Βαριά Καμπάνα: Διοικητικό πρόστιμο 650 χιλ. ευρώ στην Commerzbank από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - Δικαίωση Ειρήνης Χαραλαμπίδου [ΒΙΝΤΕΟ]

«Δικαίωση με καθυστέρηση 7 χρόνων. Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για πρόστιμο ύψους Ευρώ 650,000 Ευρώ ήταν δικαίωση των εντατικών προσπαθειών που κάναμε για συγκέντρωση των στοιχείων που θα αποδείκνυαν ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα», αναφέρει σε δηλώσεις της η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Μετά από πολύχρονη έρευνα και σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ελλάδος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 650 χιλιάδων ευρώ, στη Commerzbank, στην μεγαλύτερη υπόθεση χειραγώγησης μετοχών που έχει εξετάσει.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Κεφαλαιαγορά εξέτασε ενδεχόμενη παράβαση του άρθρου 19 του περί των Πράξεων Προσώπων που Κατέχουν Εμπιστευτικές Πληροφορίες και των Πράξεων Χειραγώγησης της Αγοράς, την περίοδο 1 Ιανουαρίου 2008 -15 Μαρτίου 2013.

Με βάση τα αποτέλεσμα της έρευνας, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Commerzbank να ενήργησε ως παρένθετο πρόσωπο της Λαϊκής Τράπεζας και από κοινού χειραγώγησαν την αγορά (Απρίλιο και 16 και 30 Μαΐου 2011).

«Η Λαϊκή Τράπεζα, σε συνεργασία με τη Commerzbank AG, χρησιμοποίησαν δομημένο προϊόν... ως όχημα, προκειμένου η Commerzbank AG να ενεργήσει ως παρένθετο πρόσωπο της Λαϊκής Τράπεζας και από κοινού να χειραγωγήσουν την αγορά (Απρίλιο και 16 και 30 Μαΐου 2011)», αναφέρει χαρακτηριστικά η Επιτροπή.

Η καταχώρηση των εκάστοτε εντολών στο Χρηματιστήριο από μόνη της, ανεξαρτήτως εκτέλεσης ή όχι, ήταν πιθανόν να δώσει παραπλανητικές ενδείξεις στην αγορά καθότι δεν αποτελούσαν πραγματική ζήτηση σε σχέση με τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας, αλλά ζήτηση που δημιουργείτο συγκεκαλυμμένα από τον ίδιο τον εκδότη της μετοχής μέσω παρένθετου προσώπου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η υπόθεση περιήλθε σε γνώση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μετά από καταγγελίες το Δεκέμβρη του 2013, της Βουλευτού του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου.

«Δικαίωση με καθυστέρηση 7 χρόνων. Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για πρόστιμο ύψους  Ευρώ 650,000 Ευρώ ήταν δικαίωση των εντατικών προσπαθειών που κάναμε για συγκέντρωση των στοιχείων που θα αποδείκνυαν ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα», αναφέρει σε δηλώσεις της η κυρία Χαραλαμπίδου.

Η Αρχή Εξυγίανσης οφείλει να εξετάσει το ενδεχόμενο αστικών αγωγών εναντίον της Commerzbank προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα κεφάλαια που διοχετεύονταν σε αυτά τα δομημένα ομόλογα με στόχο τη χειραγώγηση των μετοχών θα επιστραφούν και θα δοθούν στους κουρεμένους καταθέτες, σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας, η Κεφαλαιαγορά αποφάσισε να μην επιβάλει διοικητικό πρόστιμο για τις εν λόγω παραβάσεις, λαμβάνοντας υπόψη πως βρίσκεται υπό καθεστώς εξυγίανσης και τυχόν επιβολή διοικητικού προστίμου στη Λαϊκή, θα επιβαρύνει περαιτέρω τους καταθέτες, τους κατόχους αξιογράφων και τους μετόχους της.Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.