Εκκλησιάστηκαν οι πιστοί με μέτρα και αποστάσεις [BINTEO]

Αντισηπτικά στις εισόδους, σημάνσεις στο πάτωμα και αντίδωρα σε σακουλάκια.

Πλήρως συμμορφωμένοι με τις οδηγίες και τα διατάγματα παρουσιάστηκαν σήμερα το πρωί οι  πιστοί που επισκέφτηκαν τις εκκλησίες, κατά την πρώτη Κυριακή μετά την έναρξη της δεύτερης φάσης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Συγκεκριμένα, από χθες Σαββάτο, επιτρέπεται ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, νοουμένου ότι θα τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής συμπεριφοράς, που ανακοίνωσε από το Υπουργείο Υγείας.

Με στόχο την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού, και με γνώμονα την ασφάλεια των πιστών, στις εκκλησίες τηρήθηκε η κοινωνική αποστασιοποίηση τόσο εντός των ναών όσο και στο προαύλιο όπου μεταδόθηκε με εξωτερικά μεγάφωνα η θεία λειτουργία.

Επίσης, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Υπουργείου, συνιστάται η αποφυγή εναγκαλισμού μεταξύ των πιστών, ενώ το χειροφίλημα του ιερέα και ο ασπασμός των εικόνων προτείνεται να αντικατασταθούν με υπόκλιση σεβασμού. Παρόλα αυτά, και επειδή μπορεί κάποιος πιστός να νιώσει την ανάγκη να προσκυνήσει τις εικόνες, θα γίνεται συχνή απολύμανση σε όλες τις επιφάνειες.

Στην είσοδο των ιερών ναών τοποθετήθηκαν αντισηπτικά υγρά για απολύμανση των χεριών κατά την προσέλευση, ενώ συστήνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας για τους πιστούς παρά το γεγονός ότι δεν είναι υποχρεωτική.

Όπως μπορείτε να δείτε και στα πλάνα που κατέγραψε η κάμερα του ΑΝΤ1 από τις εκκλησίες Αποστόλου Μάρκου στον Αρχάγγελο και το Παρεκκλήσιο Παναγίας του Τράχωνα  στον Στρόβολο, τηρήθηκαν όλα τα μέτρα, αφού στις εισόδους υπήρχαν αντισηπτικά, στο πάτωμα τοποθετήθηκαν σημάνσεις για να κρατηθούν οι αποστάσεις, ενώ τα αντίδωρα βρίσκονταν μέσα σε σακουλάκια.   

Μετά το πέρας της λειτουργίας πιστός δήλωσε  πως νιώθει ασφαλείς με τα μέτρα που πάρθηκαν και πως όλα είναι τακτοποιημένα, ενώ ένας δεύτερος ανέφερε πως «δεν πιστεύω ότι υπάρχει ο κίνδυνος, ξεπεράστηκε».  


Επιμέλεια: Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.