Τουρισμός: Αγώνας δρόμου για την διάσωση της χρονιάς [ΒΙΝΤΕΟ]

Πρώτος στόχος η ανάκτηση όσο το δυνατό περισσότερων τουριστών και εσόδων.

Το νέο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, στην προσπάθεια επανόδου στην ομαλότητα, αποτελεί δίχως άλλο, η επαναδραστηριοποίηση των ξενοδοχείων και η επανεκκίνηση του τουρισμού.

Μετά το πράσινο φως για επαναλειτουργία σε πρώτη φάση των αεροδρομίων, και με επισκέπτες από περιορισμένο αριθμό χωρών και χωρίς τις παραδοσιακά μεγάλες αγορές της Βρετανίας και της Ρωσίας, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην τουριστική βιομηχανία, έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να διασωθεί η φετινή σεζόν.

Το πρώτο βήμα, θα είναι η υποδοχή κυπρίων επισκεπτών στα ξενοδοχεία τα οποία θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου, ωστόσο οι πρώτοι τουρίστες από το εξωτερικό, αναμένονται στην Κύπρο μετά τις 20 Ιουνίου, από τον προκαταρκτικό κατάλογο 20 χωρών που ενέκρινε το Υπουργικό και παρουσιάζουν την ίδια καλή επιδημιολογική εικόνα με την Κύπρο.

 «Βήμα βήμα θα προχωρήσουν πλέον τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση», δηλώνει ο επίτιμος πρόεδρος των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Άκης Κελεπέσιης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων, μετά τη δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων θα αρχίσει και η εκπαίδευση του προσωπικού. Ωστόσο, δεν πρόκειται να ανοίξουν, όπως τονίζει και τα 700 ξενοδοχεία.

«Αμα ενάχουμε στην Κύπρο το τριάντα τοις εκατό, της συνήθους κίνησης να ανοίγουν και να έχουν από 15 πελάτες;», διερωτάται ο  πρόεδρος της ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης.

Για το σύνολο της τουριστικής χρονιάς μέχρι, δηλαδή το τέλος του έτους, περισσότερο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι τουριστικοί πράκτορες, αντίθετα με τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων.

Ο κος Λοϊζίδης σημειώνει πως «το καλό σενάριο είναι να φτάσουμε γύρω στο 30 τοις εκατό, 35 να σπάσει η πέτρα και το κακό σενάριο να μείνουμε στο 20 τοις εκατό, του πέρσι. Με τα δεδομένα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το αεροπλάνο εγίνηκε το μεγαλύτερο θύμα αυτής της κρίσης. Και εμείς δεν μπορούμε να προσελκύσουμε τουρισμό, διαφορετικά εκτός που αεροπορικώς».

Με πολλή προσπάθεια, τύχη και υπό την προϋπόθεση ότι θα ανοίξουν έστω και τον Αύγουστο, οι μεγάλες αγορές Βρετανίας και Ρωσίας, επισημαίνει από την άλλη, ο Ακης Κελεπέσιης, η Κύπρος μπορεί να αγγίξει μέχρι το τέλος του χρόνου, το 40 τοις εκατό, των αφίξεων και εσόδων του 2019.

 «Αφού έχουμε τους πρώτους δυόμισι μήνες, περίπου το 9 τοις εκατό αφίξεις τουριστών εν συγκρίσει με πέρσι. Αρα δεδομένου, ότι έχουμε το 9 τοις εκατό στα χέρια, θεωρώ ότι ένα 30 με 35 τοις εκατό, ίσως στους επόμενους έξι μήνες, αφίξεων τουριστών, να μπορέσουμε να φθάσουμε το 40 με 45 τοις εκατό», προσθέτει ο κος Κελεπέσιης.

Οι ξενοδόχοι, ζητούν από την κυβέρνηση να συνδράμει αποφασιστικά στην επίλυση του προβλήματος της έλλειψης ρευστότητας στην τουριστική βιομηχανία.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.