Το ξέσπασμα του Γεν. Εισαγγελέα και η «συγνώμη» του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

«Νομίζω ότι πρέπει να ντρέπονται. Έχουμε ένα Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος για σειρά ετών, έχει αποποιηθεί συντάξεις και αποκοπές μισθών ύψους 183 χιλιάδων ευρώ και θα έκανα εγώ ολόκληρο πόλεμο για να παρατείνω για 20 μέρες περισσότερες τη θητεία μου; Είναι ντροπή να λέγεται αυτό το πράγμα.»

Έντονο ξέσπασα του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, εξαιτίας των όσων αναφέρονται τα τελευταία 24ωρα για την απόφαση του να αποχωρήσει στις 31 αντί στις 8 Ιουλίου, όπου συμπληρώνεται το 68ος της ηλικίας του. Μάλιστα, ο κος Κληρίδης παρουσιάστηκε φανερά ενοχλημένος από τη στάση της κυβέρνησης και ειδικότερα του Κυβερνητικού Εκρποσώπου, Κυριάκου Κούσιου, τονίζοντας σε παρέμβαση του στο κρατικό κανάλι πως «δεν έχει αντιληφθεί (ο κος Κούσιος) εδώ και 2-3 μέρες, τι σημαίνει το να μην πάρει κάποιος άδεια προαφυπηρετική.

«Δεν έχω πει ότι δεν έφυγα προ τριών μηνών, επειδή δεν έχει κανένα να με αντικαταστήσει και θα μείνει ακέφαλη η Υπηρεσία», υπογράμμισε ο κος Κληρίδης.

Εξήγησε δε, πως δεν μπορούσε να πάρει άδει, διότι από το 2015 δεν υπήρχε κανένας για να τον αντικαταστήσει. «Δεν υπήρχε βοηθός Γενικού Εισαγγελέα, που είναι ο μόνος που θα μπορούσε να με αντικαταστήσει. Είναι ένα γεγονός που έγινε αποδεκτό και από τον Υπουργό Οικονομικών και από τη Γενική Λογίστρια. Γι’ αυτό δεν έφυγα. Από το 2015 κάνω και τις δύο δουλειές και έχει συσσωρευτεί τεράστιος όγκος εργασίας. Για την ημερομηνία, πολύ σωστά η Γενική Λογίστρια αποφάσισε πως πρέπει να είναι η πρώτη Αυγούστου. Ήταν μια απόφαση σύμφωνη με τη νομοθεσία», συμπλήρωσε ο κος Κληρίδης.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ξεκαθάρισε πως η ημερομηνία της νόμιμης αφυπηρέτησης του ήταν καλά γνωστή και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον αρμόδιο Υπουργό και διερωτάται: «για ποιο λόγο να εξαγγελθεί η τελετή διαβεβαίωσης και να ασκηθεί πίεση, όχι για αποχώρηση αλλά για παραίτηση; Πρέπει να παραιτηθώ;»

«Νομίζω πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να γινόταν αυτό», συμπλήρωσε.

Εμφανώς ενοχλημένος ο κος Κληρίδης τόνισε: «έχει παρουσιαστεί η όλη αυτή κατάσταση από τους γνωστούς δημοσιογραφικούς κύκλους ότι είναι για οικονομικό όφελος. Νομίζω ότι πρέπει να ντρέπονται. Έχουμε ένα Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος για σειρά ετών, έχει αποποιηθεί συντάξεις και αποκοπές μισθών ύψους 183 χιλιάδων ευρώ και θα έκανα εγώ ολόκληρο πόλεμο για να παρατείνω για 20 μέρες περισσότερες τη θητεία μου; Είναι ντροπή να λέγεται αυτό το πράγμα».

Αναφερόμενος στις σχέσεις του με το Προεδρικό ο κος Κληρίδης επεσήμανε πως «οι σχέσεις με το Προεδρικό ήταν πολύ καλές μετά την αποκατάστασή τους. Δεν υπήρχε κάποιος λόγος διατάραξής τους, μέχρι που έπρεπε να γίνει και αυτό και να επιδειχθεί έλλειψη σεβασμού ακόμα και στο στάδιο της αποχώρησης του Γενικού Εισαγγελέα από το θεσμό. Για 7 ολόκληρα χρόνια έδινα μάχες».

«Δεν είμαι άνθρωπος των αντιπαραθέσεων. Μια ζωή ήμουν ήπιων τόνων. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο και στο τέλος διερωτάσαι εάν αξίζει τον κόπο», σημείωσε ο κος Κληρίδης.

Η παρέμβαση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, δεν άρχισε να έρθει αφού λίγο μετά τα όσα ανέφερε ο κος Κληρίδης, ο Κυριάκος Κούσιος πήρε εκ νέου το λόγο και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον κύριο Κώστα Κληρίδη και πως υπάρχει απόλυτος σεβασμός προς το πρόσωπο του.

Συγκεκριμένα, ο κος Κούσιος δήλωσε: «Θέλω να διευκρινίσω κάτι: Πρώτο, απόλυτος σεβασμός και εκτίμηση στο πρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα του κύριου Κώστα Κληρίδη. Δεύτερο, καμία απολύτως πρόθεση αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον κύριο Κώστα Κληρίδη. Τρίτο, σεβαστή η απόφαση του κυρίου Κληρίδη σύννομη να παραμείνει εάν επιθυμεί μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2020.»

Τόνισε δε, πως υπάρχει «σεβασμός στον τρόπο εκπλήρωσης των καθηκόντων του».

«Θα είναι ο Γενικός Εισαγγελέας μέχρι την ημέρα της αποχώρησης του και ο κύριος Γιώργος Σαββίδης, θα αναλάβει καθήκοντα μετά την αποχώρηση του κυρίου Κώστα Κληρίδη», εξήγησε.

«Αυτά ήθελα να τα ξεκαθαρίσω και να πω επίσης ότι αν έχω πει το οτιδήποτε το οποίο θεώρησε ο κύριος Κληρίδης υποτιμητικό, προσβλητικό, για το άτομο του το αποσύρω ανεπιφύλακτα», επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε δε, πως είναι άλλο η τελετή διαβεβαίωσης και άλλο η ανάληψη των καθηκόντων.     


ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.