Μοντέρ - Φωτιστής

Δείτε τις κενές θέσεις εργασίας πατώντας τον σύνδεσμο πιο πάνω.

46 χρόνια από την ολοκλήρωση ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος [ΒΙΝΤΕΟ + ΦΩΤΟΣ]

Η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στις 14 Αυγούστου του 1974 ήταν το τελειωτικό κτύπημα τους δράματος που βίωσε η σύγχρονη ιστορία της Κύπρου.

Η ολοκλήρωση του δράματος της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας έμελλε να γραφτεί σαν σήμερα πριν 46 ολόκληρα χρόνια. Με τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, τα άνομα τουρκικά σχέδια λαμβάνουν την τελική τους μορφή, με το πένθος να σκεπάζει μέχρι και σήμερα ολόκληρο το νησί.

Μόνο ως τραγική ειρωνεία μπορεί να χαρακτηριστεί εξάλλου το γεγονός πως στις 15 Αυγούστου η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου, τις ίδιες μέρες του 1974, η Κύπρος θα θρηνούσε την κοίμηση της δικής της ελευθερίας.

Η ανακωχή που συμφωνήθηκε μετά την πρώτη φάση της εισβολής στις 20 Ιουλίου, για να δοθεί η ευκαιρία στη διπλωματία να αναχαιτίσει την τουρκική προέλαση, δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει τα χειρότερα που θα βίωνε η Κύπρος λιγότερο από ένα μήνα αργότερα. Το δράμα δεν είχε λάβει τέλος τον Ιούλιο.

Η αρχή ενός προδιαγεγραμμένου τέλους

Οι υπουργοί εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Βρετανίας, Τουρκίας και Ελλάδας) Τζέιμς Κάλλαχαν, Γεώργιος Μαύρος και ο Τουράν Γκιουνές, συναντήθηκαν στη Γενεύη στις 25 Ιουλίου όπου και συμφώνησαν τη διεξαγωγή συνομιλιών παρουσία και αντιπροσώπων των δύο κοινοτήτων στη Γενεύη. Στόχος τότε να διαφανεί η προοπτική διπλωματικής λύσης μετά τη συμφωνηθείσα ανακωχή που ακολούθησε την πρώτη φάση της εισβολής στις 20 Ιουλίου 1974.

Μιχάλης Παναγιώτου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.