Η ανεκτική στάση του Μπορέλ φέρνει το «όχι» της Λευκωσίας [BINTEO]

Στις Βρυξέλλες οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Ελλάδας για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Επαναπροσέγγιση με Κύπρο, Ελλάδα και Γαλλία επιδιώκει σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοσέπ Μπορέλ, ο οποίος επιχειρεί να εξασφαλίσει όρους εντολής από τα κράτη-μέλη, προκειμένου να διαπραγματευθεί με τη Τουρκία μια νέα μεταναστευτική συμφωνία αλλά και για να συζητήσει μαζί της το πλαίσιο ενός διαλόγου τον οποίο θα καθορίσει ο ίδιος για το ζήτημα της αποκλιμάκωσης της έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και σε σχέσεις με τις εξαγγελίες της Άγκυρας

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος, στο πλαίσιο ενός προφανούς ανοίγματος προς Λευκωσία, Αθήνα και Παρίσι, προσκάλεσε χθες το βράδυ σε δείπνο τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας και της προεδρεύουσας Γερμανίας και σήμερα δέχθηκε στο πλαίσιο προγεύματος εργασίας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη και της Ελλάδας Νίκο Δένδια, για να συζητήσουν λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου.

Σύμφωνα πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο κος Μπορέλ θέλει να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που ο ίδιος προκάλεσε με την απαράδεκτη ανοχή που επιδεικνύει έναντι της Τουρκίας παρά τις έκνομες της ενέργειες. Και να εκμαιεύσει ομόφωνη απόφαση των 27 κρατών-μελών, ούτως ώστε να διαπραγματευθεί ο ίδιος με την Άγκυρα μια νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό.

«Όχι» από Λευκωσία

Η ανεκτική στάση του κ. Μπορέλ έναντι του καθεστώτος Ερντογάν, δεν αφήνει περιθώρια στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, αναμένεται να απορρίψει το αίτημα του ευρωπαίου αξιωματούχου.

Άλλωστε, ο κ. Μπορέλ δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι το μόνο που επιτυγχάνει μέσω μιας απονευρωμένης συμπεριφοράς έναντι της Τουρκίας, είναι να αποθρασύνει ακόμη περισσότερο τον Ερντογάν, προκειμένου να προβάλλει τις αξιώσεις του στη κυπριακή ΑΟΖ και νοτίως της Κρήτης.

Συνεπώς, με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα και εάν δεν υπάρξει ριζική αλλαγή στάσης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα πει όχι στο αίτημα Μπορέλ, να διαπραγματευθεί εκ μέρους των 27 κρατών-μελών μια νέα συμφωνία με τη Τουρκία στο μεταναστευτικό.

Σημειώνεται ότι το θέμα αυτό θα κυριαρχήσει στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, αύριο στις Βρυξέλλες με φυσική παρουσία, όπου θα επιχειρηθεί μια διεξοδική συζήτηση στρατηγικής για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Διευκρινίζεται ότι Συμπεράσματα δεν θα εκδοθούν σήμερα και συνεπώς θέμα κυρώσεων δεν είναι δυνατόν να αποφασισθεί στη παρούσα φάση, κάτι πάντως που αναμένεται να επανέλθει στο τραπέζι προσεχώς, εάν και εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει στη τακτική των έκνομων ενεργειών και διεκδικήσεων στη κυπριακή ΑΟΖ και νοτίως της Κρήτης.
Παύλος Ξανθούλης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.