«Το 80% των σκουπιδιών που πετάμε καταλήγουν στη θάλασσα»

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος ανέφερε στο ant1.com.cy ότι τα πλαστικά που καταλήγουν στη θάλασσα καταναλώνονται από τα ψάρια.

Το 80% των σκουπιδιών που πετάμε καταλήγουν στη θάλασσα με τον άλφα ή το βήτα τρόπο, τονίζει η Επίτροπος Περιβάλλοντος.

Σε δηλώσεις της στο ant1.com.cy η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Κλέλια Βασλείου ανέφερε πως το 80% των σκουπιδιών με τον άλφα ή με το βήτα τρόπο καταλήγει στη θάλασσα και είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.

Παράλληλα, η κα. Βασιλείου είπε ότι τα πλαστικά που καταλήγουν στη θάλασσα δεν διασπώνται αλλά μετατρέπονται σε μικρό πλαστικά και τα καταναλώνουν τα ψάρια, ενώ όπως σημειώνει τα μεγαλύτερα κομμάτια πλαστικών όπως τα σακούλια μπορούν να λειτουργήσουν ως πνίχτες στα ψάρια ή στις φώκιες.

Όπως επισημαίνει, η Επίτροπος Περιβάλλοντος τα ψάρια καταναλώνουν μικρό πλαστικά,  και μετά αυτά καταλήγουν στα πιάτα μας.

Η κα. Βασιλείου είπε ότι απαιτείται η δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού πρόληψης και άμεσης αντιμετώπισης των φαινομένων της θαλάσσιας ρύπανσης με έμφαση στην πρόληψη, ενώ όπως εξηγεί θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή δομή  για να αντιμετωπίζει τα προβλήματα στη ρίζα του.

Όσον αφορά τη θαλάσσια ρύπανση, είναι ένας τομέας που εμπίπτει σε διάφορους φορείς όπως το Τμήμα Αλιείας, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και την αρχή Λιμένων.

Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι υπάρχουν θαλάσσια είδη, τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση όπως για παράδειγμα η χελώνα μονάχους-μονάχους που βρίσκεται μόνο στη Μεσόγειο, ωστόσο γίνονται προσπάθειες από τους αρμόδιους φορείς που φαίνεται ότι είναι επιτυχείς καθώς φέτος υπήρξαν τρεις γεννήσεις.

Ωστόσο, όπως είπε πολλές φορές το μαζούτ και το πετρέλαιο καταλήγουν στις θαλασσινές σπηλιές και γίνεται ο καθαρισμός τους, παρόλα αυτά αποτελεί μια επίπονη διαδικασία.


Ιουλιέτα Μιχαήλ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.