Ιστορική η σημερινή Ολομέλεια της Βουλής με υπερψήφιση σωρείας νομοθετημάτων [ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟΣ]

Η Ολομέλεια υπερψήφισε 15 από τα 16 νομοθετήματα που είχε ενώπιον της. Αρκετά για σκοπούς αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ιστορική ήταν η σημερινή Ολομέλεια της Βουλής, αφού για πρώτη φορά από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε συνεδρία εκτός του κτιρίου του σώματος. 

Παράλληλα η Ολομέλεια υπερψήφισε 15 από τα 16 νομοθετήματα που είχε ενώπιον της.  Αρκετά για σκοπούς αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Ομόφωνα η Ολομέλεια ψήφισε υπέρ της παραχώρησης φορολογικών κινήτρων ούτως ώστε ιδιοκτήτες ακινήτων να προβούν σε μειώσεις ενοικίων. 

Συγκεκριμένα, για μείωση ενοικίου από 30 μέχρι 50 τοις εκατό για τρεις μήνες από την 1η Ιουνίου μέχρι το τέλος του χρόνου, θα παραχωρείται φορολογική πίστωση ύψους 50%. 

Η κυβέρνηση καλεί τους ιδιοκτήτες να εκμεταλλευτούν το κίνητρο και την κρατική αρωγή, και να προβούν σε μειώσεις ενοικίων σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί επιπτώσεις λόγω της πανδημίας, προς όφελος τόσο της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων από τις οποίες αποκομίζουν εισοδήματα, όσο και για την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας γενικότερα. 

Σημειώνεται ότι, συμπληρωματικά η κυβέρνηση έχει προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για απαγόρευση των εξώσεων για περίοδο δύο μηνών, η οποία έχει επεκταθεί μέχρι και το Σεπτέμβριο με πρόταση νόμου. 

Το σώμα υπερψήφισε και την παραχώρηση κουπονιών αντί επιστροφής χρημάτων σε όσους πλήρωσαν προκαταβολές σε ταξιδιωτικά γραφεία ή ξενοδοχεία και αναγκάστηκαν λόγω πανδημίας να ακυρώσουν τις διακοπές τους. 

Θα μπορούν να τα εξαργυρώσουν μέχρι το Δεκέμβριο του 2021 και αν δεν το πράξουν ή καταστεί αφερέγγυος ο ξενοδόχος ή το ταξιδιωτικό γραφείο, το κράτος θα επιστρέψει το ποσό ως εγγυητής. Όσο αφορά τις Παγκύπριες Εξετάσεις, με νόμο που ψήφισε σήμερα η Ολομέλεια, δίνεται η δυνατότητα στο Υπουργείο Παιδείας να εκδίδει διατάγματα για αναθεώρηση του οδηγού των εξετάσεων. 

Ψηφίστηκε παράλληλα σε νόμο και η ρύθμιση της εξ αποστάσεως αξιολόγησης καθώς και η διασφάλιση και πιστοποίηση της ποιότητας της ανώτερης εκπαίδευσης και η ίδρυση και λειτουργία φορέα για συναφή θέματα. 

Η Βουλή ψήφισε, παράλληλα, υπέρ της θέσπισης σε νόμο, της δυνατότητας της Εθνικής Φρουράς να επιλέγει και να κατανέμει στρατεύσιμους σε κλάδους, όπλα και σώματα, και να τους τοποθετεί σε μονάδες και υπηρεσίες του στρατεύματος πριν την κατάταξή τους. 

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος υπερψηφίστηκαν νομοσχέδια για αναστολή ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και επέκταση της περιόδου παροχής ειδικών επιδομάτων από το Υπουργείο Εργασίας, λόγω πανδημίας μέχρι τις 12 Οκτωβρίου. 

Ενώ δόθηκε παράταση της χρονικής περιόδου κατά την οποία δεν μπορεί να καταχωρηθεί αγωγή για οφειλές εναντίον δικαιούχου Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή Δημόσιου Βοηθήματος μέχρι και την 1η Ιουλίου 2020.*Φωτογραφίες mattpress
Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.