Συνέντευξη ΟΑΥ: Η χαρτογράφηση της Β΄ φάσης του ΓεΣΥ [ΒΙΝΤΕΟ]

Για τις υπηρεσίες, τα νοσηλευτήρια, τις εισφορές και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για τη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ, μίλησε σε συνέντευξη του στο ant1.com.cy, ο γενικός διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, λίγες ώρες πριν την πλήρη εφαρμογή του Συστήματος.

Λίγες μόνο ώρες μόνο απομένουν πριν την υλοποίηση της μεγαλύτερης κοινωνικής μεταρρύθμισης που έγινε ποτέ στην Κύπρο. Πλέον βρισκόμαστε μια ανάσα από την ιστορική εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ.

Μετά από μια μαραθώνια διαδρομή, βλέπουμε πλέον την δεύτερη και τελική φάση του ΓεΣΥ από αύριο Δευτέρα, 1η Ιουνίου, να παίρνει «σάρκα και οστά», εντός χρονοδιαγραμμάτων, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, με την συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και κλινικών να εντάσσονται στο Σύστημα.

Σε συνέντευξή στο ant1.com.cy, o γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, αναφέρθηκε στις υπηρεσίες, στα νοσηλευτήρια, στις εισφορές και σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για τη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ.

Κύριε Παπακωνσταντίνου, πείτε μας ένα πρώτο σχόλιο για αυτή την ιστορική ημέρα. 

«Αύριο είναι μια ιστορική ημέρα μετά από ένα μαραθώνιο που τον τρέξαμε σαν να τρέχαμε 100 μέτρα και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε τη δεύτερη φάση, τα ενδοσοκομειακά, που είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του όλου πακέτου του Γενικού Συστήματος Υγείας. Ξεκινάμε με μεγάλο αριθμό ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και του ΟΚΥπΥ, κάνουμε μια πάρα πολύ καλή αρχή όσον αφορά την πρόσβαση που δίνουμε στον πολίτη και αυτό μας δίνει αισιοδοξία ότι αυτό που ξεκινήσαμε την 1η Ιουνίου του 2019 (πρώτη φάση ΓεΣΥ), τώρα ακόμα πιο αποφασιστικά, το συνεχίζουμε στη δεύτερη φάση και σιγά – σιγά τα πράγματα παίρνουν τον δρόμο τους.

Βλέπουμε συμμετοχή καθολικά των γιατρών μας, των νοσηλευτηρίων μας, των φαρμακείων μας, των εργαστηρίων και όλων των άλλων, και αυτό μας δίνει ιδιαίτερη αισιοδοξία. Είναι όντως μια ιστορική μέρα, πρέπει ο κόσμος να δείξει υπομονή, ειδικά οι πρώτοι μήνες θα είναι αρκετά δύσκολοι, όμως με τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει και με τον ΠΙΣ και με τον ΠΑΣΙΝ, πιστεύω ότι θα πάμε πάρα πολύ καλά. Ο κόσμος να μην ανησυχεί αν προκύψουν προβλήματα θα τα αντιμετωπίσουμε».

Όπως είναι γνωστό, λόγω των επιπτώσεων που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, οι δικαιούχοι πολίτες δεν θα έχουν πρόσβαση από την πρώτη στιγμή σε όλες τις υπηρεσίες που περιλάμβανε ο αρχικός σχεδιασμός για τη Β΄φάση του ΓεΣΥ. Σε ποιες υπηρεσίες θα έχουν πρόσβαση από αύριο οι πολίτες και σε ποιες όχι;

«Ουσιαστικά συνεχίζουμε τις υπηρεσίες που παρείχαμε στην πρώτη φάση του Γενικού Συστήματος Υγείας. Δηλαδή, επισκέψεις στους προσωπικούς ιατρούς, ειδικούς ιατρούς, τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα και οι εργαστηριακές και ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις. Και προσθέτονται τώρα οι εισαγωγές εντός του νοσηλευτηρίου και οι επεμβάσεις. Εκείνα που μένουν εκτός και θα ενταχθούν στο πακέτο γύρω στον Σεπτέμβρη Οκτώβρη αυτού του έτους, είναι οι υπηρεσίες αποκατάστασης, ανακουφιστικής, οι πρώτες βοήθειες, τα ασθενοφόρα, ο ένας καθαρισμός ετησίως από τους οδοντιάτρους μας και οι άλλοι επαγγελματίες».

Κύριε Παπακωνσταντίνου, θα θέλαμε να μας εξηγήσετε - για να γνωρίζουν και οι πολίτες καλύτερα - ποια είναι η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει ένα δικαιούχος για να υποβληθεί σε μια εγχείρηση;

«Η διαδικασία είναι απλή. Όπως κάναμε μέχρι σήμερα, θα επισκεφθούμε τον ειδικό μας γιατρό για να κρίνει κατά πόσο θα πρέπει να λάβουμε υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής. Αν κριθεί αυτό σκόπιμο, τότε θα εκδώσει παραπεμπτικό και εμείς, ελεύθερα θα κάνουμε την επιλογή σε νοσηλευτήριο του Γενικού Συστήματος Υγείας. Να τονίσουμε εδώ, για να θεωρείται η πράξη εντός του Γενικού Συστήματος Υγείας και να την λάβουμε δωρεάν - μιλάω πάντοτε για τα ενδονοσοκομειακά - τότε πρέπει και το νοσηλευτήριο αλλά και ο γιατρός, να συμμετέχουν στο ΓεΣΥ».  

