Εκ νέου τελεσίγραφο γονέων παιδιών της ειδικής εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας [ΒΙΤΝΕΟ]

Υποστηρίζουν πως τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές αφού στερούνται από τα παιδιά την πρόσβαση σε θεραπείες ζωτικής σημασίας.

Έξω φρενών οι γονείς των παιδιών με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες.  Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «όχι στη διάκριση των παιδιών με αναπηρίες» και «εδώ και τώρα πράξεις», συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το Υπουργείο Παιδείας και ζήτησαν την άμεση επιστροφή των παιδιών τους στα σχολεία. 

Οι γονείς, οι οποίοι έγιναν δεκτοί από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας, Μάριο Παναγίδη, εξέφρασαν το θυμό και την απογοήτευση τους για την απόφαση της τελευταίας στιγμής που κράτησε τα παιδιά τους μακριά από το σχολείο και έστειλαν τελεσίγραφο, προειδοποιώντας για περαιτέρω κλιμάκωση των δράσεων τους. 

Η πρόεδρος της ομάδας πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα παιδιών με αναπηρίες Γιούλα Πιτσιάλη ζήτησε «να ανακαλέσουν, να απολογηθούν για το μήνυμα που έστειλαν στην κοινωνία για το μήνυμα το λανθασμένο που εδώσαν για τα παιδιά μας είναι άρρωστα και τη Δευτέρα να παν σχολείο με τα μέτρα που λαμβάνουν τα υπόλοιπα παιδιά». 

Οι γονείς φώναζαν για εγκληματική ενέργεια και ζητούσαν από τους λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας να εξηγήσουν οι ίδιοι στα παιδιά γιατί τους αποστερούν το δικαίωμα να επιστρέψουν στο σχολείο. 

Ο γραμματέας της ΠΟΣΥΓΟΠΕΑ Τάσος Χριστοδούλου ανέφερε «ότι κερδίσαμε τους τελευταίους έξι μήνες στο σχολείο το έχουμε χάσει και πρέπει να σκεφτούν οι επιδημιολόγοι ότι θα χάσουμε παιδιά από πνευμονολογικά αφού δεν κάνουν ούτε φυσιοθεραπεία ούτε τίποτε». 

Αν το Υπουργείο δεν ανακαλέσει την απόφασή του και να επιτρέψει την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία από τη Δευτέρα, οι γονείς προειδοποίησαν ότι αυτή τη μέρα θα επιστρέψουν μαζί με τα παιδιά τους, για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. 

Δεν υπογράφουν την εγκύκλιο

Βεβαίωση από τον θεράποντα ιατρό κάθε μαθητή με αναπηρία ότι το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο ζητά μεταξύ άλλων το Υπουργείο Παιδείας, με τους γονείς να διαφωνούν κάθετα. 

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΥΓΟΠΕΑ Χρίστος Αυγουστίνος δήλωσε «πρώτον οι γιατροί δεν αναλαμβάνουν να υπογράψουν έτσι χαρτιά. Δεύτερον οι γονείς δεν έχουν το χρόνο να υπογράψουν τέτοια χαρτιά». 

Η κα Πιτσιάλη από την πλευρά της σημείωσε πως « χτες τους κατέκραξε η κοινωνία ολόκληρη ότι κάνουν ρατσισμό και διάκριση και χτες ετοίμασαν νέον έντυπο να υπογράψουμε ένα έντυπο ότι με δική μας ευθύνη στέλνουμε τα παιδιά μας στα σχολεία. Αν είναι δυνατόν». 

Σκοπός της απόφασης είναι η προστασία της υγείας των μαθητών αυτών επανέλαβε εκ νέου ο Υπουργός Παιδείας. 

Σε δηλώσεις από το Γυμνάσιο Ακροπόλεως, το οποίο και επισκέφθηκε νωρίτερα το πρωί, ο Πρόδρομος Προδρόμου εξήγησε το σκεπτικό της απόφασης, τονίζοντας ότι η κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά από ειδικούς ιατρούς και αναλόγως θα αποφασιστεί πότε θα μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές αυτοί. 

«Βασικός κανόνας μέσα στο σχολείο είναι οι αποστάσεις δύο μέτρων…τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά δεν είναι δυνατόν να μπουν μέσα στο σχολείο και να τηρηθούν αυτοί οι κανόνες».

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης και της μη διάκρισης, διαπιστώνει, εξάλλου, σε έκθεσή της η Επίτροπος Διοικήσεως, και προβαίνει σε συγκεκριμένες συστάσεις. 

Η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού Λοττίδη σημείωνει ότι « εισηγούμαι όπως η ανακοίνωση με ημερομηνία 20 Μαΐου 2020, και οι προϋποθέσεις που επιβάλλει αναφορικά με τη φοίτηση των παιδιών με ειδικές ανάγκες, επαναξεταστεί άμεσα και ληφθούν αποφάσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν ευνοϊκότερη μεταχείριση στα παιδιά με αναπηρίες και οι οποίες θα διασφαλίζουν, χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση, την πρόσβαση όλων των μαθητριών και μαθητών στα σχολεία, χωρίς καμία διάκριση». 

Λανθασμένη θεωρεί την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και η οργάνωση των καθηγητών ΟΕΛΜΕΚ και καλεί τα μέλη της να αγκαλιάσουν και να δεχτούν αυτά τα παιδιά πίσω στα σχολεία.


Μαίρη Αυξεντίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.