Δεν θα ανακοινώνονται τόποι και ώρες για τις τυχαίες δειγματοληψίες [ΒΙΝΤΕΟ]

Στο επίκεντρο της συνάντησης των επιδημιολόγων με τον υπουργό Υγείας, ήταν τα θετικά κρούσματα χωρίς συμπτώματα αλλά και οι αλλαγές που θα υπάρξουν στον δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποιείται από χθες.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των επιδημιολόγων με τον Υπουργό υγείας, ήταν τα θετικά κρούσματα χωρίς συμπτώματα αλλά και οι αλλαγές που θα υπάρξουν στον δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποιείται από χθες.

Ο δρόμος του τερματισμού είναι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, αφού δεν υπάρχουν άλλα μέτρα για να ληφθούν, και αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε ένα μαραθώνιο, ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου μετά τη νέα συνάντηση τους με τον Υπουργό Υγείας τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.

Αναφέρθηκε ακόμη ότι ο δειγματοληπτικός έλεγχος των δέκα χιλιάδων θα γίνει με κινητή μονάδα σε όλες τις Επαρχίες, χωρίς ωστόσο να ανακοινώνονται η ακριβής τοποθεσία και οι ώρες που θα διενεργούνται οι δειγματοληψίες, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η προσέλευση ατόμων που είτε έχουν συμπτώματα είτε είναι στενή επαφή άλλων κρουσμάτων και για να εξαχθούν αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα, μέσα από αληθινά τυχαίο δείγμα.

Ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, δρ. Λεόντιος Κωστρίκης είπε ότι «Θα προσπαθήσουμε να παίρνουμε τυχαία δείγματα και όχι να εξαιρούμε άτομα τα οποία επήγεναν εκεί επειδή ήταν επαφές κρουσμάτων, αρά αυτό θα διορθωθεί»

Στο επίκεντρο της συζήτησης με τον Υπουργό Υγείας ήταν και οι ασυπτωματικοί που κυρίως είναι άτομα νεαρής ηλικίας και αυτό ακριβώς καθιστά δύσκολη την κατάσταση για αυτό καλούν τον κόσμο να έχει αυτοσυγκράτηση.

Η δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, έκανε σαφές το γεγονός ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχουμε 70,6% που αφορούν εγχώριες λοιμώξεις και το 20,6% αφορούν λοιμώξεις, οι οποίες είτε εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου είτε είχαν πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό.

Η κα. Πανά ανέφερε ότι «υπάρχουν υγειονομικά πρωτόκολλα περίπου 90 στον αριθμό τα όποια οριζόντια και κάθετα πρέπει να τηρούνται. Η καθολική συμμόρφωση πάνω σε αυτά τα μέτρα είναι τα πυρομαχικά μας, τα όπλα μας για τώρα»

Όσον αφορά τα αεροδρόμια ο κ. Κωστρίκης, τόνισε πως έγιναν πολλές ενέργειες για μη διασπορά του ίου και ότι μέχρι στιγμής πραγματοποιήθηκαν πέραν των 27,000 δειγματοληπτικών εξετάσεων σε επιβάτες στα αεροδρόμια Πάφου και Λάρνακας.

Την ίδια ώρα, ο κ. Κωστρίκης τόνισε πως «η γενική φιλοσοφία είναι ότι δεν μπαίνουμε σε έναν αγώνα δρόμου που θα τελειώσει σε δύο, τρεις εβδομάδες ή έναν μήνα. Είμαστε σε ένα μαραθώνιο και ο τερματισμός θα είναι όταν έχουμε το εμβόλιο. Ο σκοπός μας δεν είναι το lockdown, αλλά αυτή πρέπει να είναι η φιλοσοφία μας»

Σημειώνεται, τέλος, ότι επιστρέφει η εβδομαδιαία ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τους επιδημιολόγους που, πιθανότατα, θα πραγματοποιούν κάθε Τρίτη συνάντηση.


Ντέπυ Νικολάου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.