Δυο νέα κρούσματα και σήμερα, ένα με ιστορικό ταξιδίου και ένα από ιχνηλάτηση [ΒΙΝΤΕΟ]

Το ένα κρούσμα αφορά πρόσωπο που είχε επαφή με το χθεσινό κρούσμα που έφτασε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού από σύνολο 1,320 εργαστηριακών διαγνώσεων ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας. 

Συγκεκριμένα, από σύνολο 29 εργαστηριακών εξετάσεων από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκε ένα κρούσμα το οποίο αφορά πρόσωπο που είχε επαφή με το χθεσινό κρούσμα που έφτασε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το δεύτερο κρούσμα αφορά Κύπριο που υποβλήθηκε σε εργαστηριακό έλεγχο με δική του πρωτοβουλία και χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα, έχοντας φτάσει στην Κύπρο στις 26 Ιουνίου από χώρα της Κατηγορίας Α. 

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού ανήλθε στα 998, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι ένας ασθενής τυγχάνει από χθες το απόγευμα νοσηλείας στο Νοσοκομείο Αναφοράς στο Παραλίμνι. 

Σημειώνεται ότι από τις 11 Μαρτίου όταν το Νοσοκομείο Παραλιμνίου άρχισε να λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς εισήχθησαν συνολικά 155 ασθενείς με κορωνοϊό και έλαβαν εξιτήριο 138. Ενώ στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden Resort στην Τερσεφάνου σήμερα νοσηλεύονται οκτώ άτομα. 

Επικαιροποίηση της οδηγίας για μέγιστο αριθμό ατόμων σε χώρους εστίασης

Σε ανακοίνωσή του το απόγευμα, το Υπουργείο Υγείας, τονίζει ότι επικαιροποιεί το πρωτόκολλο των χώρων εστίασης υπό το φως της πολύ καλής επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου. 

Συγκεκριμένα, αυξάνεται στους 100 ο μέγιστος αριθμός εξυπηρέτησης πελατών σε εσωτερικό χώρο και στους 200 σε εξωτερικό. Τονίζεται ωστόσο ότι το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. για εξωτερικούς χώρους ανά άτομο, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε υποστατικού εξακολουθεί να υφίσταται. 

Στην ανακοίνωση παρατίθενται και παραδείγματα. Εάν ένα υποστατικό διαθέτει 600 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο, δε θα μπορεί να φιλοξενήσει 300 άτομα αλλά 200, ενώ ένα υποστατικό των 450 τ.μ. εσωτερικού χώρου δε θα μπορεί να εξυπηρετήσει περισσότερα από 100 άτομα. 

Υπογραμμίζεται επίσης ότι θα πρέπει να εξυπηρετούνται οι πελάτες μόνος σε τραπεζοκαθίσματα. Το πρωτόκολλο ισχύει μόνο για εστιατόρια, ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, ταβέρνες, καφετέριες, πιτσαρίες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ, μπαρ, καφενεία, κυλικία και χώρους εστίασης σχολείων, ομίλων, σωματείων και συλλόγων. όσο αφορά τις συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους το όριο των 75 ατόμων σε εσωτερικούς χώρους και 150 σε εξωτερικούς εξακολουθεί να ισχύει. 

Διευκρινίσεις για τους κατ’ οικόν περιορισμούς

Το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει στους πολίτες, στη βάση των επισημάνσεων της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση στα διάφορα μέτρα προφύλαξης κατά του κορωνοϊού. 

Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι ασυμπτωματικοί και άτομα με ήπια συμπτώματα κορωνοϊού, έχουν την επιλογή είτε να παραμείνουν σε κατ’ οικόν περιορισμό είτε να μεταφερθούν στο Eden Resort στην Τερσεφάνου. 

Άτομα που έχουν χαρακτηριστεί ως στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος θα πρέπει επίσης να τηρούν κατ’ οίκον περιορισμό 14 ημερών. Το ίδιο ισχύει και για όσους φτάνουν στην Κύπρο από οποιαδήποτε χώρα που δεν περιλαμβάνεται στις Κατηγορίες χωρών Α και Β. 

Αναθεώρηση οδηγιών για διεξαγωγή αθλητικών πρωταθλημάτων

Συγκεκριμένα, αίρεται η απαγόρευση της επαφής μεταξύ αθλουμένων σε κλειστούς χώρους άθλησης. Το ίδιο ισχύει και για τα ομαδικά αθλήματα και για ατομικά. 

Το Υπουργείο Υγείας τονίζει ότι οι συνδυασμοί αγώνων να είναι περιορισμένοι, έτσι ώστε μια ομάδα ή αθλούμενος να έρχεται σε επαφή με όσο το δυνατό πιο περιορισμένο αριθμό άλλων ατόμων. Ενώ ζητείται η αποφυγή διοργάνωσης αγώνων μεταξύ αθλούμενων σε διαφορετικές σχολές άθλησης. 

Σε περίπτωση που εσωτερικό χώρος άθλησης χρησιμοποιείται για πολλαπλές δραστηριότητες το Υπουργείο συνιστά όπως κάθε δραστηριότητα διαχωρίζεται με κουρτίνες ή άλλο αντικείμενο. Ενώ υπενθυμίζεται ότι κατά τη διεξαγωγή αγώνων απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος εντός του αγωνιστικού χώρου και στον περιβάλλοντα χώρο στους μη έχοντες εργασία και σε θεατές.


Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.