι «ζητούμε από την Κυβέρνηση να δώσει όλες τις δυνάμεις της για μια λύση του Κυπριακού. Ξέρουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι η πλευρά μας, ξέρουμε ότι το πρόβλημα είναι η Τουρκία, αλλά εμείς έχουμε την ανάγκη την επίλυση του Κυπριακού όσο ποτέ άλλοτε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος ανέφερε πως «μπορώ να καταλάβω απόλυτα το πώς αισθάνεστε διότι κατάγομαι από την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Μπορώ, λοιπόν, να αντιληφθώ τα αισθήματά σας και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν και είναι έτοιμος για να συνεχίσει τις συνομιλίες για μια λύση του κυπριακού προβλήματος».

Χθες το βράδυ, ο Δήμος Μόρφου, τίμησε για άλλη μια χρονιά τους πεσόντες του κατά την Τουρκική Εισβολή.

Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος δήλωσε ότι «το αποψινό μνημόσυνο είναι ένα οφειλόμενο χρέος στους νεκρούς μας, αλλά είναι και η απόδειξη ότι οι Μορφίτες δεν ξεχνούν».

Το μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, ενώ αναπέμφθηκε και δέηση για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Νεοκλής Νεοκλέους