Συνδεσιμότητα και δίδακτρα για Κύπριους φοιτητές συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Βρετανίας [ΒΙΝΤΕΟ]

Ειδική ρύθμιση για τους Κύπριους φοιτητές ζητά η Λευκωσία.

Με τον Βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ραμπ συνομίλησε τηλεφωνικώς το απόγευμα ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο τουίτερ από το Υπουργείο Εξωτερικών, στο επίκεντρο της συνομιλίας ήταν ο τουρισμός και ειδικότερα τα επόμενα βήματα στην άρση των περιοριστικών μέτρων, τα δίδακτρα στα βρετανικά πανεπιστήμια υπό το φως τη πρόσφατης απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου για υπερδιπλασιασμό των διδάκτρων από την ακαδημαϊκή περίοδο 2021 -22 καθώς και η έκθεση του ΓΓ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και οι διμερείς σχέσεις.

Στο τουιτ αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Εποικοδομητική συνομιλία Υπ.Εξ. @Christodulidesμε τον Βρετανό ομόλογό του @DominicRaab. Στο επίκεντρο τα επόμενα βήματα στην άρση των περιοριστικών μέτρων για τον #τουρισμό, η πρόσφατη απόφαση ΗΒ για πανεπιστημιακά δίδακτρα από 2021-22, #UNFICYP, #διμερείς σχέσεις #Cyprus #UK».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπουργός εργάζεται για να υπάρξει ένα ειδικό καθεστώς για τους Κύπριους φοιτητές, μία έκπτωση στα δίδακτρα στο πλαίσιο της κοινοπολιτείας όπως επίσης και για να υπάρξει μία ειδική ρύθμιση για τους στρατευσίμους, αυτούς δηλαδή που εξασφάλισαν θέσεις στα Βρετανικά πανεπιστήμια από φέτος αλλά λόγο της στρατιωτικής τους θητείας θα μπορούν να φοιτήσουν σε αυτά από την επόμενη χρονιά, ώστε να εξασφαλίσουν και αυτοί το πλεονέκτημα της εγγραφής, με βάση και το παλιό καθεστώς. 

Παράλληλα υπάρχει στο τραπέζι και μία πρόταση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη,  την οποία θα δούμε ενδεχομένως να αναπτύσσεται σε επίπεδο των δύο ηγετών των χωρών και αφορά την  κάλυψη μέρους των διδάκτρων ως υποτροφίες από τα Βρετανικά πανεπιστήμια.

Κακά νέα φαίνεται να υπάρχουν στο θέμα με τα γνωστά δάνεια που έδιναν βρετανικά τραπεζικά ιδρύματα αφού οι φοιτητές πλέον, όσοι δεν είναι Βρετανοί, δε θα μπορούν να εργάζονται στη χώρα. 

Την ίδια ώρα, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δοθεί από το Λονδίνο λίστα χωρών, από τις οποίες τα άτομα που θα προέρχονται από αυτές και θα φτάνουν στη Μεγάλη Βρετανία δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης έλαβε διαβεβαιώσεις που λένε ότι η Κύπρος δεν είναι εκτός του εν λόγω καταλόγου χωρίς ωστόσο να είναι κάτι το σίγουρο. 

Σημειώνεται ότι, συγκεκριμένο ζήτημα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον τουρισμό της Κύπρου καθώς εάν δεν μπει στον κατάλογο τότε οι Βρετανοί τουρίστες που θα έρχονται στο νησί, όταν και εάν ανοίξουν τα σύνορα των δύο χωρών, θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες και κάτι τέτοιο θα είναι αποτρεπτικό για να έχει η χώρα τουριστικό ρεύμα από τη Βρετανία.

Κυριάκος Πομηλορίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.