Βρετανικά Πανεπιστήμια: Δέσμιοι οι Κύπριοι μίας αγοράς που δεν προσφέρει το αντίτιμο των διδάκτρων που ζητά [ΒΙΝΤΕΟ]

Η Πρόεδρος Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας Ανώτερης Εκπαίδευσης ανέφερε ότι λίγα είναι τα πανεπιστήμια στη Βρετανία που είναι πρότυπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

«Δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε γιατί γινόμαστε δέσμιοι μιας αγοράς στην ανώτερη εκπαίδευση που δεν προσφέρει το αντίτιμο των χρημάτων που ζητά» τόνισε όσον αφορά την αύξηση των διδάκτρων των βρετανικών πανεπιστημίων η Πρόεδρος Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι, η Πρόεδρος Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας Ανώτερης Εκπαίδευσης, Μαίρη Κουτσελίνη ανέφερε ότι ο πανικός για την αύξηση των διδάκτρων στα αγγλικά πανεπιστήμια στηρίζεται σε στερεότυπα ξεπερασμένα, ενώ σημείωσε ότι λίγα είναι τα πανεπιστήμια στη Βρετανία που είναι πρότυπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και πολλές φορές οι επιλογές των φοιτητών της Κύπρου δεν είναι και καλύτερες.

Παράλληλα, η κα. Κουτσελίνη τόνισε πως τα κυπριακά πανεπιστήμια βρίσκονται σε ένα πολύ καλό δρόμο, έχουν αναπτυχθεί ικανοποιητικά, προσφέρουν ποιοτική εκπαίδευση και μπορούμε να τα εμπιστευτούμε απόλυτα.

Επομένως, όπως είπε η κα. Κουτσελίνη οι επιλογές των φοιτητών είναι σε όλα τα υφιστάμενα γνωστικά αντικείμενα, ωστόσο όπως εξήγησε οι διεθνείς φοιτητές προτιμούν να φοιτούν σε χώρες που είναι αγγλόφωνες, συνεπώς η μεγάλη πρόκληση των κυπριακών πανεπιστημίων είναι να μπουν με αξιοπιστία και ποιότητα στη διεθνή αγορά.

Επίσης, η κα. Κουτσελίνη ανέφερε ότι ο μόνος λόγος για να πάει στο εξωτερικό ένας φοιτητής είναι για να έχει μια άλλη εμπειρία, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα είναι καλύτερη από την Κύπρο.

Την ίδια ώρα, ένας φοιτητής μπορεί να βρει όποιο πρόγραμμα θέλει και πολύ φθηνότερα από το να φοιτήσει στο εξωτερικό με ευρωπαϊκή αναγνώριση, ενώ όπως υπογράμμισε η κατάταξη των κυπριακών πανεπιστημίων έχουν προοπτική για βελτίωση δεδομένου ότι είναι καινούργια πανεπιστήμια που μετρούν 10 με 20 χρόνια λειτουργίας.

Επιπρόσθετα, η κα. Κουτσελίνη τόνισε ότι έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την αναβάθμιση του απολυτηρίου του Λυκείου και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, παρόλα αυτά όπως εξήγησε εκείνο που δυσκολεύει και δίνει την κακή εντύπωση των σχολείων είναι ότι υπάρχουν μαθητές, οι οποίοι δεν έχουν υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό τους και την εκπαίδευση.


Ιουλιέτα Μιχαήλ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.