Σε ποιες περιπτώσεις υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για των πολίτη που θα πρέπει να λάβει υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας ή θα πρέπει να υποβληθεί σε κάποια εγχείρηση;

«Δεν θα υπάρχει καμία επιβάρυνση. Από τη στιγμή που ο πολίτης θα λαμβάνει την υπηρεσία εντός του Γενικού Συστήματος Υγείας, οι ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες υγείας δεν φέρουν καμιά συμπληρωμή».

Ακόμα και αν κάποιος δικαιούχος θελήσει να νοσηλευτεί σε μονόκλινο δωμάτιο της κλινικής;

«Αυτό ισχύει, εάν θέλουμε να αναβαθμίσουμε το ξενοδοχειακό κομμάτι, τότε το νοσηλευτήριο επιτρέπεται να χρεώσει επιπρόσθετα, όμως από την μια πρέπει να ενημερώσει εκ των προτέρων τον ασθενή, αν θέλει να επιλέξει το μονόκλινο, όπως το λέμε, και από την άλλη οι χρεώσεις να είναι σε λογικά επίπεδα. Θα ασκούμε έλεγχο σε αυτό, δεν θέλουμε να υπάρξουν υπερβολές».

Τι ισχύει με τις εισφορές των πολιτών προς το Σύστημα και από πότε αυξάνονται; 

«Με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, οι εισφορείς όλων μας θα καθυστερήσουν τρεις μήνες για να πάμε στους υψηλούς συντελεστές. Ιούνιο ή Ιούλιο, ανάλογα με το πότε θα ξεκινήσαμε τους χαμηλούς συντελεστές, θα επιστρέψουμε πίσω στον ψηλό συντελεστή, ανάλογα με την κατηγορία που είμαστε. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι κανονικά θα πάνε τον Ιούλιο, ενώ οι εισοδηματίες τον Ιούνιου. Αυτό όμως ουσιαστικά είναι μια τρίμηνη καθυστέρηση. Από εκεί και πέρα, Ιούνιου ή Ιούλιο πάμε στους υψηλούς συντελεστές που είναι οι τελικοί συντελεστές, για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τη δεύτερη φάση του Γενικού Συστήματος Υγείας».

Σήμερα εκπνέει η προθεσμία που δώσατε στα νοσηλευτήρια για ένταξη τους στο Σύστημα στη βάση πρότασης υπέβαλε ο ΟΑΥ. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, υπάρχουν νοσηλευτήρια που θα ενταχθούν την τελευταία στιγμή; Και ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για τα νοσηλευτήρια που θα θελήσουν να ενταχθούν σε μεταγενέστερο στάδιο; 

«Δεν αναμένουμε εκπλήξεις. Ούτως η άλλως η συμμετοχή είναι τέτοια και σε τέτοιο βαθμό που είναι λίγο δύσκολο να υπάρξουν κι άλλα νοσηλευτήρια για να ενταχθούν σε αυτή φάση. Έχουν μείνει κάποια εκτός που δεν συμμετείχαν στον διάλογο. Θα μπορούν να ενταχθούν στο Σύστημα μετά τη σημερινή ημέρα, όμως το ΓεΣΥ δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα είναι οι ίδιοι όροι που θα δοθούν σε αυτά τα νοσηλευτήρια. Αυτή η πρόταση που έχουμε καταθέσει ισχύει γι΄αυτούς που θα συμμετέχουν από αύριο στο Γενικό Σύστημα Υγείας».

Πόσα συνολικά νοσηλευτήρια εντάχθηκαν στο ΓεΣΥ;

«Ουσιαστικά θα έχουμε γύρω στα 42 ιδιωτικά νοσηλευτήρια που θα ενταχθούν από την 1η Ιουνίου και από αύριο θα ξεκινήσουν εργασίες, συν τα οκτώ του δημοσίου. Δηλαδή, θα είναι 50. Από αυτά τα 17 -18 είναι μεγάλα νοσηλευτήρια και τα υπόλοιπα είναι μικρέ κλινικές.  Με αυτή τη συμμετοχή, έχουμε γύρω στο 80%  από τον συνολικό αριθμό κλινών που θα συμμετέχουν στο Γενικό Σύστημα Υγείας. Ένας αριθμός που μας επιτρέπει να καλύψουμε όλες τις ανάγκες, χωρίς να χρειαστεί η οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα καλύψουμε τις ανάγκες μέσα από αυτή τη συμμετοχή».

Καταληκτικά, ο διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, απευθυνόμενος προς του δικαιούχους πολίτες, είπε: «Να κάνουμε λίγη υπομονή, θα δείτε ότι θα υπάρξουν προβλήματα είτε τα αναμέναμε είτε κάποια που δεν τα αναμένουμε. Όμως είμαστε αποφασισμένοι μέσα από αυτή τη συμμετοχή των ιδιωτικών μας νοσηλευτηρίων. Και εδώ,  να ευχαριστήσω τις διοικήσεις των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων που κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων έδειξαν όραμα και πίστη στο ΓεΣΥ και γι΄αυτό αυτή τη στιγμή έχουμε τέτοια συμμετοχή. Είχαμε μια δύσκολη διαβούλευση, όμως αποδείχθηκε πως και όραμα έχουν και θέλουν να βοηθήσουν αυτό το Γενικό Σύστημα Υγείας, που όλοι οι πολίτες θέλουν να δουν να βελτιώνεται για να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες».


Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.