Κίνητρα κυβερνητικών ιατρών: Η παρέμβαση που «τίναξε στον αέρα» τον διάλογο [ΒΙΝΤΕΟ]

«Κατά την ταπεινή μου γνώμη ήταν μια άκυρη παρέμβαση...», δηλώνει στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του κλάδου κυβερνητικών ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ, Αγαθοκλής Χριστοφίδης.

Συνέρχεται από η ώρα 12:00 το μεσημέρι, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ, για την καθορισμένη μηνιαία τακτική συνεδρία του, κατά την οποία θα συζητήσει διάφορα θέματα που άπτονται του Οργανισμού.

Μετά τη χθεσινή πολύωρη συνάντηση του ΟΚΥπΥ με τις συντεχνίες των κυβερνητικών γιατρών, ο Οργανισμός θα εξετάσει μια σειρά ζητημάτων, λίγα 24ωρα μετά την έναρξη της β΄ φάσης του ΓεΣΥ. Ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα που θα τεθούν ενώπιον του ΔΣ του Οργανισμού, είναι η πρόταση που έλαβε από ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΕΣΙ, σε σχέση με τα οικονομικά κίνητρα που προτίθεται να δώσει ο Οργανισμός στους ειδικούς γιατρούς, μετά την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χθεσινή πεντάωρη σχεδόν συνάντηση των δύο πλευρών κατέληξε σε ναυάγιο, αφού όπως μαθαίνουμε, ΟΚΥπΥ και κυβερνητικοί ιατροί δεν τα βρήκαν στις λεπτομέρειες.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε στο «Μέρα Μεσημέρι» ο πρόεδρος του κλάδου κυβερνητικών ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ, Αγαθοκλής Χριστοφίδης, «καταλήξαμε σε αρκετά θέματα. Έγινε μια διακοπή μετά από πολύωρη συζήτηση πέντε μίση ώρες για να διαβουλευθούμε εμείς οι συντεχνίες μεταξύ μας και ο ΟΚΥπΥ μεταξύ του». 

«Και εκεί που περιμέναμε ότι θα έρθουν πάνω και να μας πουν εντάξει αυτά που συμφωνήσαμε είμαστε έτοιμοι και ελάτε να υπογράψουμε να προχωρήσουμε, γίνεται μια δήλωση από τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΟΚΥπΥ, η οποία ουσιαστικά πυροδότησε μια αντίδραση για να καταλήξουμε σε μη συμφωνία εχτές», σημείωσε ο κος Χριστοφίδης.   

Κληθείς να σχολιάσει γιατί έκανε αυτή την παρέμβαση ο πρόεδρος του ΟΚΥπΥ, ο κος Χριστοφίδης απάντησε πως «δεν ξέρω γιατί την έκανε. Κατά την ταπεινή μου γνώμη ήταν μια άκυρη παρέμβαση, διότι δεν είχαμε συζητήσει αυτού του είδους τα θέματα, για παράδειγμα αν τα έσοδα των ΤΑΕΠ θα είναι στον γενικό κουρβανά από  τον οποίο θα εισπράττουν οι γιατροί κτλ.» 

Εξήγησε δε, πως αυτό «το έθεσε μόνος του σε μια στιγμή ηρεμίας. Μετά υπήρχε και μια πρόταση από πλευράς Υπουργείο για να συγκεραστούν οι απόψεις: Οτιδήποτε έσοδα πάνω από τα 305 εκατ. ευρώ το 10% να πηγαίνει στα κίνητρα των γιατρών. Εκεί πάλι επήρθε συμφωνία. Ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί στη συγκεκριμένη στιγμή έγινε αυτή η δήλωσε και διακόπηκε ο διάλογος.»  

Συγκεκριμένα, ο ΟΚΥπΥ πρότεινε εάν τα κρατικά νοσηλευτήρια καλύψουν τον βασικό στόχο των 220 εκατομμυρίων, το οικονομικό κίνητρο των ιατρών να είναι 14,5 εκατομμύρια, ενώ εάν επιτευχθεί ο αυξημένος στόχος των 305 εκατομμυρίων οι γιατροί να μοιραστούν επιπλέον 6,5 εκατομμύρια, σύνολο δηλαδή 21 εκατομμύρια, που αντιστοιχεί σε περίπου 2,500 ευρώ μηνιαίως σε κάθε γιατρό.

Οι συντεχνίες ωστόσο ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, το μπόνους να ανέλθει σε 25 εκατομμύρια. Όπως διαφαίνεται υπάρχει αισθητή διαφορά μεταξύ των δυο πλευρών της τάξεως των τεσσάρων εκατομμυρίων.

Σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, αναφέρει πως ο βασικός στόχος θα έπρεπε να ήταν τα 305 εκ. ευρώ και περισσότερα για να είναι τα δημόσια νοσηλευτήρια βιώσιμα. 

Ερωτηθείς πότε θα παίρνουν αυτά τα επιπλέον 6,5 εκ. ευρώ που ζητούν, ο κος Κούμας απάντησε πως «θα τα παίρνουμε αναλογικά εφόσον παράγει – πόσο εισπράττει η κάθε κλινική.» 

Εξήγησε δε, πως «η αποδοτικότητα  πόσο δουλεύει η κάθε κλινική, υπάρχουν αρκετοί παράμετροι και οι περισσότερες εξ αυτών δεν εξαρτούνται γύρω από τον γιατρό ή από τους γιατρούς των κλινικών. Εξαρτούνται από πολλές άλλες παραμέτρους, που πρωτίστως άπτονται της ίδιας της διοίκησης του ίδιου του Οργανισμού.» 

Ο κος Κούμας σημείωσε πως «αν υπάρχουν κλίνες, αν υπάρχουν χειρουργικές αίθουσες, σε ποια γεωγραφική περιοχή υπηρετάς. Να μη ξεχνάμε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια όπως και τα κέντρα υγείας, εξυπηρετούμε στο επίπεδο της δημόσιας υγείας, αν είναι δικαιούχοι αυτοί που εξυπηρετάς ή όχι». 

«Ξέρετε, πως τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν μπορούν να διώξουν κανένα στο τέλος της  ημέρας. Άρα, το ένα φέρνει το άλλο, γι΄αυτό και ζητούμε αυτή τη μεθοδολογία να την γνωρίζουμε από την αρχή», συμπλήρωσε. 

Την ίδια ώρα, τα μέλη των συντεχνιών άρχισαν ήδη να ενημερώνονται αναλυτικά για την αναθεωρημένη πρόταση του ΟΚΥπΥ και οι επόμενες ώρες θεωρούνται κρίσιμες για την λήψη τελεσίδικων αποφάσεων. Πάντως νέο ραντεβού δεν προγραμματίστηκε με τις διαβουλεύσεις να παραμένουν σε τεντωμένο σκοινί.

Είναι δεδομένο ότι το αδιέξοδο της σημερινής σύσκεψης βάζει σε περιπέτειες την ομαλή συνέχιση της δεύτερης βάσης του ΓεΣΥ, καθώς δεν αποκλείεται οι συντεχνίες να προχωρήσουν ακόμη και σε απεργιακά μέτρα.


Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.