Χειριστής/Χειρίστρια Ροής (Continuity Operators) - Δακτυλογράφος Ειδήσεων

Δείτε τις κενές θέσεις εργασίας πατώντας τον σύνδεσμο πιο πάνω.

Μεταδίδεται και μέσω αέρα ο κορωνοϊός [ΒΙΝΤΕΟ]

Τρία νέα κρούσματα εντοπίστηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον στα 1008.

Τον εντοπισμό τριών νέων κρουσμάτων από σύνολο 1191 εργαστηριακών διαγνώσεων ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε χίλια οκτώ. 

Το πρώτο κρούσμα αφορά σε άτομο το οποίο εργάζεται σε ξενοδοχείο στην Πάφο. Εντοπίστηκε θετικό στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου 10,000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επαναδραστηριοποιήθηκαν κατά τη δεύτερη και τρίτη φάση της στρατηγικής για σταδιακή άρση των περιορισμών. 

Το δεύτερο αφορά σε άτομο από το Ισραήλ, μόνιμο κάτοικο Κύπρου, ο οποίος εκδήλωσε συμπτώματα και υποβλήθηκε στην εξέταση ιδιωτικά. 
Ενώ το τρίτο κρούσμα αφορά σε άτομο που επέστρεψε χθες από τη Ρουμανία, χώρα η οποία ανήκει στην Κατηγορία Β. Ως εκ τούτου υποβλήθηκε σε εξέταση στο αεροδρόμιο με τα αποτελέσματα να αποδειχθεί ότι είναι θετικό στον κορωνοιό. 

Για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στην Κύπρο και για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας ενημερώθηκε σήμερα από τον Υπουργό Υγείας και το Υπουργικό συμβούλιο. 

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιωτης είπε ότι επισημάνθηκε η ανάγκη τήρησης των μέτρων, για αυτό και αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να γίνονται πιο εντατικοί, πιο συχνοί και πιο αυστηροί έλεγχοι από μέρους των αρμοδίων Αρχών του κράτους». 

Μεταδίδεται μέσω αέρα

Τα νέα στοιχεία που προκύπτουν σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης του ιού επηρεάζουν και την Κύπρο. 
Μετά και την χθεσινή παραδοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ο κορωνοϊός φαίνεται να μεταδίδεται και μέσω αέρα, οι επιδημιολόγοι σημειώνουν ότι θα πρέπει να μάθουμε περισσότερα για τους τρόπους διασποράς του ιού. 
 
Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, Δρ. Γιώργος Νικολόπολος, επισημαίνει ότι «αυτό που φαίνεται ότι παίζει περισσότερο ρόλο από ότι θεωρήθηκε στην αρχή είναι η λεγόμενη αερογενής μετάδοση, δηλαδή κάποια μικρά σταγονίδια, τα μικροσοματίδια μικρών διαστάσεων μπορούν να μένουν αιωρούμενα και αυτά εισπνέονται από κάποιον και έχουμε μετάδοση». 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πέραν από τα γνωστά μέτρα αυτοπροστασίας, θα πρέπει να γίνεται καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων, να αποφεύγεται ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους, ενώ θα πρέπει να βελτιωθούν και τα συστήματα εξαερισμού. 

Την ίδια ώρα ο κ. Νικολόπουλος τονίζε ότι «από εκεί και πέρα η μάσκα ενδεχομένως βοηθάει και ενδεχομένως προστατεύει και αυτόν ο οποίος την φοράει από τα μικροσωματίδια όχι όμως 100% οι μόνες μάσκες που έχουνε φανεί ότι προστατεύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό από την αερογενή μετάδοση είναι οι μάσκες πολύ ψηλής προστασίας. 

Η χρήση γαντιών από την άλλη ενδεχομένως να φέρνει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα και ο καλύτερος τρόπος προστασίας ως εκ τούτου είναι η καλή υγιεινή των χεριών. 

Επιπρόσθετα ο κ. Νικολόπουλος σημειώνει πως «τα γάντια φαίνεται ότι δεν μας βοηθούν και μάλλον λειτουργούν ως εστίες μικροβίων παρά στο κομμάτι προστασίας που εμείς θα θέλαμε. 

Παράλληλα, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Πέτρος Καραγιάννης είπε ότι «νομίζω θα υπάρξει ανακοίνωση σήμερα ότι τα γάντια καταργούνται και η χρήση αντισηπτικού είναι ότι καλύτερο τουλάχιστον σε χώρους εστίασης».

Οι ειδικοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε εγρήγορση καλώντας άπαντες να εφαρμόζουν τα μέτρα αυτοπροστασίας την ώρα που οι ίδιοι στρέφουν την προσοχή τους στα σημεία εισόδου. 

Μαίρη Αυξεντίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.