Έφυγε «πυροβολώντας» από τη Νομική Υπηρεσία ο Κώστας Κληρίδης [ΒΙΝΤΕΟ]

Υπέβαλε την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με άμεση ισχύ μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και τις διαστάσεις που είχε λάβει η υπόθεση για τον χρόνο αφυπηρέτησης του.

Με μία επιστολή 33 λέξεων ο παραιτηθείς γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης υπέβαλε λίγο πριν από το μεσημέρι την παραίτηση του στον πρόεδρο της δημοκρατίας. Βλέποντας τα όσα λέγονταν και γράφονταν τις τελευταίες ημέρες για το πότε θα έπρεπε να αποχωρήσει από την νομική υπηρεσία ο Κώστας Κληρίδης μετέβει το πρωί στο γραφείο του και αφού παρέμεινε για μισή ώρα γράφοντας την επιστολή παραίτησης του ακολούθως αποχώρησε. Η επιστολή παραίτησης την οποία εξασφαλίσαμε γράφει χαρακτηριστικά.

«Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και τις αχρείαστες δυστυχώς διαστάσεις τις οποίες έχει λάβει το θέμα του χρόνου της αφυπηρέτησης μου, δια της παρούσης υποβάλω προς υμάς την παραίτηση μου με άμεση ισχύ», αναφέρει στην επιστολή παραίτησης του ο κος Κληρίδης.

Όπως μάθαμε, την παραίτηση Κώστα Κληρίδη φαίνεται να μην την ανέμεναν στο προεδρικό μετά και την επικοινωνία που είχε με τον Κώστα Κληρίδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αποδεκτή την παραίτηση και ακολούθως με γραπτή του δήλωση τόνιζε ότι:

«- Εκφράζω τη δυσαρέσκεια μου για τις αχρείαστες διαστάσεις που έλαβε το θέμα του χρόνου αφυπηρέτησης του κ. Κληρίδη. Ήταν ξεκάθαρη η θέση μου πως ουδέν, μα ουδέν πρόβλημα εδημιουργείτο από την παραμονή του κ. Κληρίδη μέχρι και την 31η Ιουλίου.

- Εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον κ. Κώστα Κληρίδη για τη στενή συνεργασία που είχαμε και για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε από τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, για την επικράτηση του κράτους δικαίου».

Της γραπτής δήλωσης του Προέδρου είχε προηγηθεί ανακοίνωση από πλευράς Κώστα Κληρίδη ο οποίος ουσιαστικά παραιτήθηκε πυροβολώντας κάνοντας λόγο για πιέσεις και πόλεμο από θεσμούς.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του ο κος Κληρίδης ανέφερε:

«Η ταραχώδης θητεία μου για επτά χρόνια ως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους, σημαδεύτηκε από ποικίλες δυσκολίες και αντιξοότητες και δυστυχώς μέχρι και το θέμα της επακριβούς ημερομηνίας αφυπηρέτησης μου κατέστη αντικείμενο και εργαλείο μείωσης της προσωπικότητας μου λόγω των χειρισμών που είχαν προηγηθεί και επακολουθήσει, καθώς και των πιέσεων που ασκήθηκαν και ασκούνται. Έχω προσπαθήσει κατά την τελευταία αυτή επταετία να προασπίσω με κάθε μέσο την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του θεσμού τον οποίο τάχθηκα να υπηρετώ.

Άνθρωπος εκ φύσεως χαμηλών τόνων υποχρεώθηκα σε πλείστες περιπτώσεις να έρθω σε σύγκρουση και αντιπαράθεση και με άλλους θεσμούς του κράτους και με αξιωματούχους και με έντυπα, τα οποία δυστυχώς ανέλαβαν να προωθήσουν τη φθορά μου για λόγους καθόλου άσχετους με τη στάση που τήρησα στον χειρισμό συγκεκριμένων υποθέσεων. Πολλοί τα γνωρίζουν και όλοι σιωπούν ή και συγκαλύπτουν Αναφέρει, επίσης, ότι ως προς το συγκεκριμένο θέμα της αφυπηρέτησης μου, ως γνωστόν καθορίστηκε κατ΄ εφαρμογή διατάξεων του Συντάγματος και των νόμων η ημερομηνία της 1.8.2020 από το Γενικό Λογιστήριο και επιβεβαιώθηκε και με τη χθεσινή ανακοίνωση. Τα υπόλοιπα τα οποία λέχθηκαν εκ του περισσού στην ανακοίνωση της Γενικής Λογίστριας με τα οποία επαναφέρεται θέμα δυνατότητας λήψης προ-αφυπηρετικής άδειας, κατά τη δική μου άποψη και την άποψη άλλων νομικών δεν ευσταθούν ούτε και επηρεάζουν εν πάση περιπτώσει την καθορισθείσα ημερομηνία.

