Πρόεδρος στον ΑΝΤ1: «Δεν αντέχει η παγκόσμια οικονομία άλλο κύμα lockdown» [ΒΙΝΤΕΟ]

«Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υποχρεωθούμε να πάρουμε καθολικά μέτρα, ότι δεν θα έχουμε μια ανάλογη κατάσταση», επισημαίνει σε αποκλειστική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Άκρως αποκαλυπτικός ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην αποκλειστική  συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και στον πολιτικό μας συντάκτη, Κυριάκο Πομηλορίδη, μιλώντας για το κομμάτι της πανδημίας του κορωνοϊού και τα μέτρα που πάρθηκαν από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, σε ερώτημα κατά πόσο το «δύσκολο» κομμάτι της πανδημίας έχει περάσει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως: «τουλάχιστον στο παρόν στάδιο, ακολουθώντας τις επιστημονικές απόψεις των συμβούλων μας και παίρνοντας με αποφασιστικότητα τα όσα μέτρα έχουμε πάρει – τα οποία δεν αρνούμαι ότι ήταν οδυνηρά – βρίσκεται υπό έλεγχο η κατάσταση. Αυτό που παραμένει ως ερώτημα είναι αυτό που ούτε και οι επιστήμονες μπορούν να απαντήσουν με ακρίβεια.»

«Δηλαδή», εξηγεί ο Πρόεδρος, «από τη μια οι διαπιστώσεις ότι η COVID -19 θα είναι παρών – ανάμεσα μας και το δεύτερο είναι αν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα. Υπάρχουν οι απόψεις που λένε ότι ενδεχόμενα το Φθινόπωρο να έχουμε μια επιδείνωση, υπάρχουν όμως και οι άλλοι των επιστημόνων που λένε ενδεχόμενα, όπως και άλλοι ιοί αναλόγου φύσεως έχουν περάσει χωρίς να επανέλθουν.»

«Το πιο σημαντικό είναι αν στο μεσοδιάστημα επιτύχει η επιστημονική κοινότητα των διαφόρων χωρών που αγωνίζεται προς τούτο, την κατασκευή εμβολίου ή τουλάχιστον του φαρμάκου εκείνου που θα αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα τον ιό», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς κατά πόσο στην περίπτωση που υπάρξει και ένα δεύτερο κύμα θα πάμε σε ένα νέο κλείσιμο της οικονομίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι «όπως χρησιμοποιήσαμε στην πρώτη φάση την επιστημονική ομάδα, που χάρης στις γνώσεις και των συμβουλών που έδωσαν έχουμε επιτύχει τον έλεγχο, κατά τον ίδιο τρόπο θα ακολουθήσουμε, ο μη γένοιτο, εάν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Και πάλι θα ακολουθήσουμε τις επιστημονικές απόψεις».

«Όμως θέλω να στείλω σαν ένα ισχυρό μήνυμα ότι: θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι περάσαμε 2-3 μήνες μια δύσκολη περίοδο, που υποχρεώθηκαν οι πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους, οικονομικά υπέστησαν θυσίες. Δεν μπορεί κανένας μα κανένας,  χάριν του κέδρους, να επιτρέψει την επαναφορά σε καταστάσεις που ενδεχόμενα θα μας υποχρεώσουν να πάρουμε κάποια μέτρα. Είναι κρίμα για τις τόσες χιλιάδες των πολιτών, τη συντριπτική πλειοψηφία, που υπέστη τόσες θυσίες είτε τη στέρηση της ελευθερίας ή πολύ περισσότερο και εισοδήματα. Να υποχρεώσει την κυβέρνηση ή τους επιστήμονες που μας συμβουλεύουν, να πάρουμε μέτρα. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υποχρεωθούμε να πάρουμε καθολικά μέτρα, ότι δεν θα έχουμε μια ανάλογη κατάσταση. Οπότε τομεακά ενδεχόμενα να αποφασίζονται ανάλογα », τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε σχόλιο του πολιτικού μας συντάκτη αν η κυβέρνηση θα λάβει κάποια μέτρα προστασίας ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες, ο Πρόεδρος είπε: «για τις ευάλωτες από τη μια ή ενδεχόμενα εάν υπάρχουν κρούσματα σε συγκεκριμένες περιοχές να υπάρξει αντιμετώπιση στις συγκεκριμένες περιοχές. Να μην υπερχρεωθούμε να γενικεύσουμε τα μέτρα όπως έγινε με την εξέλιξη της ασθένειας κατά τους τελευταίους μήνες».

Σε ένα άλλο σχόλιο του Κυριάκου Πομηλορίδη, ότι την εν λόγω στρατηγική, φαίνεται να την επεξεργάζονται και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο νοουμένου ότι λήφθηκαν αυτά τα σκληρά μέτρα το οποίο λήφθηκαν στα πλαίσια άγνοιας των κυβερνήσεων απέναντι στον ιό, ο Πρόεδρος απάντησε ότι: «πολύ ορθά το επισημαίνετε. Αυτοί είναι οι προβληματισμοί που απασχολούν και την Ευρωπαϊκή Ένωση και σωρεία άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και όχι μόνο. Δεν αντέχει η παγκόσμια οικονομία και οι οικονομίες των χωρών ένα άλλο κύμα lockdown, το οποίο θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες ανά το παγκόσμιο.»  


Κυριάκος Πομηλορίδης

Επιμέλεια: Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.