Επιστροφή στις εκκλησίες χωρίς ασπασμό εικόνων και χειροφίλημα ιερέων [ΒΙΝΤΕΟ]

Σε πλαστικά σακουλάκια θα μοιράζονται πλέον τα αντίδωρα.

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των εκκλησιών, καθώς από αύριο Σάββατο θα μπορούν να δέχονται αυξημένο αριθμό πιστών, για λειτουργίες και τελετές. 

Ο εφημέριος του Ιερού Ναού Απ. Μάρκου πατήρ Παρασκευάς δήλωσε πως « η εκκλησία έχει αποδείξει και την ευσυνειδησία της και την αγάπη της και την υπακοή της, όχι στους νόμους των ανθρώπων, εις τους νόμους του Θεού, γιατί αν αγαπάς τον άλλο, πρώτιστα τον προστατεύεις και τον προφυλάσσεις. Και προστατεύοντας και προφυλάσσοντας τον άλλο, αυτόματα προφυλάσσεις και προστατεύεις και τον εαυτό σου». 

Με στόχο την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού, και με γνώμονα την ασφάλεια των πιστών, πρέπει να τηρείται η κοινωνική αποστασιοποίηση τόσο εντός των ναών όσο και στο προαύλιο όπου θα μεταδίδεται με εξωτερικά μεγάφωνα η θεία λειτουργία. 

Συνιστάται η αποφυγή εναγγαλισμού μεταξύ των πιστών, ενώ το χειροφίλημα του ιερέα και ο ασπασμός των εικόνων προτείνεται να αντικατασταθούν με υπόκλιση σεβασμού. Παρόλα αυτά, και επειδή μπορεί κάποιος πιστός να νιώσει την ανάγκη να προσκυνήσει τις εικόνες, θα γίνεται συχνή απολύμανση σε όλες τις επιφάνειες. 

Στην είσοδο των ιερών ναών θα υπάρχουν αντισηπτικά υγρά για απολύμανση των χεριών κατά την προσέλευση, ενώ η χρήση προστατευτικής μάσκας δεν είναι υποχρεωτική για τους πιστούς, αλλά συστήνεται. 

Ο πάτερ Παρασκευάς μάλιστα ανέφερε πως « κοινωνούμε από εκείνη την πλευρά όπως το έχουμε προκαθορίσει, πάντα με τα σημεία αναφοράς, όπου μπορεί ο καθένας να προστατεύει τον εαυτό του, κοινωνούν, βγαίνουν από την πόρτα που είναι εκεί ανοιχτή, και το αντίδωρο κόβεται το πρωί από τους νεωκόρους και από τους ανθρώπους που υπηρετούν στο ναό, φέροντες γάντια και τα αντίδωρα μπαίνουν ανά δύο ανά τρία αναλόγως σε πλαστικά διαφανή σακουλάκια τα οποία τοποθετούνται εκτός του ναού». 

Δημήτρης Κώστα

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.