Χειριστής/Χειρίστρια Ροής (Continuity Operators) - Δακτυλογράφος Ειδήσεων

Δείτε τις κενές θέσεις εργασίας πατώντας τον σύνδεσμο πιο πάνω.

Νέα εποχή στις σχέσεις Κύπρου - Γαλλίας [ΒΙΝΤΕΟ]

Νέα εποχή στις σχέσεις Κύπρου- Γαλλίας, αλλά και νέα δεδομένα στις λεπτές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, σηματοδοτεί η Αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών που τέθηκε σε ισχύ από την πρώτη Αυγούστου.

Μέσω της Συμφωνίας, αναβαθμίζεται η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της ενεργειακής και θαλάσσιας ασφάλειας, στην έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων, καθώς και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της πειρατείας. Επιπλέον, σε στρατιωτικό επίπεδο, προβλέπεται η συνεργασία στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής τεχνολογίας, της κοινής εκπαίδευσης στρατιωτικού προσωπικού και της διεξαγωγής ασκήσεων έρευνας και διάσωσης.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Άμυνας, Χαραλαμπος Πετρίδης συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων και οργάνωση αμοιβαίων επισκέψεων στο πλαίσιο δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΝΤ1, η Αμυντική συμφωνία η οποία εδράζεται στο άρθρο 43 της ΕΕ, που προβλέπει την στρατιωτική συνδρομή σε χώρα μέλος που δέχεται επίθεση από τρίτη χώρα, προβλέπει η καλύτερα δημιουργεί το υπόστρωμα για εδραίωση της μόνιμης παρουσίας του γαλλικού στόλου στο νησί, με την δημιουργία ναύσταθμου. Όπως από μέρες αποκαλύψαμε εξετάζονται τρεις τοποθεσίες με επικρατέστερη και λόγω κόστους αυτή του λιμανιού της Λάρνακας.

Στο πλάνο υπάρχουν και σχέδια αξιοποίησης της αεροπορικής βάσης Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο, για στάθμευση ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών. Κάτι που δεν είναι άσχετο με την ανάπτυξη τις περασμένες ημέρες και αεροπορικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς πέριξ της βάσης.

Σε σχέση με την προμήθεια οπλικών συστημάτων όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε έχει ήδη καταρτιστεί ο σχετικός κατάλογος στον οποίο περιλαμβάνονται και πλωτά μέσα, ανάλογα της εμβέλειας της Κύπρου.

Τέλος να αναφέρουμε ότι τα Υπουργεία Άμυνας των δυο χωρών σχεδιάζουν την πραγματοποίηση μεγάλης αεροναυτικής άσκησης στην Κυπριακή ΑΟΖ τον Σεπτέμβριο, στην οποία δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν και άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, ίσως και η Αίγυπτος.


Κυριάκος Πομηλορίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.