Δήμαρχος Λεμεσού: Πιθανόν να χρειαστεί επέκταση του προγράμματος δειγματοληπτικών ελέγχων

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης στο ant1.com.cy, το υφιστάμενο πρόγραμμα εκπνέει σήμερα, με το Δήμο να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να αιτηθεί στο Υπουργείο Υγείας επέκταση του.

Στη μάχη για αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού με έμφαση στη Λεμεσό ρίχθηκαν οι Αρμόδιοι, όπου με τρία έκτακτα μέτρα διάρκειας τριών εβδομάδων, ως επίσης και εντατικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους προσπαθούν να ανιχνεύσουν κατά το καλύτερο δυνατό τις εστίες μολύνσεων. Στη «μάχη» ρίχτηκε και ο Δήμος της πόλης, με τον δήμαρχο Νίκο Νικολαϊδή να δίνει από το ant1.com.cy το στίγμα της επόμενης ημέρας, αλλά και τις σκέψεις του για επέκταση του προγράμματος δειγματοληψιών.

Ο δήμαρχος αρχικά  αναφέρθηκε στα στοχευμένα μέτρα που ελήφθησαν χθες από την κυβέρνηση για τη Λεμεσό, τονίζοντας πως αυτά θα πρέπει να τηρηθούν με απόλυτη ευλάβεια και προσήλωση, καθώς όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «με ανησυχεί η διασπορά του ιού στην πόλη». 

Από την στιγμή που οι αποφάσεις είναι αυτές, σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, πρέπει να γίνουν κατανοητές από όλους, σημειώνοντας ωστόσο πως κανένα μέτρο από μόνο του δεν μπορεί να αποδώσει καρπούς, χωρίς την πιστή εφαρμογή από τον κάθε ένα ξεχωριστά. Η σημασία της ατομικής ευθύνης και ευσυνειδησίας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια, σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη. 

Σημείωσε παράλληλα πως είναι ζωτικής σημασίας η διαρκής και επισταμένη επιτήρηση, με το Δήμο να συμβάλλει με όλα τα διαθέσιμα μέσα στην συνολική προσπάθεια, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε και για την ανάγκη συνέχισης του προγράμματος δειγματοληπτικών ελέγχων στη Λεμεσό, μιας και ο εντοπισμός των κρουσμάτων εντός της κοινότητας, θα μπορέσει να «φωτίσει» τα σκοτεινά σημεία κρουσμάτων εντός της πόλης. 

Ως προς αυτό ο κ. Νικολαϊδης σημείωσε παράλληλα, πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο Δήμος να αιτηθεί από την προσεχή Δευτέρα κιόλας από την αρμόδια Αρχή (Υπουργείο Υγείας), την επέκταση του προγράμματος τυχαίων και μαζικών δειγματοληψιών στην πόλη.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά, πως το υφιστάμενο πρόγραμμα εκπνέει σήμερα το βράδυ, ενώ τα μέτρα της κυβέρνησης σε τρεις εβδομάδες από σήμερα. Ερωτηθείς σχετικά για το κατά πόσο θα αναμένει ο Δήμος το πέρας των τριών εβδομάδων για να προβεί σε συνολική αξιολόγηση, απάντησε πως οι δειγματοληψίες πρέπει να συνεχιστούν άμεσα, εκφράζοντας επιπρόσθετα την αισιοδοξία του πως το Υπουργείο θα αντικρίσει με θετικό μάτι ένα τέτοιο ενδεχόμενο αίτημα.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ο Δήμος Λεμεσού προχώρησε στην έκδοση και δικών του έκτακτων μέτρων, τα οποία είναι τα ακόλουθα:

1. Εντατικοποίηση ψεκασμών τόσο δημοτικών και δημοσίων χώρων όσο και χώρων που αποτελούν εστίες μετάδοσης του ιού (π.χ στάσεις λεωφορείων, κάδοι σκυβάλων κ.α)

2. Αναστολή λειτουργίας παιδότοπων στην Επίχωση (Μόλος), στο Δημόσιο Κήπο και στις δημόσιες πλατείες Αναγέννησης και Φιλελλήνων.

3. Μέτρα ρύθμισης διακίνησης πεζών στην Επίχωση (Μόλος) με πινακίδες και διαχωριστική λωρίδα.

4.Πολύ αυστηρά μέτρα και σχολαστική επιτήρηση σε όλες τις ανοικτές εκδηλώσεις του Δήμου με εφαρμογή των όσων προνοούνται στα σχετικά πρωτόκολλα.

5. Πολύ αυστηρή επιτήρηση των λαϊκών αγορών.

Μιχάλης Παναγιώτου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.