Ελ. Υπηρεσία: Οι καταχρήσεις αυξάνουν το ρίσκο κατάρρευσης του ΓεΣΥ [ΒΙΝΤΕΟ]

«Καμιά ανοχή σε καταχρήσεις είναι παραδεκτή από καμία άποψη και εκφράζουμε δε, την έντονη ανησυχία μας από τη συνεχή προβολή του επιχειρήματος ότι δήθεν οι καταχρήσεις δεν θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ», τόνισε στον ΑΝΤ1 ο λειτουργός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το ΓεΣΥ και για τις καταχρήσεις και τους σχετικούς ελέγχους που πρέπει να εφαρμόζονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, προκειμένου να διαφυλαχθεί η βιωσιμότητα του Συστήματος.

Μάλιστα, ο γενικός  ελεγκτής απέστειλε στην Επιτροπή Ελέγχου σχετική επιστολή και παρουσίασε κάποια προκαταρτικά συμπεράσματα – ευρήματα τα οποία αφορούν στα μέτρα ελέγχου που θα έπρεπε να έχει σε θέση ο ΟΑΥ και δεν το έχει πράξει, για τις αμοιβές των γιατρών και τις ενδεχόμενες καταχρήσεις που λαμβάνουν χώρα στο Σύστημα.

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», ο λειτουργός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, ανέφερε πως «το θέμα το οποίο το είχαμε παρουσιάσει και στο παρελθόν φαίνεται ότι συνεχίζεται, οι ίδιες συνθήκες  και μετά από την προκαταρτική πρώτη περίοδο την οποία μας είχαν πει.»

«Αντιλαμβανόμασταν ότι στην αρχή του Συστήματος ενδεχομένως να υπήρχε μια υπερχρήση του Συστήματος, ενδεχομένως, και από κόσμο  ο οποίος περίμενε να ξεκινήσει τη λειτουργία του ΓεΣΥ για να πάει να κάνει τις εξετάσεις του», ωστόσο αυτό συνεχίζεται, σημειώνει ο κος Πετρίδης.

Προσθέτει δε, πως «υπάρχει το ενδεχόμενο των καταχρήσεων οι οποίες εξετάζονται από τον ΟΑΥ και από εμάς».

«Θα πρέπει όμως εδώ να πούμε», συνέχισε ο κος Πετρίδης, «ότι καμιά ανοχή σε καταχρήσεις είναι παραδεκτή από καμία άποψη και εκφράζουμε δε, την έντονη ανησυχία μας από τη συνεχή προβολή του επιχειρήματος ότι δήθεν οι καταχρήσεις δεν θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ επειδή υπάρχει η πρόνοια του σφαιρικού προϋπολογισμού. Κάτι τέτοιο μας βρίσκει αντίθετους.»

Εξήγησε δε, πως «εάν φανταστούμε ότι υπάρχουν 100 χιλιάδες ευρώ και 10 γιατροί, θα λάβουν παράδειγμα από 10 χιλιάδες ευρώ ο καθένας. Ας φανταστούμε σε ένα άλλο υποθετικό σενάριο ότι ο ένας από αυτούς κάνει απάτη ύψους  50 χιλιάδων ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιποι 9 εκεί που έπαιρναν από 10 χιλιάδες ο καθένας θα πάρουν 50 χιλιάδες δια 9 ο καθένας.  Άρα, αυτό αυξάνει το ρίσκο, τον κίνδυνο ενδεχόμενης κατάρρευσης του ίδιου του Συστήματος εάν δεν προληφθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά από τον ΟΑΥ».  

Επιμέλεια: Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.