Βαριά καμπάνα: Τέσσερα χρόνια φυλάκιση σε Τούρκο διακινητή από το «δικαστήριο» στα κατεχόμενα [ΒΙΝΤΕΟ]

Στις 36 χιλιάδες πέρσι, οι αιτήσεις μεταναστών για πολιτικό άσυλο στις ελεύθερες περιοχές.

Βαριά καμπάνα σε Τούρκο διακινητή, την πρώτη μετά την πρόσφατη ψήφιση νέας Νομοθεσίας στα κατεχόμενα, επέβαλε το λεγόμενο «δικαστήριο Αμμοχώστου».

Στον Ιμπραχίμ Ντεμίρ, επιβλήθηκαν τέσσερα χρόνια φυλάκιση, γιατί υποβοήθησε 13 Σύρους μετανάστες από την Τουρκία, να εισέλθουν στα κατεχόμενα. Ενώ στη φυλακή κατέληξαν δύο ακόμη Τούρκοι για υποβοήθηση των μεταναστών, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 6 μηνών.

Χιλιάδες αιτήσεις ασύλου

Στις 36 χιλιάδες ανήλθαν πέρσι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από μετανάστες για πολιτικό άσυλο. Με το 75% από αυτούς να έχει έρθει από την Τουρκία στα κατεχόμενα και να έχει περάσει παράνομα μέσω της γραμμής αντιπαράταξης στις ελεύθερες περιοχές

«Για το 2020, έχουμε ήδη αυξημένες ροές, περίπου 4 χιλιάδες και πέραν των 4 χιλιάδων νέων μεταναστών, οι οποίοι προστίθενται βεβαίως στον αριθμό τον οποίο έχετε αναφέρει προηγουμένως. Και όπως πολύ σωστά έχετε αναφέρει η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ροών μας έρχεται παράτυπα μέσα από τη γραμμή αντιπαράταξης, κυρίως προερχόμενοι από την Τουρκία», αναφέρει ο συντονιστής του γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών, Λοΐζος Μιχαήλ.

Την πρώτη θέση σε αιτήσεις ασύλου είχε το 2019 η Γερμανία. Ακολουθούν η Γαλλία, η Ελλάδα και η Βρετανία. Η Κύπρος αν και φαίνεται να έχει μικρό αριθμό αιτήσεων ασύλου, σε αναλογία πληθυσμού έχει δεχθεί το μεγαλύτερο ποσοστό από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει μια σειρά μέτρων, ασφαλιστικών δικλείδων , τα οποία θα αποτρέψουν πλέον το φαινόμενο των εικονικών φοιτητών, είναι κάτι το οποίο χειρίζεται το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας», σημειώνει ο κος Μιχαήλ.

Μεγάλο αγκάθι για την Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελούν και οι εικονικοί φοιτητές, αφού αρκετοί από αυτούς, πέραν των μισών, τελούν εικονικούς γάμους για να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής στην Κύπρο.

Η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα, ωστόσο σύμφωνα με τον κύριο Μιχαήλ, καλύτερα αποτελέσματα θα υπάρξουν με τη ψήφιση των νέων νομοθεσιών από τη Βουλή


Δημήτρης Κώστα

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...