Ν. Χριστοδουλίδης: Σε δυο μέτωπα το πλάνο προσέλκυσης τουριστών [ΒΙΝΤΕΟ]

Ο Υπουργός Εξωτερικών με παρέμβαση του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, σκιαγράφησε τον οδικό χάρτη προς τη διεθνή τουριστική συνδεσιμότητα της Κύπρου.

Οι έγκαιρες και στοχευμένες αποφάσεις της κυβέρνησης μα προπαντός η πειθαρχία του κυπριακού λαού ήταν τα απαραίτητα συστατικά  που κατά τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, δημιούργησαν τις ευνοϊκές προϋποθέσεις για να ληφθούν οι σημερινές αποφάσεις για το σταδιακό «άνοιγμα» της Κύπρου διεθνώς από τις 9 Ιουνίου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης με παρέμβαση του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 τόνισε εμφατικά πως η Κύπρος αποτελεί μια από τις πρώτες χώρες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που ανακοίνωσε συγκεκριμένο και λεπτομερή οδικό χάρτη προς την κανονικότητα, απόρροια της θετικής επιδημιολογικής κατάστασης που συναντάται στη χώρα μας.

Σημείωσε παρόλα αυτά πως απαιτούνται « αργά και σταθερά βήματα» και πως η επιδημιολογική ομάδα σε άμεση συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία θα αξιολογούν σε σχεδόν καθημερινή βάση την επιδημιολογική εικόνα σε τρίτες χώρες. Ανέφερε παράλληλα πως ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να αναμένονται ανακατατάξεις ανάμεσα στην κατηγοριοποίηση χωρών όπως αυτές ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ξεκαθάρισε επίσης πως δεν υπάρχουν διμερείς συμφωνίες μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλων χωρών, μιας και αυτό δεν ευνοείται ούτε από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και πως μοναδικός γνώμονας είναι η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η κάθε χώρα στο εσωτερικό της. Παρόλα αυτά το ενδιαφέρον τρίτων χωρών για την Κύπρο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Συνέχισε λέγοντας πως οι κατευθυντήριες γραμμές που εξεδόθησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13 Μαΐου λήφθηκαν σοβαρά υπόψη τόσο για τον σχεδιασμό των σημερινών αποφάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και ως βάση συζήτησης με άλλα κράτη.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο γερμανικό ενδιαφέρον όπως αυτό εκφράστηκε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που κάλεσε ο Γερμανός ομόλογος του και στην οποία συμμετείχε και η Κύπρος μέσω του ιδίου. «Η Κύπρος είναι μια από τις χώρες που υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς Γερμανίας ακριβώς λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων» σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης. Σε παρόμοιες συζητήσεις βρίσκεται η Κύπρος και με άλλα κράτη όπως τόνισε.

Ανέφερε μάλιστα πως κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Γερμανό ομόλογο του, ο τελευταίος του ανέφερε ότι οι Γερμανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την Κύπρο λόγω ακριβώς των επιδημιολογικών δεδομένων, και θα ήθελαν να ξέρουν πολύ συγκεκριμένα την κατάσταση η οποία εφαρμόζεται στην Κύπρο για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. Αυτός είναι και ένας λόγος που κατά τον κ. Χριστοδουλίδης οι αποφάσεις της κυβέρνησης ανακοινώθηκαν σήμερα.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως τη Δευτέρα μαζί με τον Υπουργό Μεταφορών και τον Υφυπουργό Τουρισμού θα αποστείλουν κοινή επιστολή σε ξένα κράτη, ταξιδιωτικούς πράκτορες και μεγάλα τουριστικά γραφεία όπου θα καταγράφεται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο το τι θα εφαρμόζεται στη χώρα μας « έτσι ώστε να γνωρίζουν και να ενημερώσουν με τη σειρά τους το κοινό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα την ερχόμενη εβδομάδα μαζί με τον Υφυπουργό Τουρισμού έχει προγραμματιστεί συνάντηση για να ενημερωθούν οι ξένοι πρέσβεις, και δη των Ευρωπαϊκών κρατών με σκοπό να επιτευχθεί η προσέλκυση τουριστών στην Κύπρο.

Επιμέλεια: Μιχάλης Παναγιώτου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.