Ιπτάμενοι ήρωες μιλούν στον ΑΝΤ1: Οι πιλότοι που περνούν μέσα από τις φλόγες [ΒΙΝΤΕΟ]

Η κάμερα του ΑΝΤ1 βρέθηκε εκεί που κτυπά η καρδιά των ιπτάμενων πυροσβεστών και κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες από τα αεροσκάφη, αλλά και δηλώσεις από τους ήρωες των αιθέρων.

Είναι οι ήρωες της πρώτης γραμμής. Οι ιπτάμενοι του Τμήματος Δασών, οι οποίοι αψηφούν τον κίνδυνο και περνάνε κυριολεκτικά μέσα από τις φλόγες

Αποστολή τους η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών και αγροτικών πυρκαγιών. Γι’  αυτό και η επιχειρησιακή τους ετοιμότητα, πρέπει να είναι στον ύψιστο δυνατό βαθμό

Κάμερα του ΑΝΤ1 βρέθηκε σήμερα εκεί που κτυπά η καρδιά των πτητικών μέσων του Τμήματος Δασών. Στη βάση των αεροσκαφών THRUSH 550 και AIR TRACTOR 802 στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας.

Άγρυπνοι φρουροί για τον φυσικό πλούτο της Κύπρου με αυτοθυσία ρίχνονται στην μάχη, με μοναδικό στόχο την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Όπως αναφέρει στον ΑΝΤ1 ο προϊστάμενος του Πτητικού Τμήματος του Τμήματος Δασών: «Χτυπά συναγερμός και τρέχουμε προς το αεροσκάφος για να γίνει άμεσα η εκκίνηση του κινητήρα. Αν είμαστε σε ετοιμότητα Γ θα πρέπει να ανεφοδιαστεί και με νερό αλλιώς είναι έτοιμο με το νερό συμπληρωμένο »

«Ανεφοδιάζουμε γρήγορα το αεροσκάφος σε διάρκεια 2 λεπτών ο ανεφοδιασμός γίνεται σε 3 αεροδρόμια το αεροδρόμιο Πάφου το αεροδρόμιο Λάρνακας και το αεροδρόμιο ακρωτηρίου», δηλώνει με τη σειρά του ο δασοπυροσβέστης (πλήρωμα εδάφους), Γαβρίλης Κωνσταντίνου.

Ο δασικός λειτουργός, Ανδρέας Ανδρέου, αναφέρει πως «το άλλο κομμάτι είναι η επικοινωνία με τα αεροσκάφη, έχουμε διάφορους τρόπους επικοινωνίας με τα αεροσκάφη μέσω ασυρμάτων, μέσω τον συστημάτων παρακολούθησης Tracking system »

«Παιχνίδι» με τον κίνδυνο

Η αποστολή των πιλότων του Τμήματος Δασών δύσκολη. Και επικίνδυνη, αφού για να πετύχουν μία βολή ακριβείας και να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, θα πρέπει να πετάξουν σε πολύ χαμηλό ύψος. Με την άτρακτο να αγγίζει πολλές φορές τη φωτιά

Η ζωή τους συνεχώς σε κίνδυνο, αλλά αυτό δεν τους φοβίζει δίνουν το άπαν των δυνατοτήτων τους για να σώσουν δάση περιουσίες αλλά και ανθρώπους».

«Λαμβάνονται πάρα πολύ υπόψη ο παράγοντας άνεμος, τα εμπόδια που υπάρχουν, οι κλίσεις των βουνών, η κυκλοφορά που υπάρχει μέσα στο πεδίο της πυρκαγιάς», σημειώνει ο προϊστάμενος του Πτητικού του Τμήματος Δασών.

Σημαντικό ρόλο σε μια επιχείρηση κατάσβεσης διαδραματίζει και ο παρατηρητής που βρίσκεται μαζί με τον πιλότο στο αεροσκάφος.

«Θα μιλήσει με τον Υπεύθυνο της πυρκαγιάς για να πάρει οδηγίες που πρέπει να προσβάλει τον στόχο, ποιον στόχο να προσβάλει και μεταφέρει τις πληροφορίες στον πιλότο», συμπληρώνει ο παρατηρητής αεροσκάφους, Σταύρος Μουχλης.

Ο προϊστάμενος του Πτητικού του Τμήματος Δασών εξηγεί επίσης πως «η πυρκαγιά στον σαΐτα το 2007 ήταν μεγάλο επεισόδιο», ενώ σημειώνει πως «και το 2016 στην Σολέα ήταν δύσκολη περίπτωση αλλά ξεχωριστές ήταν και η φετινές δυο αποστολές πυρόσβεσης στα κατεχόμενα».

Μπορεί το επάγγελμα του δασοπυροσβέστη να είναι ανδροκρατούμενο. Ωστόσο στη μονάδα πτητικών μέσων εργάζεται και μία γυναίκα. Η Χριστίνα Χαραλάμπους

«Νοιώθω πολύ περήφανη και πολύ ικανοποιημένη σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον και πιστεύω με πολύ δουλεία και καλή θέληση μπορείς να ανταπεξέλθει και να δείξεις τις ικανότητες σου», επισημαίνει η δασοπυροσβέστης, Χριστίνα Χαραλάμπους.

Οι επιτυχίες των πυροσβεστικών αεροσκαφών του Τμήματος Δασών πολλές σε Κύπρο και εξωτερικό. Είναι και θα συνεχίσουν να αποτελούν την αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά των πυρκαγιών.


Χρυσόστομος Σουρκούνης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.