Υπ. Υγείας για Β΄ φάση ΓεΣΥ: Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες που το ήθελαν να καταρρέει και να μην αποδίδει [ΒΙΝΤΕΟ]

«Η σημερινή ημέρα είναι ορόσημο για το Υπουργείο Υγείας, για το κράτος, για την κοινωνία, για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά».

Ιστορική η σημερινή ημέρα, αφού μετά από μια μαραθώνια διαδρομή τίθεται σε εφαρμογή η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στην Κύπρο, η δεύτερη φάση του ΓεΣΥ.

Η δεύτερη φάση του ΓεΣΥ από σήμερα Δευτέρα, 1η Ιουνίου, παίρνει «σάρκα και οστά», εντός χρονοδιαγραμμάτων, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και κλινικών να έχουν ενταχθεί στο Σύστημα.

Συγκεκριμένα, από σήμερα εντάσσονται στο Σύστημα τα 8 δημόσια νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ και γύρω στα 27 ιδιωτικά νοσηλευτήρια και κλινικές, προκειμένου να παρέχουν στους δικαιούχους ασθενείς ποιοτική ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας, ενώ μέχρι αύριο αναμένεται να ενταχθούν άλλα 13. Από αυτά τα 17 -18 είναι μεγάλα νοσηλευτήρια και τα υπόλοιπα είναι μικρές κλινικές.  Με αυτή τη συμμετοχή, έχει ενταχθεί γύρω στο 80% από τον συνολικό αριθμό κλινών.

Διευκρινίζεται δε, πως δεν θα υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη που θα επισκεφθεί ένα ιδιωτικό ή δημόσιο νοσηλευτήριο, για να πραγματοποιήσει κάποια εγχείρηση ή για να νοσηλευτεί. Από τη στιγμή που ο πολίτης θα λαμβάνει την υπηρεσία εντός του Γενικού Συστήματος Υγείας, οι ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες υγείας δεν φέρουν καμιά συμπληρωμή. Στη μόνη περίπτωση που ο πολίτης μπορεί να χρεωθεί από το νοσηλευτήριο, είναι όταν ο ασθενής ζητήσει να νοσηλευτεί σε μονόκλινο δωμάτιο.

Δείτε εδώ τα 27 νοσηλευτήρια που έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ και παρέχουν τις υπηρεσίες στους δικαιούχους από σήμερα. 

Κατά τη κοινή συνέντευξη Τύπου που  πραγματοποίησαν  Υπουργός Υγείας με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και άλλους αξιωματούχους του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, στα γραφεία του ΟΑΥ, για την έναρξη της Β΄ φάσης του Συστήματος, ο κος Ιωάννου δήλωσε πως «βρίσκομαι σήμερα εδώ γιατί η σημερινή ημέρα είναι ορόσημο για το Υπουργείο Υγείας, για το κράτος, για την κοινωνία, για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά».

Σημείωσε δε, πως «εν μέσω δύσκολων συνθηκών που προκλήθηκαν από την πανδημία πετύχαμε με επιμονή και σκληρή δουλεία να κάνουμε πραγματικότητα τη δεύτερη φάση του Γενικού Συστήματος Υγείας, που στην ουσία ολοκληρώνει το ΓεΣΥ. Της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης που έγινε από την δεκαετία του 1960 στη χώρα μας».

«Από τη ψήφιση του τον Ιούνιο του 2017 μέχρι και σήμερα που αρχίζει η δεύτερη φάση το ΓεΣΥ πέρασε μέσα από συμπληγάδες και δέχθηκε σε πολλές περιπτώσεις άδικες επιθέσεις. Παρόλα αυτά, όντας μια κοινωνική κατάκτηση για ολόκληρο τον πληθυσμό της Κύπρου άντεξε στις πιέσεις μετρώντας ήδη ένα χρόνο λειτουργίας», συμπλήρωσε ο Υπουργός Υγείας.

«Παρά τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε πριν ένα χρόνο, όταν ξεκίνησε η πρώτη φάση του Συστήματος, όλοι μαζί πολιτεία, Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και κοινωνία, καταφέραμε να στηρίξουμε το ΓεΣΥ και να βελτιώσουμε διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που το ήθελαν να καταρρέει και να μην αποδίδει», επεσήμανε ο κος Ιωάννου.

«Ο κόσμος αγκάλιασε το ΓεΣΥ», συνέχισε ο κος Ιωάννου, «γεγονός που μας χαροποιεί. Η ιατρική κοινότητα και οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς στάθηκαν αρωγοί και συνέτειναν στην επίλυση των αρχικών προβλημάτων που όπως ήταν αναμενόμενο, καταγράφηκαν τις πρώτες εβδομάδες. Δεν θα μπορούσα να μην ευχαριστήσω για τη στήριξη που έδωσαν και δίνουν οι 2,138 Προσωπικοί και Ειδικοί Ιατροί που εντάχθηκαν στο Σύστημα, αλλά και τα 40 και πλέον νοσηλευτήρια που εντάσσονται αυτές τις μέρες για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ενδονοσοκομειακή φάση του ΓεΣΥ. Είναι όλα αυτά που μας επιτρέπουν να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι με τη συνεργασία όλων μπορούμε να χτίσουμε ένα Σύστημα Υγείας πρότυπο».

Μαίρη Αυξεντίου

Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.