Αποκαλυπτικό: «Βέτο» Κύπρου σε Μπορέλ για όρους εντολής διαπραγμάτευσης με την Τουρκία [ΒΙΝΤΕΟ]

Ο Γιοσέπ Μπορέλ ήθελε να υποκαταστήσει τα Κράτη- Μέλη και να διαπραγματευτεί ο ίδιος με την Τουρκία την αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά και μια νέα συμφωνία στο Μεταναστευτικό.

Μάχη κατά της Τουρκίας, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνήλθε στις Βρυξέλλες, για πρώτη φορά με φυσική παρουσία μετά την πανδημία. Νέες κυρώσεις ζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, με αφορμή τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Η Κυπριακή Δημοκρατία κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας  στο «τραπέζι» των Κρατών – Μελών μέσω του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη. Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 οι εισηγήσεις της Λευκωσίας αφορούν στοχευμένα μέτρα κατά φυσικών ή και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στις τουρκικές έκνομες ενέργειες και παραπέμπονται προς συζήτηση στην αρμόδια ομάδα εργασίας.

Τις προτάσεις της Λευκωσίας επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκης Ένωσης Γιοσέπ Μπορέλ, σημειώνοντας ότι η εργασία θα συνεχιστεί για κυρώσεις που ζητήθηκαν από την Κύπρο, προς υλοποίηση αποφάσεων του Συμβουλίου.

Παράλληλα οι υπουργοί Εξωτερικών έδωσαν εντολή προς το Συμβούλιο όπως αρχίσει εργασίες για πιθανές περαιτέρω επιλογές, που θα επιτρέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσει σθεναρά αν η Τουρκία δεν αναπροσαρμόσει τη συμπεριφορά της. 

Θέμα που ανοίγει τον κύκλο συζητήσεων για ένα νέο πλαίσιο νομικών κυρώσεων τόσο στην περίπτωση της κυπριακής ΑΟΖ, όσο και στην περίπτωση των τουρκικών εξαγγελιών για γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης.

Όλα αυτά δρομολογούνται, ενώ όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, η Λευκωσία και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, έκλεισαν το δρόμο προς το Γιοσέπ Μπορέλ, ο οποίος ήθελε να υποκαταστήσει τα Κράτη- Μέλη και να διαπραγματευτεί ο ίδιος με την Τουρκία την αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά και μια νέα συμφωνία στο Μεταναστευτικό.

Ο κ. Μπορέλ ο οποίος δείχνει μια πρωτοφανή ανοχή στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εξασφάλισε μόνο ευρεία αποδοχή για να βολιδοσκοπήσεις τις προθέσεις της Τουρκίας, και όχι για να διαπραγματευτεί με την Άγκυρα. Κάτι μάλιστα που είναι δεσμευμένος να πράξει στο πλαίσιο των συμπερασμάτων των Κρατών –Μελών, και όχι όπως ο ίδιος επιθυμεί και νομίζει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΝΤ1, τον Νίκο Χριστοδουλίδη στήριξαν μια σειρά Κρατών –Μελών, συγκεκριμένα από:

-Αυστρία
- Σλοβακία
-Σουηδία
-Γαλλία
-Λουξεμβούργο
-Ελλάδα

Αντίθετα κάποιες χώρες δεν ήθελαν τη συζήτηση κυρώσεων τώρα, αλλά τάχθηκαν υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, προσδοκώντας μάλιστα να διεξαχθεί υπό την αιγίδα του Γιοσέπ Μπορέλ, ο οποίος λόγω της ανοχής του έναντι της Τουρκίας, έχει χάσει την «έξωθεν καλή μαρτυρία». Αυτές οι χώρες ήταν:

-Βουλγαρία
-Γερμανία
-Ρουμανία
-Ιταλία (σε μικρότερο βαθμό)

Σημειώνεται πως πριν από τη Συνεδρία του Συμβουλίου, ο κ. Μπορέλ παρέθεσε πρόγευμα εργασίας στο Νίκο Χριστοδουλίδη και το Νίκο Δένδια, προσβλέποντας στην εξασφάλιση πολιτικής εντολής. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο κ. Μπορέλ εμφανίστηκε στο πρόγευμα έχοντας δίπλα του και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χάικο Μάας, ως να έχει την ανάγκη μιας κάποιας στήριξης.

Οι ίδιες πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης «έκοψε» κάθε δυνατότητα παραχώρησης όρων εντολής στον κ. Μπορέλ, ενώ δεν δίστασε να επισημάνει προς τον κ. Γερμανό ΥΠΕΞ ότι αν η Τουρκία συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, τότε θα πρέπει να της επιβληθούν νέες κυρώσεις, όπως ακριβώς συμβαίνει σε περιπτώσεις άλλων κρατών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κατά τη συζήτηση τέθηκε και η απόφαση για την Αγία Σοφία, με το Συμβούλιο να καταδικάζει έντονα τις ενέργειες της τουρκικής  Κυβέρνησης και να την καλεί να επανεξετάσει την απόφαση της.

Η συζήτηση για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων θα συνεχιστεί, με τη συζήτηση να μεταφέρεται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, γνωστό ως Gymnich, στο Βερολίνο, τον Αύγουστο.

Παύλος Ξανθούλης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.