Αυστηροί έλεγχοι στους χώρους εργασίας [ΒΙΝΤΕΟ]

Στη Βουλή νομοσχέδιο από το Υπουργείο Εργασίας.

Τσουχτερά πρόστιμα, για εκατοντάδες αδικήματα και περισσότερες από σαράντα νομοθεσίες προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για θέματα ασφάλειας και υγείας στο χώρο εργασίας.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αναλυτικό πίνακα με τις συνήθεις παραβάσεις, αλλά και τις προτεινόμενες κυρώσεις για κάθε επιμέρους αδίκημα για το οποίο θα γίνεται εξώδικη ρύθμιση.

Με βάση τον εν λόγω πίνακα, ο αρχιεπιθεωρητής έχει εξουσία να προβεί σε εξώδικη ρύθμιση, επιβάλλοντας πρόστιμο 500 ευρώ, για αδικήματα που αφορούν μεταξύ άλλων, τη

ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

-ΕΞΩΔΙΚΑ 500

-Χρησιμοποίηση εξοπλισμού εργασίας

-Προστασία από το θόρυβο

-Χρήση ανελκυστήρων και πρώτων βοηθειών

-Προδιαγραφές για προσωρινά ή κινητά εργοτάξια, βιολογικούς, χημικούς, καρκινογόνους ή μεταλλαξιογόνους παράγοντες

-Υπαίθριες ή υπόγειες εξορυκτικές βιομηχανίες

-Ασφάλεια υπεράκτιων εργασιών πετρελαίου και φυσικού αερίου

-Ενώ για μικρό αριθμό περιπτώσεων το εξώδικο πρόστιμο περιορίζεται στα 400 ευρώ.

Με το νομοσχέδιο διαφωνούν οι εργοδοτικές οργανώσεις, ενώ στη δημόσια διαβούλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, των Εργοδοτικών και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και του Συνδέσμου Ασφάλειας και Υγείας Κύπρου.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, στις προτεινόμενες ρυθμίσεις, δεν προβλέπονται οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις ή μεταβατικές διατάξεις και δεν αναμένεται να επηρεαστούν ομάδες πέραν από αυτές που ήδη επηρεάζονται από την υφιστάμενη νομοθεσία.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.