Εκσυγχρονίζεται το νομοθετικό πλαίσιο για τις πολιτογραφήσεις [ΒΙΝΤΕΟ]

Συστήνεται ειδική, τριμελής, Μονάδα Εποπτείας στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Με στόχο να καταστεί επιτέλους πιο αυστηρό και διεθνώς, αξιόπιστο και εναρμονισμένο με τις υψηλές απαιτήσεις ελέγχου και εποπτείας, της MoneyVal, το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων, εκσυχρονίζεται με δύο νέα νομοσχέδια και κανονισμούς. 

Το νέο πλαίσιο, συζητήθηκε ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, να ξεκαθαρίζει πως οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει:

-Να προβούν σε επένδυση 2 εκ. για διάστημα 5 χρόνων και να αγοράσουν ακίνητο, κόστους, τουλάχιστον 500 χιλ. 

-Να καταθέτουν 75 χιλ. στο Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας. 

-Να καταθέσουν 100 χιλ. στον Οργανισμό Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ). 

Ο κ. Νουρής δήλωσε πως « για παράδειγμα με 200 πολιτογραφήσεις τον χρόνο, θα εισέρχονται στα ταμεία του Οργανισμού 18 εκατομμυρίων ευρώ». 

Σε μια προσπάθεια εναρμονισμού με τις απαιτήσεις της Moneyval:

-Το Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων, διασυνδέεται με τους 4 Νόμους για το ξέπλυμα χρήματος 

-Συστήνεται ειδική (τριμελής) Μονάδα Εποπτείας στο Υπουργείο Εσωτερικών η οποία θα ελέγχει συστηματικά το ποινικό μητρώο των ξένων επενδυτών που έλαβαν κυπριακό διαβατήριο για περίοδο 10 χρόνων 

-Θα υπάρχει η δυνατότητα άρσης της υπηκοότητας, όχι μόνο σε περίπτωση καταδίκης του επενδυτή για ποινικό αδίκημα, αλλά και σε άλλες σοβαρές υποθέσεις. 

Χαρακτηριστικά ο κ. Νουρής δήλωσε πως « παράλληλα, αλλάζουν και κάποιες προϋποθέσεις, που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι, ενώ δικαίωμα για κατ εξαίρεση, τιμητική πολιτογράφηση θα έχουν ξένοι αθλητές, κληρικοί, διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί και άνθρωποι του πολιτισμού. Καθορίζεται επίσης πλαφόν παραχώρησης 700 διαβατηρίων ετησίως».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής Ελένη Μαύρου δήλωσε πως « οι κανονισμοί περιέχουν ασάφειες, παραθυράκια και είναι πολύ πολύπλοκοι και θα πρέπει να συζητηθούν επισταμένα. Κατήγγειλε ότι παραβιάζονται πολεοδομικές πρόνοιες για χάρη μεγάλων ντιβέλοπερς». 

Μετά την έγκριση του νέου νομοθετικού πλαισίου, θα εξεταστούν 180 αιτήσεις πολιτογράφησης που έχουν υποβληθεί από την 1η Φεβρουαρίου. Σημειώνεται επίσης ότι σήμερα η Επιτροπή Οικονομικών άναψε το πράσινο φως και για τον νέο συμπληρωματικό προυπολογισμό των 231 εκ ευρώ και ο οποίος οδηγείται την Παρασκευή στην Ολομέλεια. 

Από αυτά τα 150 εκατομμύρια, θα διατεθούν για το τρίτο πακέτο στήριξης, επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.