Μεγάλη κοινή ναυτική άσκηση Κύπρου – Γαλλίας πραγματοποιήθηκε σήμερα [ΒΙΝΤΕΟ]

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε νοτίως της Κύπρου, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα τα κοινά γυμνάσια θα συνεχιστούν.

Το πρωί νοτίως της Λάρνακας πραγματοποιήθηκε γαλλοκυπριακή ναυτική άσκηση συνεργασίας. Από πλευράς του γαλλικού πολεμικού ναυτικού συμμετείχε η φρεγάτα ACONIT, η οποία μαζί με τα σκάφη της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, δοκίμασαν διάφορα σενάρια όπως αντιμετώπιση ασύμμετρης απειλής και άσκησης νηοψίας εν πλω. 

Το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος Ιουνίου θα αρχίσει εντατική υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος συνεργασίας στο οποίο έχουν συμφωνήσει Γαλλία και Κύπρος, με την συνέχιση κοινών ασκήσεων των ειδικών δυνάμεων και του ναυτικού. 

Η γαλλική φρεγάτα μετά το πέρας της σημερινής άσκησης αγκυροβόλησε στο Λιμάνι της Λάρνακας. 

Τα σκάφη της Διοίκησης Ναυτικού τα οποία συμμετείχαν στην άσκηση απέπλευσαν το πρωί από την μαρίνα της Αγίας Νάπας, όπου και φιλοξενήθηκαν για ένα εικοσιτετράωρο και στην συνέχεια ήρθαν σε επαφή με το γαλλικό ναυτικό. 

Η παρουσία των έξι σκαφών της Διοίκησης Ναυτικού στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Μαρίνας κρίνεται ως απόλυτα επιτυχημένη. 

Εξετάστηκαν οι δυνατότητες των εγκαταστάσεων για φιλοξενία πολεμικών σκαφών, αλλά και η συμβατότητα τους με τα έξυπνα συστήματα ασφάλειας που διαθέτει η Μαρίνα. Μάλιστα ο ΑΝΤ1 εξασφάλισε εντυπωσιακά πλάνα από τον κατάπλου των σκαφών. 

Στον αντίποδα η Τουρκία με συνεχής αντί Navtex, προσπαθεί να ακυρώσει οδηγίες με τις οποίες το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα, δεσμεύει περιοχές εντός της ζώνης ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πραγματοποίηση ασκήσεων από τρίτες χώρες.

Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.