Αγωγός East Med: Βήμα προς υλοποίηση του μεγαλεπήβολου έργου [ΒΙΝΤΕΟ]

Το Υπουργικό Συμβούλιο στην σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε τη διακρατική συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ για προώθηση της κατασκευής του αγωγού East Med.

Το Υπουργικό Συμβούλιο στην σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε τη διακρατική συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ για προώθηση της κατασκευής του αγωγού East Med.

Ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός έγινε για την υλοποίηση της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού East Med για μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την ηπειρωτική Ευρώπη.

Η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του κυρωτικού νόμου της διακρατικής συμφωνίας που υπέγραψαν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου και η προώθηση του για ψήφιση στην Βουλή, θεωρείται σύμφωνα με τον υπουργό ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη ως απαραίτητο εργαλείο το οποίο καθορίζει διάφορα θέματα μεταξύ των χωρών που υπέγραψαν την συμφωνία.

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, επισήμανε ότι «όπως είναι οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες, θέματα περιβάλλοντος και ασφάλειας, αλλά και την εγκαθίδρυση μιας κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ των χωρών για παρακολούθηση και διεκπεραίωση των εργασιών που χρειάζονται για το έργο».

Οι τεχνικές μελέτες για τον αγωγό, μέρος των οποίων χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση με 35 εκατομμύρια, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Ενώ η κοινοπραξία προχωρά και στην κατακύρωση τεσσάρων μελετών που αφορούν τις θαλάσσιες επισκοπήσεις, τις χερσαίες εγκαταστάσεις και τον υποθαλάσσιο αγωγό.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι «και στην περίπτωση του αγωγού EastMed γίνονται αυτή τη στιγμή οι απαραίτητες μελέτες και πολύ σύντομα η κοινοπραξία θα προχωρήσει στην προσπάθεια της να εξεύρει αγοραστές για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. Στο τέλος αυτό είναι το πιο σημαντικό κριτήριο που θα καθορίσει και πόσο υλοποιήσιμο είναι το έργο ή όχι».

Ωστόσο άγνωστος Χ παραμένει η στάση την οποία θα τηρήσει η Ιταλία, η οποία δεν υπέγραψε την διακρατική συμφωνία επικαλούμενη εσωτερικά ζητήματα.


Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.