Παρ΄όλον τούτου, συνέχισαν μέχρι και σήμερα, οι πιέσεις και παραινέσεις προς εμένα για πρόωρη αποχώρηση ώστε να αναλάβουν καθήκοντα οι δύο νέοι αξιωματούχοι στη Νομική Υπηρεσία. Η χλεύη και η προσπάθεια μείωσης και απόδοσης ευτελών κινήτρων συνεχίζεται. Δεν είμαι διατεθειμένος να συνεχίσω να υφίσταμαι την ψυχοφθόρα αυτή διαδικασία παρουσιαζόμενος ως προσκολλημένος σε θώκο. Είναι για μένα και την οικογένεια μου θέμα αξιοπρέπειας. Όπως με αξιοπρέπεια ανέλαβα αυτό το αξίωμα και προσπάθησα να επιτελώ τα καθήκοντα μου καθ΄όλο αυτό το διάστημα, με αξιοπρέπεια και αποχωρώ Ευχαριστώ θερμά όλους όσους με στήριξαν στο δύσκολο έργο που είχα να επιτελέσω».

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση συνάδει απόλυτα και με τα όσα μας δήλωνε αποκλειστικά στις 9 του μήνα κάνοντας λόγο για κάποιους που δεν τον στήριξαν.

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε πως «μπορώ να σας πω το παράπονο δεν είναι μόνο από αυτούς οι οποίοι έχουν ενασχόληση σε αυτές τις διαδικασίες αλλά από τους άλλους . Δεν είναι αρκετό να λένε μα εμείς στηρίζουμε το έργο είτε του γενικού εισαγγελέα είτε του γενικού ελεγκτή ή κάνετε σωστό έργο ή γενικά. Μην τους λαμβάνετε υπόψη. Αλλά που δεν γίνεται τίποτα για απομόνωση αυτών των λίγων».

Η παραίτηση Κληρίδη οδήγησε λειτουργούς και άλλο προσωπικό της Νομικής Υπηρεσίας να κατέλθουν για περίπου μισή ώρα σε αυθόρμητη στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τα γεγονότα και τις συνθήκες υπό τις οποίες παραιτήθηκε. Μάλιστα εξέδωσαν και ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Αντίδραση λειτουργών και προσωπικού της Νομικής Υπηρεσίας

«Με αφορμή τη σημερινή αιφνίδια παραίτηση του έντιμου Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Κώστα Κληρίδη, αλλά και των όσων ατυχώς και αδίκως διαδραματίστηκαν τις τελευταίες μέρες, οι νομικοί λειτουργοί και το προσωπικό της Νομικής Υπηρεσίας επιθυμούν να εκφράσουν τις θερμές ευχαριστίες και τη βαθιά τους εκτίμηση για το έργο που ο κος Κληρίδης, ως Γενικός Εισαγγελέας, επιτέλεσε για επτά χρόνια στο πηδάλιο της Νομικής Υπηρεσίας», αναφέρουν σε ανακοίνωση τους.

Επισημαίνουν δε, πως «ο Κώστας Κληρίδης υπηρέτησε το αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα με απαράμιλλο ήθος, θάρρος και εντιμότητα και με περισσή ευσυνειδησία, υπό πολύ δυσχερείς και πρωτοφανείς συνθήκες τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και για τη Νομική Υπηρεσία ιδιαίτερα. Τίμησε και υπηρέτησε στο έπακρον το αξίωμα στο οποίο διορίστηκε, με ανεξαρτησία, αμεροληψία και τιμιότητα».

Όπως είναι φυσικό η παραίτηση Κληρίδη τρέχει τις διαδικασίες στους διορισμούς του νέου Γενικού Εισαγγελέα και του βοηθού γενικού εισαγγελέα. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου Μετά την παραίτηση σήμερα του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Κώστα Κληρίδη, η τελετή διορισμού του νέου Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, και του νέου Υπουργού Άμυνας θα λάβει χώρα τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου, στις 10 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Περαιτέρω, η τελετή διορισμού του νέου Γενικού Εισαγγελέα και του νέου Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, θα λάβει χώρα, επίσης τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου, στις 11.30 το πρωί.

Εξάλλου, στις 12.30μμ, στις 29 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, στον χώρο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ενώ στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Άμυνας, στον χώρο του Υπουργείου Άμυνας.

Να πούμε κλείνοντας πως σε συνομιλία που είχαμε με αρμόδια πηγή μας τονίστηκε ότι η άμεση ισχύ που έχει η παραίτηση Κώστα Κληρίδη δεν αφήνει ακέφαλη την νομική υπηρεσία αφού μέχρι την Δευτέρα και συγκριμένα το Σαββατοκύριακο όπως συμβαίνει πάντα θα βρίσκεται σε υπηρεσία εισαγγελέας της δημοκρατίας για οποιοδήποτε θέμα παρουσιαστεί.


Θησέας Ιωάννου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.